Εργατικό ατύχημα: Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο χτύπησε τη μέση της έπειτα από πτώση
FACEBOOK.COM/ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατικό ατύχημα: Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο χτύπησε τη μέση της έπειτα από πτώση

SHARE THIS

Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, που προχώρησαν σε κινητοποίηση, καταγγέλουν ελλιπή μέτρα προστασίας.

Άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα στον τουρισμό καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στην Αθήνα, όπου εργαζόμενη έπεσε, γλιστρώντας σε νερά, χτύπησε τη μέση της και διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο την Κυριακή (21/5).

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, το ατύχημα «απλά ήταν θέμα χρόνου να συμβεί» αφού η συνάδελφος τους για μήνες δεν είχε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), μιας και «η λογική της διεύθυνσης σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι το “πάμε και όπου βγει”».

Με αφορμή το σοβαρό ατύχημα οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας (22/5) σε διαμαρτυρία και ανοιχτή σύσκεψη στην είσοδο «Royal Olympic» μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση τoυ σωματείου εργαζομένων

«Χτες ήρθε να προστεθεί άλλο ένα σοβαρό ατύχημα στα τόσα που έχουν συμβεί στο ΡΟΑΓΙΑΛ ΟΛΥΜΠΙΚ.

Εργαζόμενη γλίστρησε σε νερά, έπεσε και χτύπησε τη μέση της και διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Ένα εργατικό ατύχημα που απλά ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αφού η συνάδελφος για μήνες δεν είχε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) αφού η λογική της διεύθυνσης σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι το “πάμε και όπου βγει”, όπως άλλωστε και σε χιλιάδες άλλους εργασιακούς χώρους.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν ακόμα και η ασφάλειά μας κοστολογείται σαν έξοδο. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν η εκ περιτροπής εργασία, η ευελιξία, η εντατικοποίηση της παραγωγής είναι πλέον βασικοί παράγοντες για την κερδοφορία μιας επιχείρησης.

Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν οι ξενοδόχοι προτιμούν να “συνεργάζονται” με εργολαβικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, παρά να έχουν μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τους εργαζόμενους λες και είναι προϊόντα Leasing. Για να τους σταματούν όποτε θέλουν, ειδικά όταν διεκδικούν δικαιώματα και αδιαφορώντας αν οι συνάδελφοι έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους της δουλειάς, έτσι ώστε αν σημειωθεί εργατικό ατύχημα να μπορούν να ρίξουν τις ευθύνες στον εργαζόμενο.

Στο “ΡΟΑΓΙΑΛ”, δε, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Πέρσι συνάδελφος από εργολαβικό γραφείο με εκ περιτροπής σύμβαση εργασίας που είχε εργατικό ατύχημα όταν αναγκάστηκε από τον προϊστάμενό της να δουλέψει σε βρεγμένη επιφάνεια, απλά εξαφανίστηκε από το πρόγραμμα παρόλο που είχε αναρρωτική άδεια προκειμένου να αντικατασταθεί εγκαίρως και διά παντός!

Εκτός από την προφανή έλλειψη μέτρων προστασίας που οδηγούν σε τραυματισμούς, υπάρχει και η αυξανόμενη πίεση που νιώθουν οι εργαζόμενοι, καθώς η ποιότητα ζωής τους διαρκώς υποβαθμίζεται. Είναι γεγονός ότι η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, το άγχος να βγουν οι οικογενειακές υποχρεώσεις σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και καθηλωμένων μισθών, οι πλειστηριασμοί που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και τόσα άλλα, συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυξάνεται στο κατακόρυφο η πίεση προς τους εργαζόμενους.

Ο Τεχνικός Εργασίας και ο Γιατρός Εργασίας, αυτοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να προστατέψουν τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με μια Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΥΑΕ), για τον λόγο που κι αυτοί “προμηθεύονται” μέσω εταιρειών παροχής υπηρεσιών, έχουν δεμένα τα χέρια τους και αρκούνται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις για να βάζουν υπογραφές και να φεύγουν.

Άρα τα αιτήματά μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μεμονωμένα περιορίζοντας το φάσμα της παρέμβασής μας στις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση.

– Άμεσα θα πρέπει να προμηθευτούν όλοι οι συνάδελφοι τα ΜΑΠ που τους αναλογούν ανάλογα με την ειδικότητά τους με αποκλειστική ευθύνη της διεύθυνσης!

– Να υπάρχει διαρκή ενημέρωση στους εργαζόμενους για τους εργασιακούς κινδύνους και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλειά τους και για την υγεία τους ανά τμήμα και ανά ειδικότητα!

– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις εργασίας σε πλήρους απασχόλησης.

– Να χορηγηθεί πρόγευμα και καφές στο προσωπικό του ξενοδοχείου για να καλύπτονται πλήρως οι διατροφικές τους ανάγκες.

– Να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματά μας που να καλύπτουν τις ανάγκες μας! Σύμβαση που να καλύπτει τους εργαζόμενους όσον αφορά το 5ήμερο – 8ωρο – 40ωρο, τα συνεχόμενα ρεπό, το μισάωρο διάλειμμα μέσα στο 8ωρο κλπ. τα οποία καταργήθηκαν με τον νόμο Χατζηδάκη!».

«Καλούμε τους συναδέλφους μας να ανεβάσουν τον πήχη! Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από τα σωματεία τους! Να καταδικάσουν τις πολιτικές που τους έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση!», καταλήγει το Σωματείο.»

Exit mobile version