Απόντες οι δήμοι στον αγώνα για τη βία κατά των γυναικών
EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόντες οι δήμοι στον αγώνα για τη βία κατά των γυναικών

SHARE THIS

Το 72,4% των δήμων δηλώνει ότι δεν διαθέτει καμία δομή για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Μετεξεταστέοι» μένουν οι δήμοι σε επίπεδο ισότητας φύλου όπως αποδεικνύει σχετική έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται και σε ρεπορτάζ της efsyn.gr, ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι οποίες έγιναν στον πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Γ.Γ.

Στο ερώτημα για τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην περιοχή τους η πιο συχνή απάντηση των δημοτικών αρχών σε ποσοστό 49,7% (90 αναφορές) αφορούσε την ανεργία των γυναικών, ενώ σε ποσοστό 35,4%, οι απαντήσεις αφορούσαν την άσκηση σε βάρος τους κάθε μορφής βίας (ενδοοικογενειακή, σωματική, ψυχολογική, λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση).

«Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις που συμπεριλαμβάνουν την απουσία ευκαιριών και τη δυσκολία ανεύρεσης εργασίας σε ποσοστό 20,4% (37 αναφορές), καθώς και την εργασιακή ανισότητα καθώς και άλλα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ποσοστό 12,7% (23 αναφορές). Πολύ συχνό πρόβλημα, επίσης, συνιστά η απουσία ή η υποστελέχωση διαφόρων δομών με ποσοστό 12,7% (23 αναφορές), όπως συμβουλευτικά κέντρα, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και ΚΕΠΑ» επισημαίνεται στο κείμενο της ετήσιας έκθεσης «Για την εφαρμογή των πολιτικών ισότητας των φύλων στους δήμους και τις περιφέρειες».

Μιας έκθεσης από την οποία θα περίμενε κάποιος από τον ίδιο τον τίτλο της να μην απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στα προβλήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ζήτημα όπου κανένα ερώτημα και φυσικά καμία απάντηση δεν φωτίζουν έστω και λίγο την πραγματική κατάσταση στους δήμους.

Υποβαθμισμένες φαίνονται στις απαντήσεις του ερωτηματολογίου και οι αναφορές σε οικονομικά προβλήματα ή οι περιπτώσεις φτώχειας (μόλις στο 11% των απαντήσεων / 20 αναφορές), ενώ ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 3,8% (7 αναφορές) αναφέρεται στην οικονομική εξάρτηση των γυναικών από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι 104 δήμοι σε σύνολο 203 που απάντησαν, δηλαδή σύνολο 70%, δεν έχουν ορίσει κάποιον ειδικό για θέματα ισότητας (gender expert). Από τους 203 δήμους, οι οποίοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, οι 186, ποσοστό που φτάνει το 91,6%, δήλωσαν ότι γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες. Και μόλις 17 δήμοι, δηλαδή το 8,4%, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τη Χάρτα Ισότητας.

«Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τους 17 δήμους που δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τη Χάρτα Ισότητας, οι 5 από αυτούς (Δήμος Αγράφων, Δήμος Αίγινας, Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Δήμος Σαμοθράκης, Δήμος Τιρνάβου) την έχουν υπογράψει κατά τη χρονική περίοδο 2011-2020, ενισχύοντας για ακόμα μία χρονιά τα ευρήματα των προηγούμενων Ετήσιων Εκθέσεων αναφορικά με την αδυναμία παραγωγής θεσμικής μνήμης, καθώς η υπογραφή της Χάρτας από τη Δημοτική Αρχή δεν συνεπάγεται αυτομάτως τη διάχυση της πληροφορίας στη Διοίκηση στην επόμενη Δημοτική Αρχή» υπογραμμίζει η έκθεση.

Exit mobile version