Φωτιά στην Εύβοια: Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου – Πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου – Πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση

SHARE THIS

Τα χωριά Κεχριές και Δάφνη στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί, η πυροσβεστική διαμορφώνει ζώνες προστασίας, αλλά την ίδια στιγμή αναπτύσσονται τεράστια, παράλληλα μέτωπα που κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά.

Το συγκλονιστικό είναι ότι η φωτιά που μαίνεται μέρες θα μπορούσε να έχει περιοριστεί έγκαιρα στο σημείο της εκδήλωσης. Αντίθετα, ελλείψει προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης, αναπτύχθηκε σε ένα μέτωπο πάνω από 30 χιλιόμετρα, εξαφανίζοντας οικισμούς, μικρά χωριά, ζώα και περιουσίες.

Αεροπλάνα δεν επιχειρούν κι έχουν καταστραφεί πάνω από 30.000 στρέμματα. Ελάχιστοι πυροσβέστες, κάτω από 200, σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, με τους πόρους της δασοπροστασίας να έχουν μεταφερθεί προς την αστυνομία. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να δωθούν μόλις 1.7 εκατ. στα δασαρχεία της χώρας, όταν ζητούσαν 17 εκατ. ευρώ,  όπως είναι επιλογή της κυβέρνησης να αγοράζει εκατοντάδες μηχανάκια και αύρες για την καταστολή του κόσμου, αντί να στηρίξει την πυροσβεστική.

Πολυδιάσπαση και υποστελέχωση στην πυροσβεστική έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Κανένα σχέδιο, τίποτα. Στάχτες παντού και μια εικόνα διάλυσης.

Exit mobile version