Κώστας Συνολάκης για κακοκαιρία: «Όλα γίνονται τελευταία στιγμή, πρόχειρα και εξ αποκοπής»
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Συνολάκης για κακοκαιρία: «Όλα γίνονται τελευταία στιγμή, πρόχειρα και εξ αποκοπής»

SHARE THIS

Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών αναφορικά με την έλλειψη προετοιμασίας, πλάνου και συντονισμού στο ζήτημα της κακοκαιρίας Daniel.

Για την κλιματική κρίση και τον λανθασμένο τρόπο κατασκευής κρίσιμων υποδομών στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, λέγοντας ότι χρειάζεται πλέον “διαφορετική διαχείριση”.

Σχολιάζοντας την κακοκαιρία Daniel που έπληξε τον Θεσσαλικό Κάμπο, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι αυτή η καταστροφή, όπως και δεκάδες άλλες που προηγήθηκαν, είναι στην ιστορία της γης. “Το θέμα είναι πόσο συχνά γίνονται αυτές οι ακραίες πλημμύρες. Με την κλιματική αλλαγή αυτές οι ακραίες πλημμύρες θα είναι πιο συχνές και θα έχουνε μεγαλύτερη ένταση”.

Ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι οι ακραίες καταιγίδες σημειώνονται την πιο ζεστή περίοδο του χρόνου, στα τέλη κακαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου. “Πρέπει να μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα”, τόνισε και πρόσθεσε ότι  “πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε περιοχές, όπως ο Θεσσαλικός Κάμπος”

“Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται, γινόνταν έργα εξ αποκοπής. Αυτό δεν δουλεύει”, επισήμανε ο καθηγητής, ενώ για τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας υπογράμμισε ότι “Στη Θεσσαλία άρχισαν να κάνουν μια διαχείριση με αντιπλημμυρικά έργα εδώ κι εκεί, μην έχοντας υδρολογικά δεδομένα, μη γνωρίζοντας δηλαδή ποια μπορεί να είναι η ακραία πλημμύρα. Όλα γίνονται τελευταία στιγμή, πρόχειρα και εξ αποκοπής. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχίσει. Χρειάζεται διαφορετική διαχείριση”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συνολάκης.

Το σχετικό βίντεο με το σύνολο των δηλώσεων

Exit mobile version