Κριστιάνο Ρονάλντο: Όταν από υπερόπλο γίνεσαι «βαρίδι»
AP PHOTO
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Όταν από υπερόπλο γίνεσαι «βαρίδι»

SHARE THIS

Η σημερινή Μάντσεστερ και ο σημερινός Ρονάλντο απλά δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Γι’αυτό και όλα στραβώνουν, γι’αυτό και η ομάδα ό,τι χτίζει, γκρεμίζεται, βρισκόμενη σε μία παρατεταμένη περίοδο μετάβασης.

Ο Έρικ Τεν Χαγκ πρέπει να απαιτήσει δραστικά μέτρα, να στρώσει την ομάδα, μακριά από βεντετισμούς, λένε πολλοί στο Μάντσεστερ. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. «Νομίζω ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνει απλώς ασέβεια στον Ρονάλντο», δήλωσε ο Ρόι Κιν στο Sky Sports μετά την ταπείνωση της Κυριακής στο ντέρμπι με τη Σίτι και το 6-3. «Πιστεύω ότι έπρεπε να τον είχαν αφήσει να φύγει πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Νομίζω ότι ο προπονητής τον κρατάει. Εντάξει, λες ότι χρειάζεσαι επιλογές, αλλά δεν κρατάς τον Ρονάλντο για να καθίσει στον πάγκο. Στον πάγκο; Είναι δυνατόν; Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών».

Η αλήθεια είναι ότι ο 37χρονος Πορτογάλος προσπάθησε να πηδήξει από το καράβι μετά την περσινή, χειρότερη σεζόν στην ιστορία της Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, η άποψη ότι ο Ρονάλντο υφίσταται «κακομεταχείριση» ή ότι ο προπονητής δείχνει ασέβεια προς το πρόσωπό του δεν ισχύει. Είναι τραβηγμένη η άποψη του Κιν. Κανείς δεν ήθελε τον Ρονάλντο το περασμένο καλοκαίρι και όποιες διερευνητικές επαφές έγιναν από άλλες ομάδες για μεταγραφή, έπεσαν στο κενό. Είτε λόγω μπάτζετ, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω προοπτικής με έναν νέο προπονητή στον πάγκο των «Κόκκινων Διαβόλων», η αποχώρηση του Πορτογάλου δεν έγινε ποτέ.

Ο πέντε φορές νικητής της «Χρυσής Μπάλας» πέτυχε 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στην πρώτη σεζόν της επιστροφής στο Όλντ Τράφορντ, αλλά για να ευδοκιμήσει ο ίδιος έπρεπε η Γιουνάιτεντ να κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω ως ομάδα, μία επιλογή που στοίχισε και τη θέση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο. Τόσο ο Σόλσκιερ, όσο και ο Ραλφ Ράνγκνικ στην ακριβοπληρωμένη θέση τεχνικού συμβούλου που του υποσχέθηκαν μετά την προσωρινή θητεία του «κόπηκαν» από τον Πορτογάλο που έπεφτε βαρύς στο αγωνιστικό προφίλ και την ταυτότητα που προσπαθούσε -και συνεχίζει να προσπαθεί- να χτίσει η ομάδα. Το άλλοτε αποτελεσματικό στυλ αντεπιθέσεων καταργήθηκε για να χωρέσει στην ενδεκάδα ο Ρονάλντο, ο οποίος βέβαια έδειξε ότι το ποδοσφαιρικό του ένστικτο παραμένει περισσότερο έντονο από ποτέ. Ο ίδιος απαιτούσε όλα να γυρίζουν γύρω του και οι συμπαίκτες του απλά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Είναι φανερό ότι η σημερινή Μάντσεστερ και ο σημερινός Ρονάλντο δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Γι’αυτό και όλα στραβώνουν, γι’αυτό και η ομάδα είναι εδώ και ενάμισι χρόνο σε limbo, γι’αυτό και ό,τι χτίζεται, γκρεμίζεται, σε μία παρατεταμένη περίοδο μετάβασης, με φρένο-γκάζι, φρένο-γκάζι, με τους παίκτες να υποφέρουν ψυχολογικά, χωρίς να έχουν σταθερή απόδοση στα παιχνίδια, χωρίς ρυθμό.


Κριστιάνο Ρονάλντο και Τεν Χαγκ. Οι δύο τους αντιμέτωποι σε έναν αγώνα επιβίωσης και κυριαρχίας εντός της Γιουνάιτεντ / AP Photo / Rui Vieira

Κριστιάνο Ρονάλντο και Τεν Χαγκ. Οι δύο τους αντιμέτωποι σε έναν αγώνα επιβίωσης και κυριαρχίας εντός της Γιουνάιτεντ

Ο Πορτογάλος σε πολλές περιπτώσεις έδειξε ασέβεια απέναντι στους προπονητές και τους συμπαίκτες του. Μία από αυτές ήταν στο μοναδικό μέχρι σήμερα ξεκίνημα στην αρχική εντεκάδα υπό τις οδηγίες του Τεν Χαγκ απέναντι στην Μπρέντφορντ, ματς το οποίο έληξε με μια εκκωφαντική ήττα με 4-0 και τον Ρονάλντο να αγνοεί τον προπονητή του και να φεύγει από το γήπεδο εκνευρισμένος. Ο Πορτογάλος διεθνής έχει περιοριστεί σε έναν μικρό ρόλο στην ομάδα από τότε, αλλά εξακολουθεί να είναι πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ, διατηρώντας την τοξικότητα και την αρνητική δημοσιότητα καθημερινά στο σύλλογο, στην προπόνηση, παντού. Η κάμερα τον έπιασε πολλές φορές να κουνάει το κεφάλι του καθ’ όλη τη διάρκεια του «εφιάλτη» της Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι με την Σίτι και δεν θα υπήρχε τίποτα κακό σε αυτό αν δεν είχαμε όλο αυτό το δράμα με τη θέση και το ρόλο του στην ομάδα. Ο ίδιος είναι γεννημένος νικητής, ο καλύτερος και πιο πολυδιαφημισμένος παίκτης της γενιάς του μαζί με τον Μέσι, ο οποίος βυθίζεται σε λουτρά πάγου στις 4 το πρωί για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Αυτός όμως ο Ρονάλντο είναι εγκλωβισμένος, είναι θολωμένος, έξω από τα νερά του, πλήττοντας την υστεροφημία του, πετσοκόβοντας παράλληλα τις ευκαιρίες που του δίνονται να παίζει σε υψηλό επίπεδο. Από την άλλη, μπορεί να μένει στον πάγκο, όπως λέει και ο Κιν; Δύσκολη απάντηση.

Ένας άλλος από τους πρώην συμπαίκτες του, στην πρώτη θητεία του στο Μάντσεστερ, ο Ρίο Φέρντιναντ, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι «είμαι σίγουρος ότι (ο Ρονάλντο) είναι εντελώς αηδιασμένος αυτή τη στιγμή. Δεν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι στον πάγκο, έβαλε πολλά γκολ που έσωσαν την ομάδα από ήττες πέρυσι και τώρα τι;». Καλά τα λέει ο Φέρντιναντ, αλλά είπαμε, δεν φταίει μόνο ο Ρονάλντο ή μόνο η Γιουνάιτεντ. Φταίνε και οι δύο πλευρές γιατί κινούνται εγωιστικά, βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος και τελικά, καμία πλευρά δεν βγαίνει κερδισμένη.

Η πρόσφατη δήλωση του Τεν Χαγκ για την αγνωνιστική πτώση του Ρονάλντο δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά, καθώς επέμεινε ότι ο ίδιος προσπαθεί να προστατεύσει τη «μεγάλη καριέρα» του Πορτογάλου, επιλέγοντας να μην τον ρίξει στη μάχη με την Σίτι. Αυτό το δράμα αναμένεται να κρατήσει μέχρι τον Ιανουάριο, εκτός αν δούμε κάτι αναπάντεχο μέχρι τότε, όπως πχ μία σταδιακή επάνοδο του Ρονάλντο στην ενδεκάδα ή μία δαπανηρότατη αποδέσμευσή του. Άλλωστε ο Ρονάλντο έχει δικό του προπονητικό επιτελείο, ενώ με τα γονίδια που έχει και το πείσμα του μπορεί να συνεχίσει ένα-δύο μήνες να προπονείται μόνος. Ακόμα και σε αυτό το σενάριο όμως, θα είναι δύσκολο να πάει ελεύθερος κάπου. Η Τσέλσι, η Μπάγερν Μονάχου και η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν μεταξύ των συλλόγων που προσέγγισαν την Γιουνάιτεντ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Η Γιουνάιτεντ μπορεί, τελικά, να μην έχει άλλη επιλογή από το να κρατήσει τον Ρονάλντο μέχρι το τέλος της σεζόν. Μπορεί, επίσης, να τον απογειώσει ξαφνικά ο Τεν Χαγκ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν συγκεντρώνει τώρα πολλές πιθανότητες κι όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Έχουμε και το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο στο Κατάρ και ο Ρονάλντο θέλει να είναι εκεί. Λέτε να κάνει εκεί την τελευταία, μεγαλειώδη του παράσταση εκεί και μετά να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την ενεργό δράση; Ας το βάλουμε κι αυτό στο καλάθι με τα σενάρια.

Τέλος, υπάρχει και η προοπτική της επιστροφής στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας που θα είχε κάποιο νόημα, καθώς θα είχε την ευκαιρία να παίξει ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Ούγκο Βιάνα, άφησε την πόρτα ανοιχτή για την επιστροφή του Ρονάλντο τον ερχόμενο Ιούνιο, λέγοντας στο Sky Sports ότι «Δεν θέλω να μιλήσω πολύ γι’ αυτό γιατί νομίζω ότι έχει ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο, ωστόσο θα δούμε. Όταν αποφασίσει, θα το δούμε». Σε αυτό συνηγορεί και η μητέρα του Ντολόρες Αβέιρο, η οποία εξέφρασε την επιθυμία της να δει τον γιο της να κλείνει την καριέρα του στο στάδιο Jose Alvalade. «Του έχω ήδη πει: ‘Γιε μου, πριν πεθάνω θέλω να σε δω να επιστρέφεις στη Σπόρτινγκ!’», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2021. Για να δούμε.

Exit mobile version