László Andor: «Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

László Andor: «Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας»

SHARE THIS

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτιαξε τον πυλώνα των δικαιωμάτων το 2017, αλλά στην πανδημία θα έπρεπε να δώσει μια πιο ώριμη απάντηση. Ο ελάχιστος μισθός και η διαφάνεια στις πληρωμές θα βοηθούσαν ώστε να κλείσει η ψαλίδα», είπε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του FEPS.

Ο László Andor, Ούγγρος οικονομολόγος και γενικός γραμματέας του Foundation for European Progressive Studies (FEPS), και η Azita Berar Awad, πρόεδρος του συμβουλίου του UNRISD του ΟΗΕ βρέθηκαν σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συζήτησαν με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή σχετικά με την για τη σημασία της κοινωνικής συμπερίληψης και τους τρόπους ενίσχυσης της.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Σακελλαρίδη για τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και την αγοραστική τους δύναμη, ο László Andor επισήμανε ότι κάθε κρίση επιδρά με διαφορετικό τρόπο στην οικονομία, γι’ αυτό και απαιτούνται διαφορετικές απαντήσεις από την πολιτική που θα δίνουν την ευκαιρία να αυξήσουμε το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 


Ο László Andor

Ο László Andor

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτιαξε τον πυλώνα των δικαιωμάτων το 2017, αλλά στην πανδημία θα έπρεπε να δώσει μια πιο ώριμη απάντηση. Ο ελάχιστος μισθός και η διαφάνεια στις πληρωμές θα βοηθούσαν ώστε να κλείσει η ψαλίδα» είπε ο γενικός γραμματέας του FEPS, συμπληρώνοντας πως σήμερα βιώνουμε μία διαφορετικής φύσεως κρίση και υπάρχουν ιδέες ώστε να βάλουμε φόρους στα κέρδη από την ενεργειακή κρίση. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν 10 χώρες με ενιαίο συντελεστή φορολόγησης. Θα έπρεπε να έχουμε κλιμακωτό φόρο. Στην πανδημία, σημαντική κίνηση ήταν η εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μείωσης του χρόνου εργασίας για να μην γίνουν απολύσεις. Η τρέχουσα κρίση είναι διαφορετική. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα κράτη μέλη να είναι ανθεκτικά και να έχουμε καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας» πρόσθεσε. 


Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Αναφερόμενος στον Ούγγρου πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, στον οποίο έχει ασκήσει έντονη κριτική στο παρελθόν, ο László Andor εξήγησε για να κατανοήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην εκλογή του, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην κρίση του 2009. «Ως απόρροια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν έφεραν τον Όρμπαν. Ανέβηκε η ανεργία, μειώθηκαν οι συντάξεις και έτσι κατηγορήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίχθηκε ο οικονομικός εθνικισμός» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρέπει να διορθώσει τα λάθη του, σε μια περίοδο που προσωρινά έχει αρθεί η χρηματοδότηση από την Ένωση. «Χάνει σημαντικούς πόρους που θα έρχονταν για επενδύσεις. Έχει εγκλωβιστεί. Η επόμενη ευκαιρία των Ούγγρων θα είναι το 2026. Μέχρι τοτε ελπίζω να υπάρχει μια καλή εναλλακτική» ανέφερε. 

Στη συνέχειαερωτηθείσα σχετικά από τον Γ. Σακελλαρίδη, τόνισε ότι τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης δεν έχουν κατανεμηθεί δίκαια στην εργασία. «Αυτή είναι η ιστορία των ανισοτήτων. Ένας άλλος δείκτης είναι το χάσμα στην κατανομή εργασίας. Είναι μεγάλη πρόκληση οι άνθρωποι που έχουν εργασία αλλά είναι χαμηλόμισθοι προσωρινοί και χωρίς ασφάλιση. Αυξάνονται. Και οι περισσότεροι έχουν πολύ μικρή πρόσβαση στην σωστή εργασία» είπε, υπογραμμίζοντας πως σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται πως δεν κινούμαστε στο σωστό δρόμο. «Χρειαζόμαστε ένα νέο παράδειγμα και νέο οικονομικό συμβόλαιο. Αυτό δεν θα γίνει εν μια νυκτί» πρόσθεσε. 


Η Azita Berar Awad

Η Azita Berar Awad

Η Azita Berar Awad, αναφερόμενη στην ανεργία των νέων, εξήγησε πως από το 2008 υπήρξε συστημική αλλαγή στην κατάσταση των νέων στην αγορά εργασίας. «Παρατηρούμε πως η κρίση απασχόλησης των νέων δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεργία, αλλά και με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν προσπαθούν καν να μπουν στην αγορά. Δεν ψάχνουν γιατί δεν θα βρουν. Θέλουν μια δουλειά που θα έχει νόημα για αυτούς. Δεν θέλουν να μπουν στην ανταγωνιστική πολωτική αγορά που έχουμε δημιουργήσει. Άρα περιμένουν για να βρουν μια καλύτερη ευκαιρία. Βλέπουμε λοιπόν, έλλειψη ποιοτικών θέσεων εργασίας για να ανταποκριθούμε» είπε, τονίζοντας πως η λύση δεν είναι να δημιουργηθούν πολιτικές που θα στοχεύουν μόνο στους νέους, αλλά να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. «Να χαράξουμε πολιτικές για τις βιομηχανίες. Να κάνουμε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Να γεφυρώσουμε το πολιτικό χάσμα σε τοπικό επίπεδο. Οι θέσεις εργασίας είναι πολιτική με στόχο τη νεολαία. Και θα πρέπει να είμαστε πιο καινοτόμοι, με πολιτικές που θα είναι σταθερές» πρόσθεσε. 

Τέλος, αναφέρθηκε και στην έλλειψη διαφάνειας στις νέες πλατφόρμες ψηφιακής εργασίας, υπογραμμίζοντας πως η ψηφιοποίηση δεν εξελίσσεται ομοιόμορφα σε όλες τις εταιρείες. «Υπάρχει χάσμα ηλικιακό, οικονομικό και χάσμα φύλων. Οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας είναι δυο ειδών. Αυτές που απασχολούν τοπικά, όπως οι μεταφορές και τα ντελίβερι. Υπάρχει πρόσβαση σε πολλές ομάδες πληθυσμών. Είναι όμως επικίνδυνες δουλειές, με χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφάλεια για το μέλλον, με έλλειψη κοινωνικής προστασίας» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ακόμη, ότι η πιο σημαντική πρόκληση είναι η αλγοριθμική διαχείριση που αφαιρεί τον ανθρώπινο παράγοντα. «Είναι ένας αλγόριθμος με ιεράρχηση που αποφασίζει για την αποδοχή της εργασίας που παρέχεται. Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας. Ο εργοδότης ή η πλατφόρμα ουσιαστικά προσλαμβάνει σε διαφορετικούς τομείς και χώρες με διαφορετικές ζώνες ώρας χωρίς διαφάνεια. Χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων» συμπλήρωσε η  πρόεδρος του συμβουλίου του UNRISD. 

Exit mobile version