Νέο «κουβά» ο Μητσοτάκης: Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ το πρώτο πετρέλαιο από Βενεζουέλα στην Ευρώπη
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο «κουβά» ο Μητσοτάκης: Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ το πρώτο πετρέλαιο από Βενεζουέλα στην Ευρώπη

SHARE THIS

Δεξαμενόπλοιο που ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, πλέει προς τη Βενεζουέλα κι αναμένεται να φορτώσει 2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Ακόμη μία… διπλωματική επιτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που από τις πρώτες ενέργειές που ανέλαβε ήταν η αναγνώριση Γκουαϊδό ως «Προέδρου της Βενεζουέλας» -ο οποίος λίγο αργότερα χαρακτηρίστηκε ως «πραξικοπηματίας»-, σηματοδοτεί το «πράσινο φως» των ΗΠΑ για προμήθεια πετρελαίου από την χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο που επικαλείται πληροφορίες του Reuters, ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με 650.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, είναι έτοιμο να αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα για λογαριασμό της ιταλικής Eni, μετά το «πράσινο φως» του περασμένου μήνα από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το VLCC «Pantanassa», το οποίο ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, πλέει προς τη Βενεζουέλα και αναμένεται να φορτώσει αργότερα αυτόν τον μήνα 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου (DCO), επίσης με προορισμό την Ευρώπη, με δυνατότητα πώλησης ενός μέρους του φορτίου στην ισπανική Repsol, σύμφωνα με ένα ναυτιλιακό έγγραφο και πηγές.

Το «ναι» των ΗΠΑ

Το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική αν μη τι άλλο σημασία για την κυβέρνηση Μαδούρο, δύο χρόνια μετά την κλιμάκωση των κυρώσεων στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει το αργό της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα. Άλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση.

Exit mobile version