Κύπρος: Απέσυραν βιβλίο της Κ. Τσάνταλη από νηπιαγωγείο – «Λύπη κι απογοήτευση»
INSTAGRAM DIOPTRABOOKS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπρος: Απέσυραν βιβλίο της Κ. Τσάνταλη από νηπιαγωγείο – «Λύπη κι απογοήτευση»

SHARE THIS

Κατήγγειλαν το βιβλίο ως «ανάρμοστο και ανήθικο υλικό» με «εικόνες που πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας».

Την απόσυρση του βιβλίου της Κατρίνας Τσαντάλη «Οικογένεια είναι…» από νηπιαγωγείο στην Κύπρο, ζήτησαν οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών» που το χαρακτήρισαν «ανήθικο» και «ανάρμοστο».

Ειδικότερα, το εν λόγω βιβλίο με τίτλο «Οικογένεια είναι…»,  κυκλοφόρησε το 2020 και όπως επισημαίνουν οι Εκδόσεις Διόπτρα, μιλά για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν.

«Εικόνες που προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας»

Το βιβλίο κατήγγειλαν ως «ανάρμοστο και ανήθικο υλικό» με «εικόνες που πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας», οι «Ενεργοί Πολίτες- Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών».

«Κανένα παιδάκι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι ευημερεί, μεγαλώνοντας εκτός της φύσης του. Τέτοιες εικόνες το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας και άλυτα ψυχολογικά θέματα τα οποία και δύνανται να τα επηρεάσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους, με την οποία ζήτησαν την άμεση απόσυρση του βιβλίου από σχολεία.

«Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί, έχει αποσυρθεί»

Μάλιστα, ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Μάριος Στυλιανίδης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ δήλωσε ότι «φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί και έχει αποσυρθεί»!

«Έκανε μια δωρεάν ο Σύνδεσμος Γονέων, το σχολείο φαίνεται δεν έψαξε καλά τα βιβλία για να δει μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος».

«Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», συμπλήρωσε.

Διόπτρα: Λύπη και απογοήτευση

Οι εκδόσεις Διόπτρα εξέδωσαν ανακοίνωση μετά την απόσυρση του βιβλίου που έχει ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια, εκφράζοντας τη λύπη και την απογοήτευσή τους,

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μία ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε “ανήθικο” και “ανάρμοστο” το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη “Οικογένεια είναι…”, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ομάδα αυτή (Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών) ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου από τη βιβλιοθήκη ενός νηπιαγωγείου, καθώς όπως γράφουν στην επιστολή τους: Αυτές οι εκόνες, πρωτίστψς προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ωυψανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα.

Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσε ότι έγινε διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, σημειώνοντας ότι:

«Ναι, όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. προκαλεί. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο, προκαλεί. Έχει αποσυρθεί, κατέληξε.

Ναι. προκαλεί.

Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μην μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.

Μπορεί να είναι μία οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας».

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια.

Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».

Exit mobile version