Κιβωτός του Κόσμου: Το βασανιστήριο της απομόνωσης – Καταγγελία και για μωρό
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Το βασανιστήριο της απομόνωσης – Καταγγελία και για μωρό

SHARE THIS

Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές κακοποιητικής συμπεριφοράς που αποκαλύπτονται για τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου»  

Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές κακοποιητικής συμπεριφοράς που αποκαλύπτονται για τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Πρώην τρόφιμος κατήγγειλε στην ΕΡΤ τιμωρητική, βασανιστική απομόνωση εβδομάδων μέσα σε δωμάτιο, και ξεκούραση πάνω σε καρέκλα, ενώ πρώην παιδαγωγός στη μονάδα της Πωγωνιανής αποκάλυψε στην ΕΡΤ δύο ακραίες περιπτώσεις: Η μία αφορούσε κορίτσι που ξυλοκοπήθηκε άγρια και η άλλη ένα βρέφος που η ίδια μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε εξάρθρωση του αγκώνα του. Η παιδαγωγός ενημέρωσε σχετικά τον πατέρα Αντώνιο, ενώ είχε κάνει επίσημη καταγγελία και στην Αστυνομία από το 2015.

Μία νέα καταγγελία από πρώην τρόφιμο της «Κιβωτού του Κόσμου», φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ. Ο πρώην τρόφιμος που είχε μείνει για περίπου 5 χρόνια στις δομές, μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Στάμου, περιγράφει τα όσα βίωσε ενώ καταγγέλλει ότι είχε υποστεί ακόμα και το βασανιστήριο της απομόνωσης.«Έχω μπει δύο, τρεις φορές στην απομόνωση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω κάτσει είναι 3 εβδομάδες σε ένα δωμάτιο με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι. Δεν σε άφηναν ούτε να μιλήσεις με τα άλλα τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ξανάμπαινες μέσα στο δωμάτιό σου. Σου έφερναν το φαγητό» ανέφερε.

Ο πρώην τρόφιμος μίλησε ακόμα και για τον 19χρονο, ο οποίος έχει καταθέσει σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης:

«Το είχα καταλάβει ότι ήταν πολύ κοντά, δηλαδή εμένα έπαιρνε και τον αδερφό μου τώρα τελευταία. Έπαιρνε δύο συγκεκριμένα παιδιά που τους είχε δίπλα του. Πάντα το 19χρονο παιδί που το έπαιρνε από παράρτημα σε παράρτημα, τον κατέβαζε συχνά Αθήνα. Ο αδερφός μου μου έλεγε ότι είχε μείνει από απουσίες γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί κατέβαινε συχνά από Καλαμάτα στην Αθήνα και είχε μείνει από απουσίες. Τον είχε μαζί του καθημερινά. Τον πρόσεχε. Του ζήταγε ο πάτερ να του βγάζει τα παπούτσια, να τον περιποιείται».Εθελόντρια- παιδαγωγός στο παράρτημα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, σε επιστολή της προς την Αστυνομία το 2015, έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής.

«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού. Ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο όπως δήλωσε η γυναίκα που τον κρατάει το απόγευμα αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού!».

«Την… την καημένη την είχαν διαλύσει εκεί μέσα. Της έριχναν ξύλο γιατί αντιδρούσε. Ο… . Είναι δυνατόν να παίρνεις ένα παιδί και να το κοπανάς μέσα στην τουαλέτα στο καπάκι και το καπάκι να γίνεται θρύψαλα; Το είδα εγώ με τα μάτια μου το καπάκι. Με πόση δύναμη χτύπησε αυτό το παιδί για να σπάσει το καπάκι;» είπε η εθελόντρια – παιδαγωγός της «Κιβωτού»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας Αντώνιος φιλοξενείται σε σπίτι στελέχους της δομής, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του φέρεται να δηλώνει: «δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;».

Η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπισή τους.

Όπως μετέδωσε το Star η ίδια ανέφερε ότι «για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά».

Παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί, νυν και πρώην, καταθέτουν στους Εισαγγελείς Ανηλίκων περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών. Ένας από τους μάρτυρες που έχει ήδη καταθέσει στη Δικαιοσύνη φέρεται να έχει δηλώσει ότι είχε ακούσει από τρίτους ακόμα και για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Exit mobile version