Η ανισότητα των φύλων βαθαίνει περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ανισότητα των φύλων βαθαίνει περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

SHARE THIS

Η ανισότητα των φύλων είναι πιο εμφανής στην εκπαίδευση, στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στους τομείς της απασχόλησης, δημιουργώντας παράλληλα εμπόδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Αν και η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει όλους τους πολίτες, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις της, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τα Ηνωμένα Έθνη να υπογραμμίζουν σε μελέτη τους ότι το 80% των ανθρώπων που εκτοπίζονται από την κλιματική κρίση είναι γυναίκες και παιδιά.

Καλή η χρηματοδότηση, αλλά δεν αρκεί χωρίς συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα ποσοστά εκπαίδευσης των κοριτσιών είναι χαμηλά, ο πρωταρχικός ρόλος των γυναικών συνίσταται στη συγκομιδή και το μαγείρεμα της τροφής, τη συλλογή νερού και ξύλων για τις φωτιές κι άλλες πηγές ενέργειας», τονίζει στο rosa.gr η Εμανουέλα Πίντο, μέλος της πρωτοβουλίας Indigenous Climate Network, που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στις ιθαγενικές κοινοτήτες. «Η έλλειψη πόρων που προκαλείται από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων», προσθέτει η Πίντο, «καθιστά δυσανάλογα δύσκολη τη ζωή και καθημερινότητα των γυναικών, των οποίων ο βιοπορισμός και η ασφάλεια περιστρέφονται γύρω από την εκτέλεση αυτών των εργασιών».

Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες σημείωσαν στην COP26 ότι στόχος είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς οργανισμούς που εργάζονται για την επίτευξη κλιματικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση του αγώνα για ισότητα των φύλων, με την Πίντο να σημειώνει ότι τέτοιες προτάσεις μολονότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πάσχουν στο κομμάτι της υλοποίησης. «Σαφώς κι είναι θετικό να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τέτοιες οργανώσεις, ωστόσο πρέπει αυτή η χρηματοδότηση να αποτυπωθεί και σε πράξεις. Πως θα γίνει αυτό; Υπάρχει κάποιο σχέδιο;» διερωτάται η Πίντο, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες από τα κράτη. «Εάν δεν υπάρξουν δεσμευτικά ψηφίσματα με συγκεκριμένους στόχους, όπως πχ σταθερές ποσοστώσεις στην παρουσία γυναικών σε διοικητικά συμβούλια ΜΚΟ που λαμβάνουν τέτοιου είδους χρηματοδότηση ή, για παράδειγμα, ενίσχυση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών προς ιθαγενικές κοινότητες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, δεν βλέπω να αποδίδουν τα χρήματα, ούτε να έχουμε κάποιες θετικές αλλαγές».

Η ROSA βρίσκεται στη Γλασκώβη και σας μεταφέρει τον παλμό από την σύνοδο για το κλίμα COP26 μέσα από ρεπορτάζ, δηλώσεις και συνεντεύξεις.

Exit mobile version