Διεθνής διασυρμός: Δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητούν εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνής διασυρμός: Δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητούν εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

SHARE THIS

«Οι αποκαλύψεις αυτές θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή στην Ελλάδα, που ήδη αντιμετωπίζει αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την έκπτωση της ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης.»

Την παρέμβαση διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ. Έξι γνωστές δημοσιογραφικές οργανώσεις, εταίροι της ένωσης Media Freedom Rapid Response (Ταχεία Ανταπόκριση για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, MFRR), με αφορμή τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με τις παρακολουθήσεις και το «φακέλωμα», μεταξύ άλλων και πολιτών που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό, στους οποίους περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφοι και δικηγόροι, απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι οργανώσεις European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI)OBC Transeuropa (OBCT) καλούν την Αθήνα να δώσει εξηγήσεις για τις πληροφορίες ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο και μέλος του Reporters United Σταύρο Μαλιχούδη και της ερευνητικής οργάνωσης Solomon, που επικεντρώνεται στους πρόσφυγες και τη μετανάστευση στην Ελλάδα.

Όπως τονίζουν, οι αποκαλύψεις αυτές θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή στην Ελλάδα, που ήδη αντιμετωπίζει αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την έκπτωση της ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρνηθεί τη φερόμενη παρακολούθηση του δημοσιογράφου

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις αναφέρουν αναλυτικά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας και τονίζουν ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρνηθεί τη φερόμενη παρακολούθηση του δημοσιογράφου. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όχι μόνο δεν διέψευσε το δημοσίευμα για παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ, αλλά ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών και της έλλειψης πληροφοριών που έχουν δοθεί από τις αρχές μέχρι στιγμής, οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες απαντήσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με το γιατί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνώριζε την αναφορά του Μαλιχούδη πριν από τη δημοσίευσή της. Τονίζουν επίσης πως θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με το πώς ακριβώς συγκεντρώθηκαν αυτές οι πληροφορίες, καθώς και για την «αξιόπιστες πηγές» που είχε η ΕΥΠ. Υπογραμμίζουν εξάλλου πως πρέπει να δοθούν λεπτομέρειες για το γιατί ζητήθηκε να παρακολουθείται η εμπιστευτική πηγή του δημοσιογράφου, με την οποία μίλησε μόνο σε τηλεφωνική επικοινωνία και σε κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, και πώς η ΕΥΠ γνώριζε αυτές τις ιδιωτικές επικοινωνίες.

Exit mobile version