Υπάρχουν προτάσεις για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, αλλά κανείς δεν τις εφαρμόζει
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχουν προτάσεις για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, αλλά κανείς δεν τις εφαρμόζει

SHARE THIS

Δεν υπάρχει κανένα φοβερό και τρομερό μέτρο που θα πατάξει τον χουλιγκανισμό. Όλα τα μέτρα είναι απλά και εκτελούνται στο πλαίσιο μίας λογικής σκέψης για την τήρηση της ασφάλειας όλων. Το θέμα είναι ποιος τα εφαρμόζει.

Η ειδεχθής δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, με δράστες Κροάτες χούλιγκαν, σύμφωνα με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν, επαναφέρει στην επικαιρότητα, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, το πολύ σοβαρό και επικίνδυνο ζήτημα του χουλιγκανισμού στη χώρα μας. Κυρίως, όμως, αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας, και ιδίως της ΕΛΑΣ, να προλάβει την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων, για τα οποία είχε προειδοποιηθεί από επίσημες ξένες πηγές. Η ελληνική αστυνομία προτίμησε ωστόσο τη διακριτική παρακολούθηση των ξένων χούλιγκαν, που κατά πληροφορίες έδρασαν μαζί με ημεδαπούς χούλιγκαν.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό εντός 18 μηνών, διαφορετικά όσοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Θα καταφέρει η δικαιοσύνη να χειριστεί με επιτυχία την υπόθεση, με τρόπο αποτελεσματικό; Θα καταφέρει η αστυνομία να προλαβαίνει τέτοια τραγικά περιστατικά, ειδικά από τη στιγμή που είναι επίσημα ενημερωμένη από ξένες αρχές; Αυτά είναι δύο ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, όσο στη χώρα μας συνεχίζουν κάποιοι να πέφτουν από τα σύννεφα με την έξαρση του χουλιγκανισμού. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα με τις δολοφονίες οπαδών είναι ότι οι κυβερνήσεις για δεκαετίες έχουν δώσει αμέτρητες προειδοποιήσεις που κανένας δεν τις παίρνει σοβαρά, με πρώτους όλων τους χούλιγκαν. Κάποια μέτρα που μοιάζει να επαναλαμβάνονται χωρίς χρόνο και νόημα κάνουν το γύρω των ΜΜΕ και του διαδικτύου, κινητοποιούν προσωρινά την ελληνική Πολιτεία και την ΟΥΕΦΑ και μετά σιωπή. 

Δεν υπάρχει κανένα φοβερό και τρομερό μέτρο που θα πατάξει τον χουλιγκανισμό. Όλα τα μέτρα είναι απλά και εκτελούνται στο πλαίσιο μίας λογικής σκέψης για την τήρηση της ασφάλειας όλων. Είναι μέτρα αυτονόητα, όλα όσα εξαγγελθεί, απλά κάποιος (ή κάποιοι) πρέπει να τα εφαρμόσουν from day one, όπως λένε οι Άγγλοι. 

Οι δίκες πρέπει να γίνονται αμέσως και οι ποινές να αποδίδονται άμεσα. Υπάρχουν λύσεις και προτάσεις για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, απλά κανείς δεν τις εφαρμόζει, με την αστυνομία εδώ και καιρό να έχει βολευτεί με την χρήση χημικών. Οι χούλιγκαν όμως πηγαίνουν προετοιμασμένοι με τις μάσκες τους και τις βαζελίνες κάτω από τα μάτια και τελικά εκείνοι που την πληρώνουν για τα καλά είναι οι άσχετοι που τους πιάνουν τα χημικά. Κι έτσι πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα και οι κατηγορίες για αστυνομική βία κι αυθαιρεσία, μεγεθύνοντας τον κύκλο της αναποτελεσματικότητας. 

Για πόσο ακόμα θα έχουμε αυτή την κατάσταση; Πιθανότητα για πολύ ακόμα, ειδικά όσο κυβέρνηση, κόμματα κι αστυνομία δεν συνεννοούνται ή δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες.

Exit mobile version