Καταγγελία στη ROSA: Αισχρό group πουλά σεμινάρια σε άνδρες πώς να «ρίχνουν» γυναίκες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία στη ROSA: Αισχρό group πουλά σεμινάρια σε άνδρες πώς να «ρίχνουν» γυναίκες

SHARE THIS

Σύμφωνα με την καταγγελία υπάρχει μία κλειστή ομάδα στο Facebook, στην οποία όπως σημειώνεται «δεν υπάρχουν κανόνες», με στόχο τη συμβουλευτική (coaching) ατόμων για «πέσιμο» σε κοπέλες, με προεκτάσεις μέχρι και την ανάρτηση ευαίσθητων προσωπικών τους φωτογραφιών.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ραπίδης

Μία σοβαρή καταγγελία που αφορά την ύπαρξη μιας αισχρής, επικίνδυνης, κρυφής ομάδας στο Facebook με στόχο τη συμβουλευτική (coaching) ατόμων για «πέσιμο» σε κοπέλες, με προεκτάσεις μέχρι και την ανάρτηση ευαίσθητων προσωπικών τους φωτογραφιών, έφτασε στη ROSA.

Σύμφωνα με την καταγγελία, υπάρχει μία ομάδα στο Facebook, στην οποία όπως σημειώνεται «δεν υπάρχουν κανόνες» κι από αυτήν άτομα συντονίζουν την δράση τους και καλούν άλλους προς…εκπαίδευση. Oι άνθρωποι αυτοί φέρεται να πληρώνονται για να εκπαιδεύσουν άλλους να την «πέφτουν» σε γυναίκες, με την δράση τους να επικεντρώνεται στην Ερμού αλλά και σε γνωστά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία του Π.Τ στη ROSA, μέλη της ομάδας πηγαίνουν ανά τριάδες πάνω κάτω στην κεντρική εμπορική οδό Ερμού, για να προσεγγίζουν γυναίκες με διάφορες μεθόδους. «Αυτό γινεται σε μορφή mentoring/coaching. Συγκεκριμένα μπορεί στο Σύνταγμα, Ερμού ή και σε  clubs να δείτε αρκετές φορές άτομα να ρωτάνε κοπέλες πέρα δώθε και να πιάνουν κουβέντα. Συνηθως είναι δύο συν ένας από απόσταση, ο οποίος τραβάει βίντεο την διαδικασία για testimonials και stories. Οι δύο ειναι ‘μαθητές’ ενώ αυτός που τραβάει είναι και αυτός που δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις για το πως θα κάνουν pick up οι άλλοι δύο. Αυτό γινεται σε πλαίσιο coaching και έχω ακούσει για νούμερα τύπου 300 ευρώ τον μήνα το κάθε παιδί» δηλώνει ο Π.Τ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της μεθόδου που χρησιμοποιούν με τον τίτλο «RSD» («Real Social Dynamics») ήταν προϊόν μιας εταιρείας με έδρα το Λος Άντζελες στις ΗΠΑ, που στόχο είχε «να διδάξει τους άνδρες να βελτιώσουν την επιτυχία τους στις γυναίκες». Η εταιρεία αυτή διοργάνωνε σεμινάρια και πουλούσε διάφορα διαδικτυακά προϊόντα σε άνδρες, τροφοδοτώντας σεξιστικά στερεότυπα καισυμπεριφορές που κυμαίνονται στο ευρύτερο φάσμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποποίησης. «Σε μια πιο αθώα έκδοση αυτών ήταν ένας φίλος μου». προσθέτει ο Π.Τ. «Κάπως από περιέργεια βρέθηκα κι εγώ γιατί απλά ήθελα να δω τι κάνουν αυτά τα άτομα γιατί πληρώνονται (αδρά) και κάπως έτσι μ’έστειλε ένα παλικάρι και πήγε να με βάλει σε αυτό το group. Προσωπικά δεν έχωεμπλακεί σε αυτό, δεν έχω καμία σχέση με τα άτομα αυτά ούτε προσωπική, ούτε τα έχω γνωρίσει. Έως ένα σημείο γέλαγα, αλλά αυτό παραπαει».

Μετά το κίνημα #MeToο και την αρνητική προβολή που πήρε η μέθοδος αυτή που στόχο είχε την επιβολή των ανδρών στις γυναίκες, διαιωνίζοντας την πατριαρχική αντίληψη του άνδρα – κυρίαρχου,  η εταιρεία αυτή έκλεισε και  πλέον το «RSD» χρησιμοποιείται ως ένας επιθετικός τρόπος προσέλκυσης γυναικών καθώς επιστρατεύει τον εκφοβισμό, αλλά και διάφορες σωματικές και ψυχολογικές τεχνικές. «Δημιουργούν ένα μοτίβο (…) ότι οι κοπέλες είναι για να δοκιμάζουν πάνω τους τις ικανότητές τους άρα και να μην υπάρχει σεβασμός σε όλο αυτό. Όλοι αυτοί ακολουθούν άτομα σαν τον Julien, έναν YouΤuber – ακολουθούν κατά γράμμα ό,τι λέει» τονίζει στη ROSA ο Π.Τ.

Ποιος είναι ο Julien;

Σε δηλώσεις του στο CNN στις 17 Νοεμβρίου 2014, ο ελβετικής καταγωγής Julien Blanc, που βρισκόταν πίσω από την αμερικανική εταιρία που προωθούσε αυτές τις πρακτικές, ζήτησε δημόσια συγγνώμη και απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του ότι υποκινεί άνδρες σε βία κατά των γυναικών. Σε βίντεό του δήλωσε ότι πρόκειται για  μια «φρικτή, φρικτή απόπειρα χιούμορ» από πλευράς του, αρνούμενος τις κατηγορίες ότι προωθούσε βιασμούς ή ότι καθοδηγούσε τους πελάτες του να χρησιμοποιούν ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση για να αποπλανήσουν γυναίκες.

Εκείνη την περίοδο είχε δημιουργηθεί το hashtag #ChokingGirlsAroundTheWorld, όπου διέρρεαν βίντεο με τον ίδιο να πλησιάζει γυναίκες, να τις πιάνει από το λαιμό και να τις κακοποιεί. «Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που εγώ διδάσκω και βλακωδώς σκέφτηκα ότι θα ήταν αστεία» είχε δηλώσει το 2014.

Οι πράξεις του Julien οδήγησαν στην άρνηση έκδοσης βίζας στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη, με τις περιοδείες που είχε προγραμματίσει για να προωθήσει τις «τεχνικές» του να ακυρώνονται. Ο τότε υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, είχε δηλώσει στο Sky News ότι «αυτός ο τύπος προωθούσε συμπεριφορές που ήταν υποτιμητικές, σεξιστικές και επικίνδυνες για τις γυναίκες». Ανάλογες ακυρώσεις εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του Julien και άλλων «προπονητών» του RSD έγιναν στην Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία, με τον ίδιο να μην πτοείται και να ξεκινά το 2015 ένα επιτυχημένο – όπως έχει αποδειχθεί από τον αριθμό των εγγεγραμμένων – κανάλι στο YouTube.

Πρόσφορο έδαφος (και) στην Ελλάδα με χιλιάδες μέλη

Στην κλειστή ομάδα του Facebook για την οποία έχουμε πληροφορίες συμμετέχουν πάνω από 1500 μέλη. Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της ομάδας «ο μοναδικός κανόνας αυτού του group είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Το flaming (σ.σ. εμπρηστική γλώσσα), το hate (σ.σ. η ρητορική μίσους), και οι γυμνές φωτογραφίες επιτρέπονται ελεύθερα. Ο καθένας ανεβάζει ό,τι γουστάρει και κανείς δεν τρώει ban (σ.σ. απαγόρευση εισόδου στην ομάδα). Το group μας είναι ΝΟΜΙΜΟ. Αυτό σημαίνει πως ότι φωτο ανεβάσετε θα πρέπει να κρύβετε την ταυτότητα της κοπέλας τόσο καλά που ούτε αυτή να μην μπορεί να καταλάβει ότι είναι δικιά της (!). Το group αυτό είναι για cold approach pickup. Εδώ θα βρείτε τους καλύτερους wing (σ.σ. wingman λέγεται όποιος βοηθάει άνδρες στις ερωτικές γνωριμίες, μέχρι την… κατάκτηση της γυναίκας), θα διαβάσετε ακραία field report και θα μάθετε πως πραγματικά ναγα…σετε. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι όποια σχολή pickup και αν ακολουθούν (RSD, Mystery, direct, indirect κτλ)».

Ο διαχειριστής της σελίδας είναι κάποιος «Λούκα Μαγκνότα», ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποιούσε ο Καναδός Έρικ Κλίντον Νιούμαν, κανίβαλος δολοφόνος που ασέλγησε και έφαγε το θύμα του Χουν Λιν το 2012, φοιτητή στο πανεπιστήμιο Κονκόρντια, στο Μόντρεαλ.

«Είναι πραγματικά προβληματικοί. Και απ΄όσο είδα έχουν φάει αρκετές φορές report για αλλά posts τους» πρόσθεσε ο Π.Τ.

Screenshots από την ομάδα στο Facebook

Exit mobile version