Δ. Παπανικολάου: Η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, δεν είναι ηρωισμός και δεν θέλει οίκτο
EUROKINISSI ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Παπανικολάου: Η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, δεν είναι ηρωισμός και δεν θέλει οίκτο

SHARE THIS

«Η αναπηρία δεν θέλει αστείες εκφράσεις όπως αυτές που δυστυχώς ακόμα ακούγονται κι από επίσημα χείλη για "ειδικές ικανότητες, σούπερ ήρωες" και λοιπές ανοησίες».

Το δικό του μήνυμα ενάντια στον στερεοτυπικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κοινωνία τους ανάπηρους συνανθρώπους μας, αντί να μεριμνήσει για την προσβασιμότητά τους, θέλησε να στείλει με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Με ανάρτησή του, έθιξε τον τρόπο που ακόμη και σήμερα πολύς κόσμος, -ακόμη και πολιτικοί- επιλέγουν να αναφέρονται στους ανθρώπους με αναπηρίες, ενώ θα όφειλαν να εξασφαλίσουν την ενημέρωση, την ισότητα και την συμπερίληψη.

Η ανάρτηση του Δημήτρη Παπανικολάου

Σε γενικές γραμμές, όλες τις ημέρες του έτους και για όλες τις αναπηρίες είναι σημαντικό να φροντίζουμε την πρόσβαση, την συμπερίληψη, την προτεραιότητα όπου χρειάζεται, την αποδοχή, να μάθουμε τις ορολογίες και το πως να μιλάμε και να συμπεριφερόμαστε.

Μας αφορά όλους και είμαστε όλοι εν δύναμη ΑΜΕΑ, όταν και αν χρειαστούμε πατερίτσα το καταλαβαίνουμε, ενώ αν με το καλο μπούμε στην Τρίτη ηλικία θα θελουμε αν όχι ένα αμαξίδιο , ένα Π και τότε γινόμαστε πάλι όλοι μας ΑΜΕΑ. Σε ότι περνάει από το δικό μας χέρι λοιπόν, ας φροντίσουμε με πιο ταχείς ρυθμούς, για αυτά που θα έπρεπε να έχουμε φροντίσει από καιρό.

Η αναπηρία δεν θέλει αστείες εκφράσεις όπως αυτές που δυστυχώς ακόμα ακούγονται και απο επίσημα χείλη για ειδικές ικανότητες, σουπερ ήρωες και λοιπές ανοησίες.

Η αναπηρία απαγορεύει επίσης να λες για κάποιον ανάπηρο εκφράσεις λυπάμαι η κρίμα.

Η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, δεν είναι ηρωισμός και δεν θέλει οίκτο.
Θέλει γνώση και μια κοινωνία σαφώς πιο λειτουργική.

Exit mobile version