Ενάντια στα τοξικά στερεότυπα: 7 νεαρές γυναίκες που παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Ενάντια στα τοξικά στερεότυπα: 7 νεαρές γυναίκες που παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο

SHARE THIS

Οι νέοι ξεσηκώνονται σε όλο τον κόσμο. Έχουν βαρεθεί την οπισθοδρομική πολιτική, την αστυνομική βία, τα εκβιαστικά διλήμματα των πολιτικών, τα σεξιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα. Δεν θέλουν το μέλλον τους να υπαγορεύεται από μια ελίτ ηλικιωμένων λευκών που θέλουν να τους πατρονάρουν και να μην δίνουν χώρο για τα δικά τους όνειρα και τις ανάγκες τους.

Οκτώ έφηβες γυναίκες παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο με τη δράση τους και τα μηνύματά τους. Η νεολαία που θέλει κάτι καλύτερο από αυτό που της πλασάρεται μεγαλώνει, διεκδικεί και θέλει να φτιάξει έναν κόσμο στα δικά της μέτρα και όνειρα.

Μαλάλα Γουσαφζάι

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Με λένε Μαλάλα» που προτάθηκε για BAFTA το 2015 και νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο εμπνευσμένες και γνωστές νεαρές γυναίκες παγκοσμίως.

Σε ηλικία μόλις 12 ετών, η Μαλάλα ήταν ήδη υποστηρικτής των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση, στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν γενέτειρά της στο Πακιστάν. Αφού έγινε γρήγορα γνωστή μέσω της εκστρατείας της, δέχτηκε απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν και πυροβολήθηκε από ένοπλο σε σχολικό λεωφορείο το 2012, σε ηλικία μόλις 15 ετών. Επέζησε από την επίθεση και μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία, συνεχίζοντας να αποτελεί μια εμπνευσμένη πρέσβειρα για τη γυναικεία εκπαίδευση, ιδρύοντας το Malala Fund για αυτό τον σκοπό.

Η Μαλάλα Γουσαφζάι

Τζαζ Τζένινγκς

Η Τζαζ Τζένινγκς ήταν μόλις 7 ετών όταν βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως ένα από τα νεότερα άτομα που αναγνωρίστηκαν ποτέ ως διεμφυλική. Βρέθηκε στο προσκήνιο κάνοντας εκστρατεία για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, αποτελώντας ένα εμπνευσμένο πρότυπο.

Το 2007 συνίδρυσε με την οικογένειά της το ίδρυμα TransKids Purple Rainbow Foundation για την υποστήριξη και την παροχή βοήθειας στους διεμφυλικούς νέους. Η Τζένινγκς έγινε επίσης το επίκεντρο ενός ντοκιμαντέρ και μιας ριάλιτι τηλεοπτικής σειράς, ενώ σήμερα στα 18 της συνεχίζει να είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Η Τζαζ Τζένινγκς

Χάνα Καμιλέρι

Αφού δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση σε μια συναυλία στη Γλασκώβη, η 19χρονη Χάνα Καμιλέρι μοιράστηκε την ιστορία της στο διαδίκτυο και γρήγορα κατακλύστηκε από απαντήσεις από συνομήλικούς της με παρόμοιες εμπειρίες. Εμπνευσμένη από την υποστήριξη και εξοργισμένη με την πληθώρα σεξουαλικών επιθέσεων σε συναυλίες, η Καμιλέρι και οι φίλες της ίδρυσαν το Girls Against.

Η δράση της συλλογικότητας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των συγκροτημάτων και των διοργανωτών συναυλιών, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην σεξουαλική παρενόχληση σε συναυλιακούς χώρους. Από την έναρξη της λειτουργίας της, η συλλογικότητα έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών συγκροτημάτων, έχει τύχει μεγάλης προβολής, διαθέτοντας ένα δυναμικό σάιτ που καλύπτει τα πάντα – από κριτικές άλμπουμ μέχρι φεμινιστικά άρθρα.

Η Χάνα Καμιλέρι

Γιάρα Σαχίντι

Η πρωταγωνίστρια της αμερικανικής κωμικής σειράς Black-ish και του spin-off Grown-ish, Γιάρα Σαχίντι, προσπαθεί να αποτελεί εμπνεύση για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική και τον ακτιβισμό.  Η Σαχίντι δημιούργησε το Yara’s Club, ένα πρόγραμμα καθοδήγησης νεαρών γυναικών που φέρνει σε επαφή μαθητές λυκείου για να συζητήσουν κοινωνικά θέματα. Η ίδια πιστεύει ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο, λέγοντας στην Oprah Winfrey: «Η γενιά μας συνειδητοποιεί ότι η ηλικία δεν ήταν ποτέ όριο όσον αφορά στην κοινωνική δραστηριότητα. Θέλουμε και διεκδικούμε το χώρο μας απέναντι σε μια σειρά από οπισθοδρομικά, σεξιστικά και ρατσιστικά στερότυπα».

Η Γιάρα Σαχίντι

Λίλι Μάντιγκαν

Τον Νοέμβριο του 2017 η 22χρονη Λίλι Μάντιγκαν ήταν η πρώτη διεμφυλική έφηβη που εξελέγη υπεύθυνη γυναικών στο Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανία, εμπνέοντας αμέτρητους διεμφυλικούς νέους. Μετά την εκλογή της, το κόμμα δέχτηκε αντιδράσεις από ανθρώπους που υποστήριζαν ότι οι διεμφυλικοί δεν θα έπρεπε να θέτουν υποψηφιότητα. Η έφηβη δέχτηκε τόσο πολύ μίσος στο διαδίκτυο που τελικά έγραψε στο Twitter: «Σας παρακαλώ σταματήστε. Είμαι τόσο ψυχικά ταλαιπωρημένη που δεν μπορώ να κοιμηθώ, να φάω ή να πάω στο σχολείο».

Η Μάντιγκαν είχε ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια την προηγούμενη χρονιά, όταν προσέφυγε στη δικαιοσύνη αφού το σχολείο της ισχυρίστηκε ότι είτε θα φορούσε ρούχα για αγόρια, είτε θα έβρισκε νέο σχολείο. Αφού προσέλαβε δικηγόρο, κέρδισε την υπόθεσή της και το σχολείο της ζήτησε συγγνώμη. Παραμένοντας δυνατή απέναντι στον τρανσφοβικό στρατό του Twitter, η Μάντιγκαν συνεχίζει να κάνει εκστρατεία για τα δικαιώματα των διεμφυλικών και έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει η πρώτη διεμφυλική βουλευτής στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Λίλι Μάντιγκαν με τον πρώην ηγέτη των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Αμίκα Τζορτζ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η 21χρονη Αμίκα Τζορτζ ηγήθηκε μιας πορείας στο βρετανικό κοινοβούλιο σε ένδειξη στήριξης για τα κορίτσια που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν προϊόντα περιόδου. Οι προσπάθειες της Αμίκα συγκέντρωσαν την υποστήριξη πλήθους διασημοτήτων, όπως η Daisy Lowe και η ιδρύτρια του Gurls Talk, Adwoa Aboah.

Αφού διάβασε ένα άρθρο για κορίτσια στο Leeds που έκαναν κοπάνα από το σχολείο επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα περιόδου και ντρεπόντουσαν να εμφανίζονται μαζί με τους συμμαθητές τους, η Αμίκα ξεκίνησε ένα ψήφισμα με την ονομασία #FreePeriods. Με την εκστρατεία της προσπαθεί να πείσει την βρετανική κυβέρνηση να παρέχει δωρεάν προϊόντα υγιεινής σε όλα τα παιδιά στη χώρα, με την ίδια να λαμβάνει στήριξη από τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών. «Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα ταμπού είναι να μιλήσουμε γι’ αυτά» είχε τονίσει με γράμμα της στην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η Αμίκα Τζορτζ

Σονίτα Αλιζαντέχ

Η Σονίτα Αλιζαντέχ είναι Αφγανή ράπερ και ακτιβίστρια που εργάζεται για τον τερματισμό των παιδικών γάμων. Αφού διέφυγε από το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μεγάλωσε ως πρόσφυγας στο Ιράν, όπου οι γονείς της προσπάθησαν να την πουλήσουν ως έφηβη νύφη όταν ήταν 16 ετών. Καθώς εκείνη την εποχή ήταν στο επίκεντρο ενός ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης Rokhsareh Ghaem Maghami πλήρωσε 2.000 δολάρια για να σώσει την Σονίτα. Μαζί δημιούργησαν ένα μουσικό βίντεο με τίτλο «Brides For Sale» το οποίο αποτέλεσε και το «διαβατήριό» της για να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου πήρε υποτροφία για το λύκειο.

Συνεργαζόμενη με τη ΜΚΟ «The Strongheart Group», η Σονίτα αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές ακτιβίστριες για την υπεράσπιση των δικαιώματα των γυναικών.

Η Σονίτα Αλιζαντέχ
Exit mobile version