Στέγαστρο Καλατράβα: Από τύχη δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα τόσα χρόνια; 
EUROKINISSI
EDITORIAL

Στέγαστρο Καλατράβα: Από τύχη δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα τόσα χρόνια; 

SHARE THIS

Το πολυδιαφημισμένο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το «στολίδι» του ελληνικού αθλητισμού και κάποτε έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι επικίνδυνο. Από πότε όμως;

Πότε το μάθαμε αυτό; Πριν λίγες μέρες μόλις, 19 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και πως το μάθαμε; Από την απόφαση που έλαβε εσπευσμένα η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από σχετική μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ που αποκάλυψε σοβαρό πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα». 

Δηλαδή, τα προηγούμενα 19 χρόνια ήταν ασφαλές το ΟΑΚΑ; Σε όλα τα παιχνίδια που έχουν πραγματοποιηθεί δύο σχεδόν δεκαετίες και σε όλες τις παραστάσεις που έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αυτά τα σχεδόν 20 χρόνια, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου στις κερκίδες, δεν υπήρχε πρόβλημα στατικότητας; Οι θεατές ήταν ασφαλείς; Ή από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα; Από τύχη δεν έπεσαν στα κεφάλια των ανθρώπων, χωρίς να θέλουμε να σκεφτούμε τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί και πόσοι άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους, τι συλλογικό τραύμα θα αφήνει πίσω έναν τέτοιο τραγικό γεγονός και ούτω καθεξής. 

Η ολοκλήρωση του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο την άνοιξη του 2004 υπήρξε ένα έργο παγκόσμιας κλίμακας, καθώς επρόκειτο για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο τεχνικά και η τοποθέτησή του κατέστη δυνατή λίγες μόλις εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς. Τα έργα συντήρησης του Ολυμπιακού Σταδίου είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικοί διαγωνισμοί ανατέθηκαν προς προετοιμασία στη Μονάδα Ωρίμανσης Εργων του ΤΑΙΠΕΔ (ή Project Preparation Facility – PPF) που συγκρότησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να επιταχύνει επενδύσεις και την απορρόφηση των σχετικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός που έχει ήδη προβλεφθεί για το ΟΑΚΑ είναι της τάξης των 56,5 εκατ. ευρώ. 

Η παραπάνω ενημέρωση ενισχύει την υπόθεση ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα στο ΟΑΚΑ τόσα χρόνια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δηλαδή τι έκαναν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των θεατών; Τίποτα απολύτως; Και πως ξαφνικά το ΤΑΙΠΕΔ έκανε μελέτη για τη στατικότητα; Πως προέκυψε αυτό το θέμα και γιατί επίσης άργησε τόσο καιρό να πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη; 

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΟΑΚΑ και η στατικότητα του στεγάστρου είχαν απασχολήσει την κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2018, σε έναν αγώνα μεταξύ της ΑΕΚ και της Μπάγερν Μονάχου για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν εμφανής η μεγάλη ταλάντωση του άνω διαζώματος. Το καλοκαίρι του 2019 το έργο του ελέγχου της στατικής επάρκειας ανέλαβε γραφείο ειδικών συμβούλων μηχανικών, ωστόσο δεν γνωρίζουμε σε τι ακριβώς συμπέρασμα κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος έλεγχος που ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες περιέλαβε τεστ στατικής επάρκειας έναντι της δυναμικής καταπόνησης που προέρχεται από τις συντονισμένες αναπηδήσεις φιλάθλων και έδειξε ότι το κεντρικό στάδιο είναι στατικά ασφαλές, πλην όμως απαιτούνται σημαντικές συντηρήσεις αλλά και βελτίωση της μεθόδου στήριξης της περιμετρικής κορνίζας σκυροδέματος στην κορυφή του άνω διαζώματος. 

Τελικά τι συμβαίνει με το στέγαστρο; Είναι ή δεν είναι ασφαλές και σε ποια τμήματα; Επίσης, από πότε είχαν οι αρμόδιοι στην κατοχή τους την επίμαχη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ; Ο κ. Βρούτσης, υφυπουργός Αθλητισμού, όπως δήλωσε, παρέλαβε την επίμαχη μελέτη την προηγούμενη Πέμπτη. Ο τελευταίος αγώνας στο γήπεδο ήταν εκείνος του Παναθηναϊκού απέναντι στην Βιγιαρεάλ στις 21 Σεπτεμβρίου για το Europa League, παρουσία 60.000 θεατών. Υπήρχε τότε η μελέτη; Δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι το πρόβλημα της στατικότητας του στεγάστρου; Ή το γνώριζαν κι άφησαν να εκτεθούν σε κίνδυνο τόσες χιλιάδες άνθρωποι; 

Όσο για το θέμα της επαναλειτουργίας του ΟΑΚΑ, ούτε και σε αυτό υπάρχει προς το παρόν απάντηση. Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», αποφεύγοντας να δεσμευθεί σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. 

Όλα στην τύχη λοιπόν; Από τύχη ζούμε σε αυτό τον τόπο; 

Exit mobile version