Φωτιές: Εκκενώσεις χωριών στην Αχαΐα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Εκκενώσεις χωριών στην Αχαΐα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο

SHARE THIS

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους των οικισμών Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή λόγω της φωτιάς στην Καλλιθέα Αχαΐας.

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Καλλιθέα Αχαΐας. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (16/07) σε δασική έκταση.

Στο σημείο έσπευσαν 24 οχήματα με 48 άνδρες της Πυροσβεστικής, 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πλατανόβρυση (Μέτζαινα) και Αγία Παρασκευή (Τοπόλοβα) να εκκενώσουν τα χωριά και να μετακινηθούν προς την Χαλανδρίτσα.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο

Για δεύτερο 24ωρο πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές, αλλά και κάτοικοι του Ρεθύμνου, δίνουν μάχη για να οριοθετήσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στο Ρέθυμνο, μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, με παράλληλο μέτωπο στο Ροδάκινο.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσβεση των πυρκαγιών, με την τελευταία να σημειώνεται ανάμεσα στην περιοχή Μελαμπές και την Αγία Γαλήνη. Μάλιστα, οι φλόγες βρέθηκαν κοντά στον οικισμό Άγιο Γεώργιο και Σαχτούρια.

Η φωτιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/07), έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Αεροφωτογραφία από το μέτωπο στο Ρέθυμνο  CRETAPOST.GR

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν πολύ το έργο των εναέριων μέσων, με τα ελικόπτερα μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις να επιχειρούν δύο και τρεις φορές να ανεφοδιαστούν.

Νωρίτερα, αναζωπυρώθηκε και πάλι η πυρκαγιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Όπως ανέφερε στο Neakriti.gr o Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης η φωτιά εκδήλωσε νέα αναζωπύρωση, ενώ εκκενώθηκε και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη και οι βίλες που βρίσκονται στην περιοχή.

Η αναζωπύρωση καίει χαμηλή βλάστηση και ο ισχυρός άνεμος σπρώχνει την πυρκαγιά προς τη θάλασσα.

Ήδη στην Κρήτη, έχει φτάσει και επιχειρεί ένα ακόμα ελικόπτερο ERICSON που ήρθε από την Τρίπολη ενώ συνολικά στην περιοχή της Ορνέ δρουν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες και στο Ροδάκινο δρουν 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το Σάββατο δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μέλαμπες, Σαχτουρίων, Κρύα Βρύση, και Άγιος Γεώργιος δυτικά της Αγίας Γαλήνης. Νωρίτερα είχε υπάρξει μερική εκκένωση του χωριού Ορνέ, από όπου και απομακρύνθηκαν 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι.

Φωτιά και στο δάσος της Κέρης

Νέο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Κρήτη κινητοποιώντας την πυροσβεστική.

Όπως γράφει το cretapost, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε στο δήμο Μαλεβιζίου και συγκεκριμένα στο δάσος της Κέρης.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ελληνικό Βόρειας Κυνουρίας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ελληνικό, της βόρειας Κυνουρίας, στην Αρκαδία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Φωτιές υπάρχουν επίσης στον κάμπο της Αργολίδας και στην Παλαιοπαναγιά Ναυπακτίας. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις.

Exit mobile version