Αγρίνιο: Αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών σε άλλο νομό- Παραίτηση ακτινολόγου
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρίνιο: Αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών σε άλλο νομό- Παραίτηση ακτινολόγου

SHARE THIS

Για πιθανότητα «λουκέτου» στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αγρινίου προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος.

«Λάστιχο» πρέπει να γίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου καθώς καλούνται να διανύσουν απόσταση 85 χλμ. προκειμένου να πραγματοποιησούν εφημερίες στο νοσοκομείο της Άρτας εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, έπειτα από απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) οι ακτινολόγοι του νοσοκομείο Αγρινίου θα πρέπει να διανύουν χιλιόμετρα ώστε να καλύψουν τα κενά σε νοσοκομείο ενός διαφορετικού νομού. Η απόφαση αφορά σε ένα διάστημα 3 μηνών, καλύπτοντας ουσιαστικά όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η απόφαση της 6ης ΥΠΕ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο του Αγρινίου, δεδομένουο ότι το ιατρικό προσωπικό της περιοχής είναι ήδη περιορισμένο με τεράστιο φόρτο εργασίας, ενώ οι γιατροί πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από ότι προβλέπει ο νόμος, φτάνοντας μηνιαίως τις 10.

Μάλιστα, η απόφαση της 6ης ΥΠΕ προκάλεσε την πρώτη παραίτηση της μίας ακτινολόγου από το Κέντρο Υγείας Αγρινίου η οποία επίσης έπρεπε να μετακινείται για 85 χλμ προς την Άρτα.

Το πρόβλημα εντείνεται αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω του καλοκαιριού οι ανάγκες στο Αγρίνιο είναι αυξημένες και πλέον, όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, είναι πιθανό να μπει λουκέτο στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατος νόμος δίνει το δικαίωμα της μετακίνησης των γιατρών από νομό σε νομό, γεγονός που είχε δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις στους ιατρικούς συνδικαλιστικούς κύκλους.


ethnos.gr

«Άρχισαν ήδη οι παραιτήσεις»

Όπως σημειώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης: «Μέχρι σήμερα οι μετακινήσεις γίνονταν μόνο από το Αγρίνιο προς το Μεσολόγγι που η απόσταση είναι μικρότερη. Όμως σήμερα με 6 ακτινολόγους στο Αγρίνιο όπου μόνο οι 3 μπορούν να χρησιμοποιούν τον αξονικό λόγω ειδικής εκπαίδευσης, αντιλαμβάνεστε ότι το βάρος πέφτει σε 3 άτομα τα οποία μάλιστα πρέπει να μετακινούνται και στην Άρτα τη στιγμή που έχουμε ούτως ή άλλως υπάρχει υπερεφημέρευση. Γι αυτό και άρχισαν ήδη οι παραιτήσεις».

Το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία «πνίγει» το ΕΣΥ, ενώ οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρόσληψη μόνιμων 10.000 υγειονομικών σε διάστημα 4 ετών, στερείται ουσίας. Και αυτό διότι είναι γνωστό και στο υπουργείο Υγείας και τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι σήμερα στο σύστημα υγείας υπηρετούν 10.000 επικουρικοί με τριετείς συμβάσεις. Ακόμη και να δρομολογηθούν οι 10.000 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, θα πρέπει ουσιαστικά να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί συνεπώς δεν θα προστεθεί επιπλέον προσωπικό.

Μόνο προσλήψεις άνω των 10.000 ατόμων μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις δομές υγείας.

ΟΕΓΝΕ: Καταφεύγουν στη «συνταγή» των αναγκαστικών μετακινήσεων

Στις εντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της 6ης ΥΠΕ, προστίθεται και αυτή της ΟΕΝΓΕ, η οποία στρέφει τα βέλη της κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας και την πρωτοφανή εξουθένωση των γιατρών στο νοσοκομείο Άρτας.

Όπως αποκαλύπτει, έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί στο νοσοκομείο, «γιατί μια γιατρός επέλεξε πρόσφατα να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα μην αντέχοντας άλλο την υπερεφημέρευση», με τους εναπομείναντες να εφημερεύουν 15 μέρες το μήνα.

«Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι για να συγκαλύψουν αυτές τις σοβαρότατες ευθύνες τους καταφεύγουν τώρα στην γνωστή «συνταγή» των αναγκαστικών μετακινήσεων αντί για προσλήψεις. Δίνουν «εντολές» σε γιατρούς Ακτινολόγους του νοσοκομείου Αγρινίου και του Κ.Υ Αγρινίου να εφημερεύουν στην Άρτα», συμπληρώνει στην ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας την στελέχωση και των δύο νοσοκομείων (Άρτας και Αγρινίου), αλλά και να σταματήσουν οι «αυταρχικές εντολές μετακίνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΗ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου) εδώ και πολλούς μήνες έχουμε απαιτήσει κατ’ επανάληψη την στελέχωση του Απεικονιστικού εργαστηρίου του νοσοκομείου Άρτας (κλασικό ακτινολογικό, υπερηχοτομογράφος, αξονικός τομογράφος) με προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων Ακτινοδιαγνωστών (Ακτινολόγων) γιατρών.

Οι αρμόδιοι (διοίκηση νοσοκομείου Άρτας, διοίκηση 6ης ΥΠΕ, πολιτική ηγεσία υπουργείου Υγείας) δεν έκαναν απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση εξοντώνοντας έτσι τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς. Συγκεκριμένα, έχουν απομείνει μόνο 2 (δυο) γιατί μια γιατρός επέλεξε πρόσφατα να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα μην αντέχοντας άλλο την υπερεφημέρευση. Οι 2 εναπομείναντες γιατροί εφημερεύουν από 15 μέρες τον μήνα.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι για να συγκαλύψουν αυτές τις σοβαρότατες ευθύνες τους καταφεύγουν τώρα στην γνωστή «συνταγή» των αναγκαστικών μετακινήσεων αντί για προσλήψεις. Δίνουν «εντολές» σε γιατρούς Ακτινολόγους του νοσοκομείου Αγρινίου και του Κ.Υ Αγρινίου να εφημερεύουν στην Άρτα. Έτσι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο διάλυσης και το Ακτινολογικό του Αγρινίου: ήδη μια γιατρός υπέβαλλε την παραίτησή της από το ΕΣΥ αρνούμενη την «ετσιθελική» μετακίνηση.

Φτάνει πια με την σκόπιμη υποστελέχωση, την προχειρότητα, τον αυταρχισμό, τις αναγκαστικές μετακινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού και της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας. Να στελεχωθούν και τα δυο νοσοκομεία με μόνιμους γιατρούς. Να αρθούν οι αυταρχικές εντολές μετακίνησης.»

 

Exit mobile version