Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Εργοστάσια στις φλόγες, σπίτια καμένα, τραυματίες πυροσβέστες – «Πνιγμένη» η Θεσσαλονίκη

Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ενώ ένας άνδρας προσήχθη για τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο

Ωραιόκαστρο φωτιά EUROKINISSI
05.07.2026 | 08:36
Διαβάζεται σε 3'
Προσθέστε το Rosa.gr ως προτιμώμενη πηγή στην Google

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Προσθήκη του Rosa.gr στην Google

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο (4/7) εξακολουθεί να καίει δύο εργοστάσια. 

Η φωτιά, η οποία πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει πλήξει κατοικίες, ο αριθμός των οποίων δεν είναι σαφής. «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως υπάρχουν καμένες οικίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παύλου Μελά στην ΕΡΤ. 

Όπως μετέδωσε το Voria, κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα με αναπνευστικά προβλήματα. Στα πύρινα μέτωπα τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Πυκνός καπνός σκεπάζει τη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, πυκνός μαύρος καπνός έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, με το νέφος να εκτείνεται σε ακτίνα άνω των 20 χιλιομέτρων. 

Η οσμή από καμένο πλαστικό είναι έντονη σε ολόκληρη την πόλη, με τις Αρχές να συνιστούν στους πολίτες να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ρίψεις από αέρος αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσουν τον καπνό και να περιορίσουν τη μεταφορά τοξικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα, αλλά και να αποτρέψουν τη μεταφορά θερμότητας ή καυτρών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εστίες.

Από τις εικόνες της πυρκαγιάς, το εργοστάσιο ανακύκλωσης είναι εκείνο από το οποίο αναδύεται ο πυκνός μαύρος καπνός, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το δεύτερο εργοστάσιο που έχει επίσης παραδοθεί στις φλόγες.

Σηκώθηκαν ξανά τα εναέρια μέσα 

Στις επιχειρήσεις που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες –εργοστάσιο ανακύκλωσης και βιοτεχνία υφασμάτων– επικεντρώνονται οι προσπάθειες την πυροσβεστικής με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, καθώς στο δασικό κομμάτι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 160 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 52 οχήματα, πλήθος μεμονωμένων εθελοντών και εθελοντικών ομάδων. Με το πρώτο φως της ημέρας ενεργοποιήθηκαν την Κυριακή (5/7) για την αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ έχει δοθεί εντολή να αναπτυχθούν πρόσθετα εναέρια μέσα.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και χωματουργικά μηχανήματα της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Απο το ΓΕΕΘΑ, ενεργοποιήθηκε η ομάδα Δευκαλίων, για συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης.

Ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως και δυνάμεις του ΕΚΑΒ για άμεση επέμβαση όπου απαιτηθεί.

Εκκενώσεις 

Το Σάββατο το βράδυ εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής Ανθούπολη Ωραιοκάστρου, προς την περιοχή «ΤΙΤΑΝ».

Στη 01:19 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων απο την Ανθούπολη Ωραιοκάστρου προς το γήπεδο της Λητής και στη 01:44 μήνυμα για την από απομάκρυνση των κατοίκων της Φιλοθέης προς το κλειστό γυμναστήριο Ευκαρπίας.

Στις 02:44 εκδόθηκε νέο μήνυμα από το 112, για τη λήψη μέτρων προστασίας λόγω καπνών στην Ανθούπολη Ωραιοκάστρου.

Συνελήφθη 76χρονος

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή ως ύποπτου ενός 76χρονου για την πρόκληση πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης και την ομολογία του, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 76χρονος προκάλεσε πυρκαγιά, όταν προέβη σε επικίνδυνη συμπεριφορά με το όχημά του, προκαλώντας σπινθήρες που είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωσή της.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε επίσης ότι παρουσίαζε εμφανείς ενδείξεις μέθης.

Ο 76χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς και οδηγείται ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών.

Από την πρώτη στιγμή, για τη διερεύνηση και την άμεση εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς, μετέβη στη Θεσσαλονίκη ειδικό κλιμάκιο έμπειρων στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) από την Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) Θεσσαλονίκης στις έρευνες.