«Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ν*zι»: Τους τελειώσαμε τότε, θα τους τελειώσουμε και τώρα
AP PHOTO YORGOS KARAHALIS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ν*zι»: Τους τελειώσαμε τότε, θα τους τελειώσουμε και τώρα

SHARE THIS

Δεν θα τους χαρίσουμε ούτε τα σχολεία, ούτε τις γειτονιές μας. Τέτοια μορφώματα ανήκουν στον απόπατο της ιστορίας.

Πριν δύο χρόνια η γη «σείστηκε» έξω από το Εφετείο Αθηνών στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, στο βήμα του δικαστηρίου για την δίκη σε δεύτερο βαθμό των φασιστών, ανέβηκε η Μάγδα Φύσσα, που ξεκίνησε λέγοντας:

«Για τον Παύλο να μιλήσω. Είμαι η μητέρα του, ονομάζομαι Μάγδα, και ο Παύλος είναι γιoς μου». Η Μάγδα Φύσσα μίλησε σε παροντικό χρόνο για τον γιο της. Γιατί ο Παύλος που έμελλε να φράξει με το αίμα του τον δρόμο στον φασισμό, ζει μέσα από τους αγώνες μας.

Γι΄αυτό γίνεται σύνθημα στα χείλη μας, «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ν*zι». Πάντα παρών στους αγώνες μας ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία.

Δύο χρόνια πριν η γη «σείστηκε»

Δύο χρόνια πριν, στη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, όλοι ήταν εκεί. Με βασικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή» μία λαοθάλασσα απαιτούσε δικαιοσύνη για τα θύματα του νεοναζιστικού μορφώματος που για χρόνια σκορπούσε τον φόβο στις γειτονιές, τις δουλειές, τα σχολεία και τις σχολές μας. Που με τα τάγματα εφόδου ξυλοκοπούσε αδύναμους, τους μαχαίρωνε και διέλυε τις ζωές τους. Που άφησε μανάδες να θρηνούν τα παιδιά τους και να κουβαλούν το ασήκωτο βάρος της απώλειας.

Απλοί άνθρωποι, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές, καθώς και συλλογικότητες ενόψει της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν τον προπέρσινο Οκτώβρη κόντρα στη Χρυσή Αυγή. Διεκδικούσαν δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Ζώνη.

Το διακύβευμα ήταν μεγάλο, η δίκη ιστορική. Οι δικαστές κλήθηκαν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τρεις εγκληματικές ενέργειες και αποφάνθηκαν ότι οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις δεν λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είχε πει η εισαγγελέας- αλλά ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».

Πέρυσι, είδαμε κουκουλοφόρους φασίστες να βγαίνουν με μαχαίρια και καδρόνια από τα σχολεία μας, να ξυλοκοπούν φοιτητές και μαθητές, να λένε χρυσαυγίτικα συνθήματα και να χαιρετούν ναζιστικά, εισπράττοντας τα εύσημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση μπορεί να επέλεξε να υπουργοποιήσει ανθρώπους που προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας το δήθεν φιλελεύθερο και κεντρώο της αφήγημα, ωστόσο ο λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει. Όσοι δε, επιμένουν να ανέχονται τέτοιες χρυσαυγίτικες συμπεριφορές ως μέσο για να διατηρήσουν και να διευρύνουν την εκλογική τους βάση, είναι ξεκάθαρο ότι συνειδητά εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.

Δεν θα τους χαρίσουμε ούτε τα σχολεία, ούτε τις γειτονιές μας. Τέτοια μορφώματα ανήκουν στον απόπατο της ιστορίας. Ο θεσμικός ρατσισμός και το μίσος απέναντι σε αγωνιστές εργάτες, φοιτητές, μετανάστες και κατατρεγμένους δεν θα περάσει.

Αυτήν την ιστορική απόφαση, που επισφράγιζε και δικαστικά ό,τι είχε εγγραφεί στη συλλογική συνείδηση, θα την περιφρουρήσουμε μαζικά. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό.

Το παρακάτω βίντεο από τη στιγμή που ανακοινώνεται στον κόσμο έξω από το Εφετείο η απόφαση πως η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση, αποτυπώνει τον αρραγή κι αταλάντευτο αγώνα μας ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό και τον αταλάντευτο αγώνα μας… Αυτό είναι που φοβούνται.

Το βίντεο που τους στοιχειώνει:

Exit mobile version