Le Monde για Ελλάδα: «Τα νησιά έχουν τουρίστες αλλά όχι γιατρούς»
EUROKINISSI/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Le Monde για Ελλάδα: «Τα νησιά έχουν τουρίστες αλλά όχι γιατρούς»

SHARE THIS

Οι θάνατοι των ασθενών λόγω ελλείψεων στο ΕΣΥ, η ΠΝΠ και οι επακόλουθες αντιδράσεις των γιατρών στο στόχαστρο της γαλλικής εφημερίδας.

Εκτενές άρθρο σχετικά με την υποστελέχωση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ ενόψει θερινής περιόδου, με τη ματιά στα τραγικά περιστατικά θανάτων ασθενών το τελευταίο διάστημα σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς αφιερώνει η εφημερίδα Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα, σε άρθρο με τίτλο «Τα ελληνικά νησιά έχουν τουρίστες, αλλά όχι γιατρούς», σημειώνει ότι η άφιξη σχεδόν 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας μόνο τον Ιούνιο αποτελεί ένα μεγάλο όφελος για τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού σημαδεύτηκαν από μια σειρά ατυχημάτων και τραγωδιών που μαρτυρούν την κραυγαλέα έλλειψη γιατρών και ασθενοφόρων σε πολλά νησιά, που σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουν τον πληθυσμό τους να δεκαπλασιάζεται κατά την θερινή περίοδο».

Στη συνέχεια το μέσο κάνει αναφορά στα τραγικές απώλειες ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο ή ακόμα και σε καρότσες πηγαίνοντας προς κάποιο ιατρικό κέντρο.

«Μόνο τον Ιούνιο, τρεις ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης ιατρικής μεταφοράς. Στις 6 Ιουνίου, στο νησί της Κω στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μια 63χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε με βαν από ντόπιους επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, άφησε την τελευταία της πνοή πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού κινητοποιήθηκε την ίδια ώρα για άλλο περιστατικό. Λίγες μέρες αργότερα, υπό τις ίδιες συνθήκες, έχασε τη ζωή του ένας 76χρονος στο νησί της Εύβοιας, που βρίσκεται δύο ώρες από την Αθήνα. Στη συνέχεια, στο νησί της Λέσβου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μια 78χρονη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Το ΕΚΑΒ χρειάστηκε περισσότερες από δύο ώρες για να φτάσει και διαπίστωσαν ότι η καρδιά της δεν χτυπούσε πιά» γράφει η Le Monde.

Συνάμα σχολιάζει ότι για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει πυροσβέστες και στρατιωτικές ενισχύσεις σε 61 περιοχές, νησιά και τουριστικές περιοχές, σημειώνοντας ότι «ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε επίσης να προσλάβει 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων

Ωστόσο η γαλλική εφημερίδα αντιπαραθέτει αναφορικά με τις υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη τα όσα καταγγέλλει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ότι δηλαδή οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% του ΑΕΠ και πως οι προσλήψεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αντιστοιχούν μόνο στην αντικατάσταση των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών και δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

«Στην Αττική λειτουργούν τα μισά από τα ασθενοφόρα που χρειάζονται συνήθως, 45 τη μέρα και 25 τη νύχτα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, μόνο ένα ασθενοφόρο είναι σε ετοιμότητα. Το 2016 είχαμε ήδη καταγγείλει ότι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων» σημειώνει το σωματείο που σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου έχει καλέσει σε κινητοποίηση για τις τραγικές τις ελλείψεις.

 

Exit mobile version