Μουντιάλ Κατάρ: Το «ξέπλυμα» του Ινφαντίνο στο εμιράτο δεν έχει όρια
AP PHOTO HASSAN AMMAR
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μουντιάλ Κατάρ: Το «ξέπλυμα» του Ινφαντίνο στο εμιράτο δεν έχει όρια

SHARE THIS

Ο επικεφαλής της FIFA έστειλε μία ντροπιαστική επιστολή προς τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για να μας πει ότι «το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να παρασύρεται από την πολιτική».

Βρισκόμαστε σχεδόν μια εβδομάδα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τη γενική γραμματέας, Φατμά Σαμούρα, να μας καλούν να «χαρούμε το ποδόσφαιρο».

«Σας παρακαλώ, ας επικεντρωθούμε τώρα στο ποδόσφαιρο», έγραφε η επιστολή των Ινφαντίνο και Σαμούρα προς τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση. «Γνωρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν ζει σε κενό αέρος και γνωρίζουμε εξίσου ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις και δυσκολίες πολιτικού χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο. Αλλά, σας παρακαλούμε, να μην επιτρέψετε το ποδόσφαιρο να παρασύρεται σε κάθε ιδεολογική ή πολιτική μάχη που υπάρχει», πρόσθεσαν.

Ο Ελβετός παράγοντας της FIFA έχει επιχειρήσει ήδη από την αρχή του χρόνου να δείξει ότι τάχα ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο. Τον περασμένο Μάιο, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δήλωσε ότι «το ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», επικαλούμενος μάλιστα τη γνωστή ρήση του Νέλσον Μαντέλα. Λίγο περισσότερο από πέντε μήνες μετά ο «επαναστατικός», σχεδόν «ρομαντικός» θα λέγαμε ζήλος του Ινφαντίνο να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο ως δύναμη αλλαγής πήγε περίπατο, στέλνοντας μία επιστολή χωρίς την παραμικρή αναφορά στις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, κυρίως στη μεταχείριση των μεταναστών εργατών που έχτισαν τα γήπεδα, τους χιλιάδες θανάτους, τους ομοφοβικούς νόμους που απειλούν την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ Καταριανών και τη μεγάλη καταπόνηση των ποδοσφαιριστών που εν μέσω της σεζόν αυξάνεται η πίεση πάνω τους, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά.

«Στη FIFA προσπαθούμε να σεβόμαστε όλες τις απόψεις και τις πεποιθήσεις χωρίς να μοιράζουμε μαθήματα ηθικής στον υπόλοιπο κόσμο. Κανένας λαός ή πολιτισμός ή έθνος δεν είναι ‘καλύτερος’ από οποιονδήποτε άλλο», σημειώνεται ακόμη στην επιστολή. «Αυτή η αρχή είναι ο θεμέλιος λίθος του αμοιβαίου σεβασμού και της μη διάκρισης. Και αυτή είναι επίσης μία από τις βασικές αξίες του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, ας το θυμόμαστε όλοι αυτό και ας αφήσουμε το ποδόσφαιρο να βρεθεί στο επίκεντρο», συνέχισε το ντουέτο Ινφαντίνο-Σαμούρα.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στους διοικητικούς παράγοντες της FIFA ότι ο θάνατος χιλιάδων εργαζόμενων δεν είναι «ιδεολογία», όπως «πολιτική μάχη» δεν είναι η ομοφυλοφιλία. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και πρέπει να γίνονται σεβαστά παντού, σε κάθε γωνιά της γης. Όπως επίσης η σεξουαλική ταυτότητα είναι στοιχείο της ύπαρξης του ανθρώπου, δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας, ανατροφής ή εκπαίδευσης κι οποιαδήποτε κριτική ή ποινικοποίηση ενός ατόμου για τη σεξουαλική του ταυτότητα ή τις απόψεις του είναι αντιδημοκρατική, ανελεύθερη, παράνομη και σκοταδιστική.

Για τους διοικητικούς παράγοντες της FIFA φαίνεται, ωστόσο, ότι ο σεβασμός της ομοφυλοφιλίας είναι ίσης αξίας με τον σεβασμό της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας. Τι έχουμε δηλαδή εδώ; Ότι για να γίνεται σεβαστή η σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου θα μπορεί και θα πρέπει να γίνεται εξίσου σεβαστή η μισαλλοδοξία, ότι, για παράδειγμα,  δύο ερωτευμένες γυναίκες που παντρεύονται και μεγαλώνουν παιδιά μαζί θα λαμβάνουν ανάλογο σεβασμό με εκείνο που λαμβάνει ο Σαλάχ Αλ Γιαφέι, ένας από τους πολλούς παράξενους τύπους που αυτοπροβάλλονται ως «εκπαιδευτικοί σύμβουλοι» στην ακαδημία Aspire του Κατάρ, η οποία στηρίζει, όπως αναφέρεται στο σάιτ της, τους πιο «ταλαντούχους νεαρούς αθλητικούς αστέρες του Κατάρ». Ο ίδιος σε ένα πρόσφατο βίντεο στο Instagram δήλωσε ότι «Αντιμέτωποι με την ανοιχτή προώθηση της ομοφυλοφιλίας, η αποδοκιμασία στην έκφραση και τη συμπεριφορά της έχει μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά, καθώς τους μεταφέρει το μήνυμα ότι αυτό είναι κάτι που αποκλίνει από το φυσιολογικό και δεν πρέπει να το αποδεχόμαστε». Αυτή την ντροπή επιβάλλει το καθεστώς του εμιράτου στους ομοφυλόφιλους, εκεί όπου η ομοφοβική ρητορική αντιμετωπίζει τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου ως ασθένεια που πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να καταπιέζεται ή, στη χειρότερη, να «θεραπεύεται».

Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η επιστολή της FIFA έρχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη οργή και να αποδείξει ότι η απόφαση ανάληψης του τουρνουά από το Κατάρ, καθώς κι όλα όσα έχουν μεσολαβήσει αυτά χρόνια, αποτελούν ψηφίδες μίας βρόμικης στρατηγικής και συγκεκριμένων συμφερόντων που μόνο για το ποδόσφαιρο δεν ανησυχούν. Για τύπους σαν τον Ινφαντίνο, το ποδόσφαιρο είναι απλά το μέσο για άλλες «δουλειές», όπως ήταν άλλωστε και για τον Μπλάτερ και για τον Ζοάο Χαβαλάνζε παλαιότερα.

Exit mobile version