Μπαρτσελόνα: Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Μέσι;
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 Μπαρτσελόνα: Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Μέσι;

SHARE THIS

Η αποχώρηση του Μέσι ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο για κάθε οπαδό της Μπαρτσελόνα. Ήδη από πέρυσι είχαν ξεκινήσει να διαφαίνονται τα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην Βαρκελώνη, ειδικά μετά την εκκωφαντική ήττα με 2-8 στις 14 Αυγούστου 2020 από την Μπάγερν Μονάχου για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Φέτος, οι συνθήκες το έφεραν έτσι ώστε ο παίκτης-σύμβολο της ομάδας να αποχωρεί για το Παρίσι, έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια στη Βαρκελώνη. Μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή, με τον Μέσι να έχει κατακτήσει τα πάντα με τους «μπλαουγκράνα». Η αποχώρησή του δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα των περιορισμών του συμβολαίου του και του ύψους της αποζημίωσης, αλλά και μιας ατμόσφαιρας τοξικής που είχε δημιουργηθεί στην ομάδα. Ο Μέσι ζητούσε αλλαγές, ζητούσε ενίσχυση του ρόστερ, ζητούσε την επαναφορά ενός πνεύματος νικητή που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα τον προηγούμενο μήνα μάλλον «ξεκλείδωσε» τον Μέσι που πήρε μια απόφαση που, ίσως, υπό άλλες συνθήκες να μην είχε πάρει και να παρέμενε στην ομάδα. Ο πρώτος τίτλος με την Εθνική Αργεντινής του έβγαλε ένα βάρος από πάνω του και πλέον φαίνεται αναζωογονημένος και ήρεμος.

Η Μπάρτσα είναι ο Μέσι

Μπαρτσελόνα σημαίνει Μέσι και για πάρα πολλά χρόνια ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα. Η αγωνιστική του ελευθερία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό που είχαν οι «μπλαουγκράνα» στο παιχνίδι τους, με τον Αργεντινό να έχει δίπλα του κατά καιρούς σπουδαίους παίκτες που το έδιναν «χώρο» να κάνει το παιχνίδι του. Ετό, Ανρί, Σουάρες, Νεϊμάρ και πολλοί άλλοι.

Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτή η «ελευθερία» καταχράστηκε. Οι πολλές αποχωρήσεις μεγάλων παικτών που τον πλαισίωναν έριξε όλο το βάρος στις πλάτες του, με τους παίκτες του ήρθαν να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.  Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε σύστημα, με τον Μέσι προσπαθεί μάταια να κάνει τα πάντα. Καμία τακτική και επίσης καμία πρόνοια να επενδυθεί χρόνος και χρήμα στην περίφημη ακαδημία της ομάδα, την Μασία, που μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Η πτώση των «μπλαουγκράνα»

Στην αγωνιστική κάμψη των τελευταίων ετών έρχεται να προστεθεί τώρα και το οικονομικό. Η αποχώρηση του Μέσι αναμένεται να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στην ομάδα, σε επίπεδο εμπορικότητας και εσόδων. Μεγάλες εταιρίες, όπως η Rakuten, που πλήρωνε 60 εκατ. ευρώ το ετησίως για να φοράει ο Μέσι τη φανέλα με τον χορηγό φαρδιά-πλατιά στη μπροστινή πλευρά, αναμένεται να αποχωρήσουν προς άλλους, πιο επικερδείς πλέον εμπορικούς προορισμούς.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζοάν Λαπόρτα, είχε δηλώσει πως περίπου το 1/3 της οικονομίας της ομάδας ήταν ο Μέσι, με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη να έρχονται στο Καμπ Νου για να δουν τον Αργεντινό αστέρα να παίζει μπάλα. Μέχρι και πέρυσι, περίπου 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ έμπαιναν στα ταμεία της ομάδας εξαιτίας του αρχηγού της, κάτι το οποίο δεν θα συνεχίσει να συμβαίνει από εδώ και πέρα. Μαζί με τις συνέπειες του κορονοϊού, αλλά και την αποτυχία της European Super League από την οποία ο Λαπόρτα περίμενε πολλά έσοδα, η οικονομική χρονιά της ομάδας διαφαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Η μετάβαση είναι πάντα δύσκολη

Η Μπαρτσελόνα περνά σε νέα εποχή, με νέα πρόσωπα που θα κληθούν να τραβήξουν το αγωνιστικό κουπί. Σέρχιο Αγουέρο και Μέμφις Ντεπάι είναι δύο εξαιρετικές προσθήκες, ενώ πολλοί αναμένουν από τον Αντουάν Γκριεζμάν να απελευθερωθεί και να βρει ρυθμό, θυμίζοντας τις καλές μέρες στην Ατλέτικο.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι να ενισχυθούν οι ακαδημίες. Να ανθήσουν και να βγουν παίκτες που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Έτσι κι αλλιώς, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η ομάδα, με την αποχώρηση του Μέσι, θα ερχόταν. Ακόμα κι εάν έμενε στην Βαρκελώνη, θα έπρεπε να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα. Μεγάλο βουνό μπροστά για την ομάδα, με τους οπαδούς να είναι -και να αναμένεται να είναι για πολύ καιρό ακόμα – σοκαρισμένοι.

Exit mobile version