Θα συνεργαστούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές;
EUROKINISSI ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
EDITORIAL

Θα συνεργαστούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές;

SHARE THIS

Οι «κόκκινες γραμμές», όπως έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, είναι εκεί για να ξεπερνιούνται, να υποχωρούν, να θολώνουν. Μπορεί κιόλας να ξεχαστούν μόλις οι κάλπες βγάλουν ένα αποτέλεσμα που ναι μεν διαβάζεται διαφορετικά, έχει όμως και κοινά σημεία που στρατηγικά ευνοούν και τις δύο πλευρές.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι το ντουέτο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός συνδυασμός κομμάτων που μπορεί να δώσει κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος. Η σύμπραξη των δύο κομμάτων αρκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, για να διαμορφωθεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 157 εδρών.

Θεωρητικά λοιπόν, αν επαληθευτεί ένα τέτοιο σενάριο στην κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη και να του ζητήσει να κάνουν μαζί κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η «σταθερότητα στη χώρα». Αυτή τη λέξη, τη «σταθερότητα», είναι βέβαιο ότι θα την ακούσουμε πολύ στο δρόμο πριν την εκλογική μάχη της 21ης Μαίου, όσο και κυρίως, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Είναι μία λέξη που θα χρησιμοποιήσουν τα επιτελεία και των τριών κομμάτων -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ- με τους όρους που το καθένα επιθυμεί για να αυξήσει τόσο τα ποσοστά του, όσο και να δείξει ότι είναι «υπεύθυνο» απέναντι στο εκλογικό σώμα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός βέβαια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητάει τίποτα άλλο εκτός από την αυτοδυναμία. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις προς το παρόν δεν βγάζουν αυτοδύναμη τη ΝΔ, παρότι συνεχίζει να έχει σταθερό προβάδισμα, ενώ την ίδια στιγμή για τον κ. Ανδρουλάκη φαίνεται ότι είναι θεωρητικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεργαστεί με εκείνον τον οποίο κατηγορεί για την παρακολούθησή του. Είναι δηλαδή ζήτημα προσωπικό, ζήτημα ηθικής τάξης και αξιοπρέπειας για τον ίδιο. Τι θα γίνει λοιπόν αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, αν βγουν τελικά τα νούμερα, και οι δυο τους αναγκαστούν να συνομιλήσουν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών; Πως θα δικαιολογήσουν ότι ενώ αμφότεροι έχουν υπογραμμίσει ότι μεριμνούν για τη σταθερότητα της χώρας, δεν θα συνεργαστούν τελικά και θα οδηγήσουν τη χώρα σε μία δεύτερη κάλπη, σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι, με αβέβαια αποτελέσματα;

Αμφότερες οι πλευρές φαίνεται να κοιτούν με διαφορετικά γυαλιά την κάλπη. Η μεν ΝΔ μπορεί να σκέφτεται και τη δεύτερη κάλπη, καθώς σε περίπτωση νίκης θα έχει και το μπόνους των 50 εδρών, οπότε εκεί θα έχει κι άλλον «αέρα» διαπραγμάτευσης με το ΠΑΣΟΚ. Το δε ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενθουσιασμένο με την προοπτική της δεύτερης κάλπης, υπό την ανησυχία της πίεσης που θα μπορούσε να δεχτεί βρισκόμενο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), ενώ μπαίνουν στη εξίσωση και οι διαφορετικοί πολιτικοί συσχετισμοί που πιθανώς θα κληθεί να διαχειριστεί. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρώτη Κυριακή συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Χαριλάου Τρικούπη και εκεί ενδεχομένως να παίξει τα ρέστα της.

Οι «κόκκινες γραμμές», όπως έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, είναι εκεί για να ξεπερνιούνται, να υποχωρούν, να θολώνουν κι από κόκκινες να αλλάζουν χρώμα, να γίνονται πιο απαλές. Αυτές λοιπόν οι κόκκινες, οι σφιχτές γραμμές, θα μπορούσαν να ξεχαστούν μόλις οι κάλπες βγάλουν ένα αποτέλεσμα που ναι μεν διαβάζεται διαφορετικά, έχει όμως και κοινά σημεία που στρατηγικά ευνοούν και τις δύο πλευρές.

Exit mobile version