Ελλάδα 2.0: Αιμορράγησε έγκυος και δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ηρακλείου
EUROKINISSI / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα 2.0: Αιμορράγησε έγκυος και δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ηρακλείου

SHARE THIS

Τεράστια ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μια 36χρονη γυναίκα, η οποία γεννούσε το δεύτερό της παιδί σε ιδιωτικό μαιευτήριο του Ηρακλείου, παρουσίασε επιπλοκές, με αποτέλεσμα να αιμορραγήσει και να χρειαστεί άμεσα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που όμως δεν υπήρχε σε καμία διαθέσιμο κρεβάτι στον νομό και χρειάστηκε η μεταφορά της στον Άγιο Νικόλαο!

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη, που αυτό το θλιβερό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο τις καταγγελίες των υγειονομικών και να διαψεύσει ανάλογα τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων ως προς τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας!

Συγκεκριμένα, από βέβαιο θάνατο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των γιατρών, σώθηκε 36χρονη μητέρα από το Ηράκλειο μετά την άμεση επέμβαση του διευθυντή της ΜΕΘ Αγίου Νικολάου Χάνι Μασούντ, σε συνεργασία με τον διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής Θεόδωρο Κατάσο, τον μαιευτήρα Κώστα Τσελέπη, αλλά και όλο το προσωπικό της ΜΕΘ.

Η γυναίκα, η οποία γεννούσε το δεύτερό της παιδί σε ιδιωτικό μαιευτήριο του Ηρακλείου, παρουσίασε επιπλοκές, με αποτέλεσμα να αιμορραγήσει και να χρειαστεί άμεσα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο και στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου αυτές τις μέρες δεν υπάρχει κανένα κενό κρεβάτι, όποτε αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, το περιστατικό να αντιμετωπιστεί στον Άγιο Νικόλαο.

Τη μητέρα, η οποία είχε χάσει αρκετό αίμα, περίμενε όλη η ομάδα της ΜΕΘ, αλλά και οι μαιευτήρες του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπου με αποτελεσματικές κινήσεις τη σταθεροποιήσαν. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τέτοια σοβαρά περιστατικά με επιτυχία. Μάλιστα, λόγω της υπερπληρότητας των ΜΕΘ του Ηρακλείου, στέλνονται συνέχεια περιστατικά στη ΜΕΘ Αγίου Νικολάου.

«Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει διαφορετική εικόνα» 

«Αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει ότι σήμερα, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε ΜΕΘ, ενώ όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έλεγε ότι έχει αυξήσει τις ΜΕΘ αριθμητικά, εντούτοις αρκετές στο νησί μας είναι κλειστές, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και του υπόλοιπου προσωπικού (μεταφορέων, καθαριστριών, βοηθητικού προσωπικού, βοηθών θαλάμων, φυσιοθεραπευτών)», όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Αυτή τη στιγμή, με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού και των ιώσεων. Και το καλοκαίρι, με την αύξηση των τουριστών, στο νησί μας θα έπρεπε να λειτουργούν όλα τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό για να συμβεί θα έπρεπε να γίνουν άμεσες προσλήψεις προσωπικού, από τις ήδη υπάρχουσες προκηρύξεις που εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να μην απολύσει τους ειδικευόμενους νοσηλευτές, που τέλος του Φλεβάρη απολύονται μετά από δύο χρόνια, που ουσιαστικά στήριξαν το ΕΣΥ. Και ταυτόχρονα να πάρουν προσωπικό από τις λίστες επικουρικού, που είτε υπάρχουν αυτοί οι εργαζόμενοι, είτε θα πρέπει να ανοίξουν νέες λίστες για άμεσα αποτελέσματα».

Οι σημερινές ανάγκες 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, «στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν συνολικά 27 κλίνες, είναι ανοικτές μόνο 20, ενώ πριν λίγους μήνες ήταν σε λειτουργία 23. Υπηρετούν 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 100. Οι μισοί περίπου από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι και εργαζόμενοι που ακόμη εκπαιδεύονται. Και το ιατρικό προσωπικό όμως έχει ελαττωθεί, καθώς, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, έχουν μείνει 14 εντατικολόγοι (ενώ παλιότερα υπηρετούσαν 19). Ανεπαρκές είναι και το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και οι μεταφορείς που καλύπτουν τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Η πληρότητα της ΜΕΘ συνήθως υπερβαίνει το 70%, ενώ την τουριστική περίοδο φτάνει το 100%.

Το Βενιζέλειο νοσοκομείο έχει 15 κλίνες εντατικής, όμως οι 3 είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τις καλύψει.

Στο τμήμα θα έπρεπε να υπηρετούν 14 γιατροί, αλλά σήμερα εργάζονται 8, ενώ οι νοσηλευτές είναι 29 και θα έπρεπε να είναι 48.

Διεκδικούμε το απόλυτα αυτονόητο: Τη λειτουργία της ΜΕΘ, όπως και όλων των άλλων τμημάτων, που δικαιούμαστε και μας αξίζει, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα επιτεύγματα της Ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας το 2023. Γιατί για εμάς οι ζωές μας μετράνε, γιατί η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Exit mobile version