Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Τεράστιες οι καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Τεράστιες οι καταστροφές

SHARE THIS

Κάτοικοι του νησιού και χρήστες του Twitter εξέπεμπαν SOS από τα social media, αφού -για μία ακόμη φορά- η πυρκαγιά που κατάκαιγε τη Ρόδο δεν φάνηκε να συγκινεί τα συστημικά μέσα για ενημέρωση των πολιτών.

Ανείπωτη είναι η καταστροφή από τη φωτιά στη Ρόδο. Ενώ, σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η δασική πυρκαγιά στη Ρόδο που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο δυτικό τμήμα του νησιού και συνεχίζει να καίει. Η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών- Ψίνθου, στην Παντάνασσα, έχοντας προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Για ώρες χωρίς νερό και ρεύμα το νησί

Πόσο έτοιμος ήταν αλήθεια ο κρατικός μηχανισμός να ανταπεξέλθει σε τέτοιας έκτασης πυρκαγιά; Εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, αλλά και στο πικ τουριστικής περιόδου, ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά, έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό για σχεδόν μια ημέρα. Ο κόσμος ενημέρωνε και ενημερωνόταν συνεχώς για την κατάσταση μέσω social media.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν στο νησί, σε μικρότερο βέβαια βαθμό. Οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν τα αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην έχουν νερό.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, το πρόβλημα υδροδότησης δημιούργησε με την σειρά του προβλήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην διαδικασία πυρόσβεσης.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΕΥΑΡ για τη σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης του νησιού.

Υπάρχουν ακόμα μέτωπα πάντως και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα τεθούν σε πλήρη έλεγχο από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την ώρα σε συνεργασία με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Άφαντη η πολιτεία

Παράλληλα, σφοδρή κριτική ασκήθηκε στον Μητσοτάκη για την έλλειψη ετοιμότητας, μέσων, αλλά και για τις βουτιές του στα Φαλάσαρνα.

Πονοκέφαλος οι αναζωπυρώσεις

Η κατάσταση πάντως παραμένει επικίνδυνη λόγω των αναζωπυρώσεων, όπως αυτή που καταγράφηκε στο μέτωπο στην περιοχή της Ψίνθου. Τα άλλα δύο μέτωπα βρίσκονται στην περιοχή των Μαριτσών και στην περιοχή της Θολού.

Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η εκκένωση του χωριού της Ψίνθου, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα rodiaki.gr.

Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 7 από τις 10 δημοτικές ενότητες

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών.

Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός. Παράλληλα, απαιτείται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Exit mobile version