Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Στις 4 Απριλίου η συνέχεια – Απολογήθηκαν ο κοσμηματοπώλης κι ο μεσίτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Στις 4 Απριλίου η συνέχεια – Απολογήθηκαν ο κοσμηματοπώλης κι ο μεσίτης

SHARE THIS

Απολογήθηκαν ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και δύο αστυνομικοί. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 4 Απριλίου.

Με τις απολογίες των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων, για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018, ολοκληρώθηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Απολογήθηκαν ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και δύο αστυνομικοί. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 4 Απριλίου.

Προκλητικός ο Κοσμηματοπώλης: «Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές, δεν τον πήρα και καλά…»

Με την απολογία του κοσμηματοπώλη στην οδό Γλάδστωνος συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης στην απολογία του είπε μεταξύ άλλων ότι «λυπάται» για τον θάνατο του Ζακ, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν τα δικά του χτυπήματα αυτά τα οποία επέφεραν τον θάνατό του.

Ο κοσμηματοπώλης, αν και παραδέχθηκε ότι δεν βρέθηκε τίποτα πάνω του, υποστήριξε ότι ο Ζακ «Μπήκε να κλέψει. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να έχει αδειάσει το μαγαζί. Πήγε στο ταμείο, δεν είχε λεφτά και όταν πήγε να φύγει είδε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη και είπε “τι να κλέψω τώρα, θα με πιάσουν”».

Όσον αφορά τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ στο κεφάλι είναι ότι «δεν ήταν δικά μου τα χτυπήματα» και στην παρατήρηση του προέδρου ότι «υπάρχει βίντεο. Πατάω το χέρι κάποιου με το πόδι και χτυπάω το κεφάλι κάποιου, πώς το σκέφτεστε; Έχει κάποια διαφορά;», υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να επιφέρει θάνατο» και πως οι δικές του κλοτσιές «ήταν ξώφαλτσες. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα….».

Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε ότι του είπαν οι δικηγόροι του ότι «είχε πάθει ισχαιμικό επεισόδιο πριν μπει στο κατάστημά μου. Έτρεχε σε έξαλλη κατάσταση από πριν» και ότι «δεν ήταν καλά. Είχε πρόβλημα. Δεν μπαίνεις σε ένα κατάστημα έτσι. Πρέπει να έχεις σοβαρό πρόβλημα».

Ο εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο αν έκανε κάποια ενέργεια για να μείνει μέσα στο κατάστημα ο Ζακ και πώς βγήκε από το κατάστημά του.

Απάντησε ότι βγήκε έξω «έρποντας» και πως σκέφτηκε να τον κρατήσει μέσα «με το πόδι».

Όταν σύνεδρος τον ρώτησε τι τον φόβισε περισσότερο και άρχισε τα χτυπήματα στο κεφάλι, που είναι ευπαθές σημείο, απάντησε: «Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία, αυτός ήταν ο σκοπός δεν ήθελα να τον σκοτώσω».

Και στην ερώτηση του εισαγγελέα, «το να μην κάνετε τίποτα, σας πέρασε από το μυαλό;», ισχυρίστηκε ότι «Ίσως παρασύρθηκα και από τις φωνές του κόσμου που έλεγαν να μην τον αφήσουμε να βγει».

Στην παρατήρηση του εισαγγελέα ότι «ο κόσμος όμως έλεγε να σταματήσετε γιατί θα τον σκοτώσετε», απάντησε ότι «Κάποιοι έλεγαν αυτό και κάποιοι το άλλο». Ενώ υποστήριξε ότι βίωνε «μεγάλο στρες εκείνη τη στιγμή».

Σε ερώτηση της έδρας αν θα αντιδρούσε διαφορετικά, είπε: «Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω» και στην παρατήρηση ότι υπήρξε μάρτυρας που κατέθεσε ότι του είπε «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε», εκείνος απάντησε «ξέρεις τι μου έχει κάνει εμένα αυτός;», ισχυρίστηκε ότι «δεν το θυμάται».

Επίσης αρνήθηκε ότι γνώριζε τον άλλο κατηγορούμενο, που μαζί ξυλοκόπησαν τον Ζακ, και ότι παρασύρθηκε από τη συμπεριφορά του. […].

Όταν τον ρώτησαν γιατί έκλεισε μετά το μαγαζί, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Το μαγαζί έκλεισε, έγινε μνημείο τύπου Γρηγορόπουλου. Έβαζαν κεράκια». Και στην παρατήρηση του προέδρου ότι «και σε άλλα περιστατικά έχει γίνει αυτό. Kαι στη Θεσσαλονίκη με το παιδί», είπε: «Aν το δείτε είναι βαμμένο ροζ. Δεν ήθελα να το ανοίξω ξανά». Πηγή: www.rosa.gr

Ευθύνες στον Ζακ από τον μεσίτη: «Χτυπούσα στον αέρα, το πρόσωπό του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου»

Ακραία προκλητική είναι και η κατάθεση του μεσίτη, όπως και του κοσμηματοπώλη στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Ευθύνη στον Ζακ Κωστόπουλο για τα χτυπήματα που δέχθηκε προσπάθησε να αποδώσει και ο δεύτερος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό που προσπάθησε να κάνει ήταν να τον προστατέψει από το να χτυπήσει σοβαρά, ενώ ισχυρίστηκε πως ο Ζακ έπεσε μόνος του πάνω στο πόδι του.

Ο μεσίτης, που κατέθεσε μετά τον κοσμηματοπώλη, χαρακτήρισε «πάρα πολύ λυπηρό» το γεγονός του θανάτου ενός νέου ανθρώπου, ωστόσο είπε ότι «δεν αποδέχεται το κατηγορητήριο που του αποδίδεται» και ότι δηλώνει «αθώος». Μίλησε μάλιστα για «εσφαλμένες παραδοχές της ιατροδικαστικής που έχουν φανεί και στο δικαστήριό σας».

Όπως είπε, στην απολογία του, όταν διαπίστωσε ότι ο Ζακ κρατούσε μαχαίρι, αντέδρασε ενστικτωδώς «για να προστατέψει τον κόσμο» και υποστηρίζοντας ότι ο Ζακ «δεν είχε συναίσθηση και θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνος», όπως δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Είπε ότι έσπασε την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου «για να περάσει ο Ζακ χωρίς να τραυματιστεί από τα γυαλιά» και ότι την ώρα που «κλοτσούσε στον αέρα, το πρόσωπο του Ζακ έπεσε πάνω στο πόδι του». Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί αυτό έγινε επανειλημμένα, όπως φαίνεται και από τα χτυπήματα που εντόπισε η ιατροδικαστική έρευνα στο πρόσωπο και στο σώμα του θύματος.

Επανέλαβε ότι ενήργησε ενστικτωδώς και ότι είναι «στοιχείο του χαρακτήρα του» να βοηθάει τον κόσμο και γι’ αυτό ενήργησε έτσι.

Στην παρατήρηση της προέδρου του δικαστηρίου ότι αν όλοι ενεργούσαμε ενστικτωδώς, θα ζούσαμε σε ζούγκλα, ο κατηγορούμενος για την υπόθεση μεσίτης είπε ότι «χρησιμοποίησα όλη τη λογική του ώστε η δράση μου να μην του κάνει κακό».

Ισχυρίστηκε δε ότι όταν έμαθε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε «είχα την εντύπωση ότι αυτοκτόνησε. Γι’ αυτό και είχα την εντύπωση και είχα κάνει και δηλώσεις ότι αυτοκτόνησε. Έμαθα ότι δεν είναι αυτή η αιτία. Έμαθα τη Δευτέρα ότι κανένα από τα τραύματά του δεν είναι θανατηφόρα».

Exit mobile version