Η Λίβερπουλ είναι χωρισμένη στα δύο
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Λίβερπουλ είναι χωρισμένη στα δύο

SHARE THIS

Η διοίκηση ακολουθεί το δικό της δρόμο, ο διευθύνων σύμβουλος δεν ενημερώνεται, οι οπαδοί θέλουν η ομάδα να μην χάσει την ταυτότητα και τις κοινωνικές αναφορές της.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Τζον Χένρι, πρόεδρος της ομάδας, και η FSG, η εταιρία του οποίου έχει το πλειοψηφικό πακέτο της Λίβερπουλ, δεν είχαν εκμυστηρευτεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας, Μπίλι Χόγκαν, τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία των προτάσεων για τη Super League, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας τους, αλλά και επειδή σίγουρα θα ήταν προς το συμφέρον του Χένρι να εκτιμήσει τι ακριβώς σήμαινε η Super League για τα εμπορικά έσοδα του συλλόγου, που είναι η ειδικότητα του Χόγκαν.

Παρόλο που ο Χόγκαν έγραψε σε ένα email προς το προσωπικό του συλλόγου το πρωί μετά τη δέσμευση συμμετοχής της Λίβερπουλ στη Super League ότι η νέα διοργάνωση «θα είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου» έκτοτε έμεινε στο σκοτάδι σχετικά με το σχέδιο τις ημέρες που ακολούθησαν της δημιουργίας της λίγκας και της διάλυσής της.

Ο Χόγκαν (αριστερά) μαζί με τον προκάτοχό του Πίτερ Μουρ στο Άνφιλντ

Πριν από το «άδειασμα» από τη διοίκηση, ο Χόγκαν είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας βρισκόμενος σε επαφή με οργανωμένους συνδέσμους οπαδών για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας του Άνφιλντ την επόμενη σεζόν, με τη Super League τότε να μην είναι στην ατζέντα. Η προσέγγισή του με τους οπαδούς ήταν διαφορετική από εκείνη του προκατόχου του Πίτερ Μουρ, ο οποίος βρέθηκε στο σύλλογο από το 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Ο Μουρ ήταν περισσότερο ακριβοθώρητος, απόμακρος και ήθελε να βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον, να μην «τρίβεται» πολύ με τους οπαδούς και τους φιλάθλους, χωρίς ενδιαφέρεται τόσο για την ποδοσφαιρική κοινότητα του Λίβερπουλ, παρά μόνο για την εμπορική και οικονομική διάσταση του ρόλου του.

Με τον Χόγκαν ελλιπώς ενημερωμένο για τις εξελίξεις με τη Super League, το βράδυ της Δευτέρας 19 Απριλίου, μετά από συζητήσεις και εσωτερικές δημοσκοπήσεις των μελών της ομάδας, οι οργανωμένοι ζήτησαν να εκπροσωπηθούν στο διοικητικό συμβούλιο και να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που λένε οι ιδιοκτήτες και το διοικητικό συμβούλιο όταν τους συναντάμε. Η σχέση που νομίζαμε ότι είχαμε ήταν τελικά ψεύτικη». Ο Χόγκαν επικοινώνησε με την αρμόδια αρχή των συνδέσμων και τόνισε την ανάγκη να γίνουν  «θετικές, ουσιαστικές αλλαγές», παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος δεν έτυχε σωστής αντιμετώπισης από τη διοίκηση.

Αν και είχε διατελέσει εμπορικός διευθυντής της Λίβερπουλ πριν διαδεχθεί τον Πίτερ Μουρ, ο Χόγκαν βρισκόταν κυρίως στα γραφεία του συλλόγου στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το προσωπικό εκεί, θεωρείται μια χαρισματική προσωπικότητα της οποίας η δυναμική και η εστίαση στην ομάδα εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ. Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να ήταν απομονωμένος, χωρίς να βρίσκεται με φυσικό τρόπο κοντά στην ομάδα, όπως ο ίδιος ήθελε. Τους τελευταίους μήνες, ήδη από τον Ιανουάριο, σε επικοινωνία που είχε με τη διοίκηση, είχε τονίσει ότι στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα, να τεθούν υψηλοί οικονομικοί στόχοι «με κάθε κόστος». Το «άδειασμα» και του ίδιου, αλλά και των οργανωμένων, δείχνει ότι στη διοίκηση της ομάδας δεν ήθελαν να δώσουν πληροφορίες για τη Super League γιατί γνώριζαν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Όπως και έγινε εκ των υστέρων.

Ο Χένρι με την γυναίκα του Λίντα Μπιζούτι και τον Κλοπ

«Η FSG δοκιμάζει τα όρια επειδή όλο το επιχειρηματικό της μοντέλο βασίζεται στην εξοικονόμηση χρημάτων όπου μπορεί και στη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων όπου υπάρχει η ευκαιρία» τονίζει ένας οικονομικός σύμβουλος με εμπειρία από τα εσωτερικά αρκετών συλλόγων της Premier League. «Θέλουν τα περισσότερα έσοδα με τη μίνιμουμ δυνατή επένδυση, κάτι που πολλές φορές – αν όχι τις περισσότερες – απαιτεί θυσίες που μπορεί να πλήξουν την εικόνα ενός συλλόγου, τις σχέσεις του με την τοπική κοινωνία, αλλά και το ίδιο το brand σε διεθνές επίπεδο. Είναι μια πολιτική που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε πολλά επίπεδα».

Ο Χένρι κοιτάζει τη φετινή κλήρωση των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκτης και αναρωτιέται αν αυτό είναι το μέλλον: Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν. Οι τέσσερες μεγάλοι που διαθέτουν ανεξάντλητους πόρους, 10 «κλικ» πάνω από τους υπόλοιπους, λαμβάνοντας και το μεγαλύτερο τελικά ποσό από τα διαφημιστικά έσοδα στο τέλος της χρονιάς. Ο ίδιος αισθάνεται εντελώς απογοητευμένος από την UEFA αναφορικά με το οικονομικό fair play και θα ήθελε απεγνωσμένα να μπει στο κλειστό κλαμπ των προνομιούχων που πήγε να δημιουργηθεί από τη Super League για να αυξήσει τα έσοδά του.

Ο Χένρι πιστεύει ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο και τελικά θα έρθουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι αρκετά πιθανό να επανέλθει στο λεγόμενο «Project Big Picture», μια παραλλαγή της Super League σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο είναι εξαιρετικά αβέβαιο κατά πόσο θα προχωρούσε μια τέτοια ιδέα, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ένα από τα πολλά κρεμασμένα πανό στον περιβάλλοντα χώρο του Άνφιλντ κατά του Χένρι και της Super League

Η Λίβερπουλ είναι σήμερα χωρισμένη στα δύο και είναι αβέβαιο ποια πλευρά θα επικρατήσει, εάν η διοίκηση κάνει πίσω και δεχθεί, όπως επιχειρείται στην Άρσεναλ, την είσοδο νέων (επιχειρηματικών) παικτών στο διοικητικό κομμάτι ή θα ανοίξει την πόρτα στα μέλη και στη σταδιακή αναδιαμόρφωση της Λίβερπουλ και του αγγλικού ποδοσφαίρου στα πρότυπα της γερμανικής Bundesliga.

Exit mobile version