Η γενιά των Τεμπών «γκρεμίζει» τη Δεξιά
EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γενιά των Τεμπών «γκρεμίζει» τη Δεξιά

SHARE THIS

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, δείχνουν την αντίδραση των νέων απέναντι στην χυδαία στοχοποίηση, την κρατική βία και καταστολή.

Μια ολόκληρη γενιά βρέθηκε αντιμέτωπη με την απώλεια και τον πόνο για τον άδικο θάνατο συμφοιτητών, συγγενών, συντρόφων, φίλων και αδερφών, που όπως όλα δείχνουν, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Πολιτεία ενδιαφερόταν για τους πολίτες.

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, που για δεύτερη χρονιά δείχνουν ήττα της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, μαρτυρούν την αντίδραση των νέων απέναντι στην χυδαία κυβερνητική στοχοποίηση που δέχθηκαν στην πανδημία, την κρατική βία και καταστολή.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις εθνικές κάλπες, οι νέοι καταδικάζουν στην πράξη την πολιτική της Δεξιάς, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την πολιτική της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

Αυτό άλλωστε αντανακλά και η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron με τίτλο «Η Νέα Γενιά μετά τα Τέμπη», η οποία καταγράφει τις τάσεις που αποτυπώνονται στη νέα γενιά μετά το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα αποτυπώνουν ότι οι νέοι δεν είναι ούτε απολιτίκ, ούτε αδιάφοροι, ούτε αμέτοχοι. Βγήκαν στους δρόμους, διεκδίκησαν κι ένωσαν τις φωνές τους με εργάτες και ανθρώπους που ζητούσαν Δικαιοσύνη κι αξιοπρέπεια. Έφαγαν ξύλο από τους ένστολους που ολοένα κι αυξάνονται, στοιβάστηκαν σε σχολές, ένιωσαν να αγανακτούν από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εύχονται να μην χρειαστεί κάποιος δικός τους να πάει στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, βλέπουν συγγενείς και γείτονες να χάνουν τα σπίτια τους από τα κοράκια, και δεν βρίσκει σπίτι να ζήσουν.

Σε λίγες ημέρες, η γενιά αυτή, που την στιγμάτισε ένα τραγικό δυστύχημα που μαρτυρά με τον πιο τραγικό τρόπο την αδιαφορία της Πολιτείας για τις ζωές των πολλών, των καθημερινών ανθρώπων, που μετακινούνται με ΜΜΜ και δεν είναι γόνοι με έτοιμη δουλειά και εξασφαλισμένη καριέρα, καλείται να ψηφίσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα:

  • Η νέα γενιά δεν αποδέχεται ότι η ευθύνη για το δυστύχημα περιορίζεται σε λάθος του σταθμάρχη, αλλά αποδίδει πολιτικές ευθύνες. Το 59,5% απαντά ότι την ευθύνη φέρει η τωρινή κυβέρνηση, το 58,3% όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μόλις το 13,1% απαντά ότι ο σταθμάρχης φέρει κυρίως την ευθύνη.
  • Η οργή (43,7%) είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθουν οι νέοι και οι νέες, ενάμιση μήνα μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ακολουθεί η απελπισία (19,7%) και το αίσθημα της ντροπής (17,4%).
  • Ανεξαρτήτως συμμετοχής ή μη στις κινητοποιήσεις, το δυστύχημα επηρέασε την άποψη των νέων σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα (αξιοπιστία του κράτους, μέλλον της χώρας, κυβέρνηση, κόμματα, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) σε υψηλά ποσοστά που κυμαίνονται από 60 – 80%.
  • Περισσότερο επλήγη το αίσθημα ασφάλειας για τις μεταφορές (87,6%).
  • Στην ερώτηση «τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να είναι ασφαλείς οι μεταφορές;», οι απαντήσεις καταδεικνύουν την αποδοκιμασία των νέων απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της επανακρατικοποίησης του επιβατικού έργου, στο σύνολό του, με ποσοστό 38,3%.
  • Επίσης, το 70% των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στην έρευνα, συμφωνεί με την άποψη ότι η αστυνομία αντιμετώπισε με υπέρμετρη βία τις δράσεις διαμαρτυρίας για τα Τέμπη.
  • Μετά το δυστύχημα εντείνεται η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, με την κυβέρνηση (75,4%) και τα πολιτικά κόμματα (88,5%) να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσπιστίας.
  • Ανάλογα είναι τα ευρήματα για τα ΜΜΕ, με τους νέους και τις νέες να γυρνούν την πλάτη στην τηλεόραση (86,7%) και τις εφημερίδες (72,2%), ενώ προκρίνουν τα ενημερωτικά sites (59,3%) και το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον (54%).
  • Από τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύεται μια αριστερόστροφη τοποθέτηση των νέων, ενώ ο νεοφιλελευθερισμός καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας (4,3%).
  • Το 82,1% των νέων δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το 77,5% σκοπεύει να ψηφίσει και σε ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις προσεχείς εκλογές.

 

Exit mobile version