
Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ένοπλες κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν σε έναν ακόμη γύρο βάναυσης καταστολής των Παλαιστινίων, επιτιθέμενες σε άοπλους πολίτες εντός και εκτός του τεμένους Αλ Ακσά, χρησιμοποιώντας από δακρυγόνα μέχρι αληθινά πυρομαχικά.
Αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ απέφυγαν να προβούν σε καταδικαστικές δηλώσεις, καλώντας «όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες μιλούν για «νεφελώδεις συγκρούσεις» και αποφεύγουν να αποδώσουν ευθύνες στην ισραηλινή πλευρά που χρησιμοποιεί όπλα εναντίον αμάχων. Δεν έχουν προχωρήσει σε καμία δήλωση κατά της άσκησης βίας και των εγκλημάτων που διαπράττουν οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν φείδονται δηλώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να είναι μια «διδακτική» στιγμή για την ΕΕ και της ΗΠΑ για να στηρίξουν το διεθνές δίκαιο συνολικά σε όλες τις εμπόλεμες διαμάχες και σε κάθε εισβολή τρίτων δυνάμεων σε κυρίαρχο κράτος ή στην κατοχή εδαφών. Όπως φαίνεται όμως, το δίκαιο και η δικαιοσύνη υπάρχουν και χρησιμοποιούνται α λα καρτ.