Συμβούλιο της Ευρώπης: Ισοδύναμο γενοκτονίας οι αναγκαστικές μεταφορές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία
AP PHOTO VISAR KRYEZIU
ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ισοδύναμο γενοκτονίας οι αναγκαστικές μεταφορές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία

SHARE THIS

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου, περισσότερα από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν «απαχθεί» και μεταφερθεί στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Ψήφισμα με το οποίο  οι αναγκαστικές μεταφορές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία ισοδυναμούν με «γενοκτονία», ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης την Πέμπτη μέσω της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που συγκεντρώνει βουλευτές από 46 χώρες.

«Τα τεκμηριωμένα στοιχεία αυτής της πρακτικής ανταποκρίνονται στον διεθνή ορισμό της γενοκτονίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την ψηφοφορία του κειμένου που «απαιτεί» τον επαναπατρισμό των παιδιών.

Όπως δημοσιεύει η ΕΡΤ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτές τις «μεταφορές». Το Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης για τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τη Ρωσίδα Επίτροπο για τα Παιδιά.

Το Κίεβο υπολόγισε στις αρχές Απριλίου ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν «απαχθεί» και μεταφερθεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και πολλά φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ανάδοχους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, υπάρχουν «αποδείξεις» ότι τα μεταφερθέντα παιδιά αντιμετώπισαν μια διαδικασία «ρωσοποίησης» μέσω της επανεκπαίδευσης στη ρωσική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Αυτές οι μεταφορές είναι «σαφώς σχεδιασμένες και οργανωμένες με συστηματικό τρόπο» ως κρατική πολιτική και στοχεύουν στην «εξόντωση οποιουδήποτε συνδέσμου και οποιουδήποτε χαρακτηριστικού της ουκρανικής τους ταυτότητας», σύμφωνα με το κείμενο.

Στο Twitter, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Olena Zelenska, χαιρέτισε αυτό το ψήφισμα, θεωρώντας ότι είναι «ένα ακόμη βήμα προς τη δυνατότητα μιας δίκης» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να έχουν πρόσβαση στη Ρωσία για να συλλέξουν πληροφορίες για τα μεταφερθέντα παιδιά και να συγκεντρώσουν στοιχεία για εγκλήματα – συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας – που μπορεί να έχουν διαπραχθεί.

Exit mobile version