Δολοφονία εργάτη μετανάστη: «Τον ρώτησα “ποιος σ’ το έκανε;”, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία εργάτη μετανάστη: «Τον ρώτησα “ποιος σ’ το έκανε;”, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει»

SHARE THIS

«Κάθε πρωί σηκωνόταν τέσσερις η ώρα για να πηγαίνει να φορτώνει και να ξεφορτώνει στην αγορά. Δεν είχε περιθώριο να χάσει ένα μεροκάματο...».

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την δολοφονία του Σιράζ Σαφτάρ, μετανάστη εργάτη που τον μαχαίρωσαν ενώ πήγαινε για δουλειά σε λαϊκή αγορά, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, κοντά στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Συνάδελφοί του που τον βρήκαν να ψυχορραγεί μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για τον νεαρό μετανάστη, που έφυγε πριν εννέα χρόνια από το Πακιστάν για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή.

Η δολοφονία του λίγες μόλις μέρες μετά τον Μιχάλη Κατσουρή από νεοναζί χούλιγκαν έξω από το γειτονικό OPAP Arena της ΑΕΚ ξύπνησε μνήμες από τον φόνο του Σαχζάτ Λουκμάν από δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πριν δέκα χρόνια.

Η στάση της Αστυνομίας εγείρει και σε αυτή την περίπτωση σοβαρά ερωτήματα, καθώς πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως τα άτομα που την ειδοποίησαν ανέφεραν ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ άγνωστου αριθμού ατόμων. Ωστόσο, δύο συνάδελφοι του θύματος διαψεύδουν στην «Εφ.Συν.» αυτή την εκδοχή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είδαν και δεν μπορούν να γνωρίζουν τι συνέβη.

Ο Μπατ και ο Ιμράν βρήκαν αιμόφυρτο τον Σιράζ στον τόπο του εγκλήματος, στον δρόμο απ’ όπου περνούν και οι ίδιοι για να φτάσουν στη λαϊκή. «Τον ρώτησα τι έγινε, ποιος σ’ το έκανε; Αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει. Είχαν βγει όλα τα αίματα», λέει ο πρώτος. «Περιμέναμε μισή ώρα-τρία τέταρτα για το ΕΚΑΒ», είπε ο δεύτερος πριν μιλήσει για τον αδικοχαμένο νεαρό.

«Κάθε πρωί σηκωνόταν τέσσερις η ώρα για να πηγαίνει να φορτώνει και να ξεφορτώνει στην αγορά. Δεν είχε περιθώριο να χάσει ένα μεροκάματο. Του είπαμε να κάτσει σπίτι, δεν έχει δουλειά μέσα Αυγούστου, είχαν φύγει οι περισσότεροι. “Πού να κάτσω σπίτι, αδελφέ; Θα πάω να βγάλω ένα μεροκάματο, ό,τι βγει. Πέντε-δέκα ευρώ”, απάντησε. Έστελνε κάποια λεφτά και στους γονείς του πίσω στην πατρίδα», λέει ο Ιμράν.

Περίπου 150 συμπατριώτες του είπαν χθες το απόγευμα το τελευταίο αντίο στην κηδεία του σε αυτοσχέδιο τζαμί της Νέας Ιωνίας και προσευχήθηκαν στη μνήμη του. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα» και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας και την τιμωρία των δραστών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν προσαχθεί ύποπτοι.

Αύξηση επιθέσεων σε βάρος μεταναστών

«Ζητάμε να μάθουμε ποιος είναι ο δολοφόνος και γιατί δολοφονήθηκε ο εργάτης. Αν δεν συλληφθούν οι υπεύθυνοι πώς θα μάθουμε εάν είναι ναζιστικό έγκλημα ή κάτι άλλο και πώς θα σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις;», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, τονίζοντας το ενδεχόμενο ρατσιστικού κινήτρου.

Και έκανε λόγο για αύξηση των επιθέσεων σε βάρος μεταναστών μετά τη θεαματική είσοδο ακροδεξιών στη Βουλή. «Στο Περιστέρι μαχαιρώθηκε ο Γουλάμ, στα Πετράλωνα μαχαιρώθηκε ο Φεάδ, στα Σεπόλια ο Φιάζ. Κι έχουμε πάνω από 10 περιστατικά λεκτικής βίας», εξήγησε και σημείωσε πως στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν καταγραφεί πάνω από 40 επιθέσεις στις 4-5 το πρωί, την ώρα που οι εργαζόμενοι φτάνουν στις λαϊκές.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», χαρακτηρίζει την περιοχή «πεδίο δράσης φασιστικών ταγμάτων εφόδου εδώ και πολλά χρόνια. Είχαν στοχοποιήσει ξανά εργαζόμενους στις αγορές στήνοντας καρτέρια τα χαράματα. Μας προκαλεί σοκ ότι δολοφονήθηκε με μαχαιριά στην καρδιά θυμίζοντας τις δολοφονίες του Λουκμάν και του Φύσσα».

Η ΚΕΕΡΦΑ θυμίζει επίσης το μαχαίρωμα μετανάστη στον Κόκκινο Μύλο από ομάδα φασιστοειδών και τις επιθέσεις μελών της Propartia σε βάρος μελών της ΚΝΕ και μελών της ΚΕΕΡΦΑ το 2021. «Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί από την είσοδο των “Σπαρτιατών” του Κασιδιάρη στη Βουλή και την εξαγγελία συμμετοχής του ως υποψήφιου για τον Δήμο της Αθήνας. Και βέβαια από την ανοχή της κυβέρνησης και της Αστυνομίας στη δράση των φασιστών, με τους ναζί να αλωνίζουν στη Ν. Φιλαδέλφεια», σχολίαζε η Κίνηση σε ανακοίνωσή της.

Exit mobile version