Ν. Αγχίαλος: Ερειπωμένη πόλη και εικόνες καταστροφής μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις
EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Αγχίαλος: Ερειπωμένη πόλη και εικόνες καταστροφής μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις

SHARE THIS

Ερωτηματικά για την αναποτελεσματική αντιπυρική προστασία των εγκαταστάσεων της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε «πόλη φάντασμα» παραπέμπει η Νέα Αγχίαλος, η επαρχιακή πόλη της Μαγνησίας έπειτα από την εντολή εκκένωσης σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περιοχή των ισχυρών εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, με πολλούς εθελοντές ιδιώτες να συνδράμουν στην εκκένωση μέσω θαλάσσης με τα σκάφη τους.

Σπασμένες βιτρίνες, ζημιές σε σπίτια κι επιχειρήσεις κι ανοιχτές αυλόπορτες είναι μερικές μόνο από τις εικόνες καταστροφής που επικρατούν στην περιοχή.

Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, περισσότερα από 1.000 άτομα κατέληξαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Τα ερωτηματικά για την αδυναμία ελέγχου της φωτιάς που έκαιγε για δεύτερη ημέρα και αλλά και για την αναποτελεσματική αντιπυρική προστασία των εγκαταστάσεων της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καράμπα, πυκνώνουν.

ΓΕΑ για εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) αναφέρουν πως επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας τονίζοντας ότι η εκκένωση έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί κι ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή αν και από τύχη δεν τραυματίστηκε κάτοικος από τα θραύσματα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, ενώ ακολούθησαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων με την πιο ισχυρή στις 19:18.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Οι πηγές του ΓΕΑ σημειώνουν πως εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου, ενώ πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν σταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

«Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια» αναφέρουν οι πηγές και υποστηρίζουν πως: «Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου».

Exit mobile version