Ηλιούπολη: «Να γίνουμε όλοι και όλες αλληλέγγυες σερβιτόρες- Αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία»
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλιούπολη: «Να γίνουμε όλοι και όλες αλληλέγγυες σερβιτόρες- Αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία»

SHARE THIS

«Να γίνουμε όλοι και όλες αλληλέγγυες σερβιτόρες. Αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία», κατέληξε η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη.

Συγκλονίζει με την αγόρευσή της η Αντωνία Λεγάκη, η δικηγόρος της 20χρονης που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα του κυκλώματος trafficking της Ηλιούπολης από τον 40χρονο αστυνομικό και θύμα βιασμού από τον πατέρα της.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, σημείωσε ότι, «η καταγγέλλουσα μπορούσε να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της».

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Λεγάκη, «η παθούσα από την ικανότητά της να περιγράφει πώς κακοποιήθηκε από τον πατέρα, συμπεραίνουμε ότι η συνοχή της σκέψης βρίσκεται σε μη τυπικό πλαίσιο. Δεν έχει οργανωμένη λογική, αλλά υπάρχει κατεύθυνση και στόχος. Σε κρίσιμες στιγμές πέφτει το προσωπείο, παρατεταμένη αιχμαλωσία και απειλή για τη ζωή της, τα θυμάται. Γιατί αυτή η femme fatale που παίζει τους άντρες κομπολόι κατά την υπεράσπιση, δεν μπορεί να ελέγχει την κόρη του ματιού της, κάτι που είναι σύμπτωμα συνδρόμου μετατραυματικού στρες. Αυτή τη στιγμή παρουσιάζει σύνθετα χαρακτηριστικά του συνδρόμου μετατραυματικού στρες. Η κατάσταση της έχει παγιωθεί, με αποτέλεσμα να έχει πάθει ριζική αλλαγή της προσωπικότητας. Ο πραγματογνώμονας λέει ότι ο σχετικός κίνδυνος να αποπλανηθεί, είναι αρκετά μεγάλος».

«Τα θύματα δε μιλούν -Επί δεκαετίες έπαιρναν τα μυστικά στον τάφο τους» 

«Εννοείται ότι τα θύματα δε μιλούν. Επί δεκαετίες σε αυτή τη χώρα τα θύματα που είχαν κακοποιηθεί από πατεράδες και θείους, έπαιρναν τα μυστικά στον τάφο τους. Εννοείται ότι σε κάθε οικογένεια στη χώρα μας υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα και την τελευταία διετία βγαίνουν όλο και περισσότερα. Και πραγματικά μέχρι τώρα τα θύματα δεν μιλούσαν. Τώρα τα θύματα θεωρούν ότι μπορούν να μιλήσουν Και αυτό είναι το μόνο που έχει αλλάξει.

Κανένα παιδί που έχει αγαπηθεί από το γονιό του, κανένα παιδί που δεν έχει κακοποιηθεί από τον γονιό του, δεν μπορεί να φανταστεί να πει αυτά τα πράγματα για τους γονείς του. Θα μπορούσε εδώ που ήταν η παθούσα να της ζητήσω να κάνει περιγραφές. Είχα να διαλέξω ανάμεσα στο να θεμελιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ένα αδίκημα, και να καταρρεύσει το θύμα. Γιατί στο γραφείο μου το χειρότερο πράγμα που είπα ποτέ στην είναι ότι πρέπει να μιλήσεις για τον μπαμπά σου και κατέρρευσε», τόνισε η δικηγόρος του θύματος στη συνέχεια και αναφέρθηκε στις σχέσεις της νεαρής γυναίκας με τους άλλους δύο κατηγορούμενους. «Οι καταθέσεις της είναι στη διάθεσή σας, από τις πρώτες, ως την κατάθεση που έδωσε εδώ. Σε όλες τις καταθέσεις περιγράφει ότι: τους γνώρισε, σχετίστηκαν ερωτικά, και μετά μέσω αυτής της σχέσης οδηγήθηκαν στην προσπάθεια να εκδοθεί. Κι όταν αρνήθηκε, ακολουθεί το σπάσιμο μετά. Εδώ αναφέρεται το πως επιλέγεται ένα θύμα που είναι ευάλωτο, το πως ακολουθεί η ονειρική περίοδος ή ο μήνας του μέλιτος, και χάρη στο κλίμα εμπιστοσύνης, το θύμα δένεται με τον δράστη, ενώ αποξενώνεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Στάδιο 3: το θύμα πηγαίνει στο περιβάλλον του lover boy, και σε αυτό το περιβάλλον το θύμα δέχεται αυξημένες πιέσεις με στόχο να συνεισφέρει για κοινό καλό. Η έκθεση είναι γεμάτη απ’ αυτά τα μηνύματα που δείχνουν σχέση εξάρτησης και χειραγώγησης. Η απειλή ότι “δεν θα σου ξαναμιλήσω” είναι συντριπτική για την παθούσα γιατί έχει χειραγωγηθεί», ανέφερε.

«Να σταθούμε ως πολίτες που θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας»

Η κ. Λεγάκη αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση. «Εκείνη τη μέρα που μία σερβιτόρα την είδε, την προηγούμενη με μακρυμάνικα και με μακρύ παντελόνι, την άλλη μέρα πηγαίνοντας στη δουλειά, τη βλέπει να βγαίνει με τους καφέδες, τη βλέπει χτυπημένη και της λέει “αν χρειάζεσαι βοήθεια, έλα σ΄ εμένα”. Την έχει ξαναδεί χτυπημένη, δεν την ξέρει, και μετά από λίγο η παθούσα τρέχει κατά πάνω της τρέχοντας, κουρεμένη, γιατί την είχε κουρέψει από τη μια μεριά. Θεώρησε ο εισαγγελέας ότι είναι ένας καυγάς που ξέφυγε λίγο από τα όρια (…)

Είναι αλήθεια ότι η παθούσα άξιζε καλύτερους γονείς. Και για τη μητέρα της το λέω. Όχι γιατί είχε συνειδητή εμπλοκή στο βασανισμό της, αλλά γιατί είχε ήδη διαλυθεί και δεν μπόρεσε να προστατεύσει το παιδί της. Εδώ ήταν η κοινωνία που έσωσε το κορίτσι. Ήταν η αλληλέγγυα σερβιτόρα. Ούτε η αστυνομία, ούτε το Εσωτερικών Υποθέσεων. Θα ζητήσω από κάθε μέλος του δικαστηρίου σας, και με τη γνώση του υλικού που έχει αποκτήσει πραγματικά, να σταθεί ως ένας πολίτης, ένα μέλος αυτής της κοινωνίας που είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα παιδιά μας. Να γίνουμε όλοι και όλες αλληλέγγυες σερβιτόρες. Αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία», κατέληξε.

Exit mobile version