Π. Γλύξμπουργκ: Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες
EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π. Γλύξμπουργκ: Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες

SHARE THIS

«Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Δεν είναι ότι παίρνουμε τη θέση με το να μας αποκαλεί κάποιος έτσι».

Για τους… τίτλους και τα ονόματα με τα οποία τους προσφωνούν και τους απευθύνονται, μίλησαν μεταξύ άλλων οι γιοι του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ.

Οι Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ μίλησαν στην εκπομπή «365 στιγμές» της ΕΡΤ όπου ουσιαστικά δήλωσαν ότι αποκηρύσσουν το επίθετό τους.

Μάλιστα, ο Παύλος Γλύξμπουργκ παρόλο που η βασιλεία έχει καταργηθεί στην χώρα μας, φάνηκε μάλλον απρόθυμος να αποχωριστεί τον τίτλο του «γεννημένου πρίγκιπα» καθώς όπως είπε έτσι γεννήθηκε, γεννήθηκε «πρίγκιπας»!

«Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες»

Πιο αναλυτικά, η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου ρώτησε τον Παύλο πώς συστηνόταν και πώς συστήνεται: «Συστηνόμουν Παύλος. Όταν γίνεται μια συζήτηση και καθένας μιλά με τον άλλο, γίνεται και μια συζήτηση για το ποιος είναι. Σε άλλους ήταν ενδιαφέρον, σε άλλους όχι. Αλλά ήταν και κάτι που ήξερα, γιατί είχα ζήσει σε παλάτι. Με την ξαδέρφη μου, στη Δανία, αλλά και με τον ξάδερφό μου, τότε πρίγκιπα και σήμερα βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, με τον οποίο κάναμε φοιτητική ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο Παύλος of Greece. Ξέρετε, το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Τα παιδιά μου είναι γεννημένα από εμένα άρα είναι και αυτά πρίγκιπες. Το αν είμαστε πρίγκιπες σε μια εργατική θέση, δεν είμαστε, αλλά είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Γι’ αυτό το όνομά μας είναι δύσκολο. Μας αποκαλούν με άλλα ονόματα επειδή ο παππούς μας είχε έρθει εδώ χωρίς άλλο όνομα. Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Δεν είναι ότι παίρνουμε τη θέση με το να μας αποκαλεί κάποιος έτσι».

«Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα»

«Συστήνομαι Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα, άλλοι που με συστήνουν κύριο Νικόλαο. Τυχαίνει να είχα τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αλλά δεν το ζητάω ποτέ να με αποκαλέσει κανείς υψηλότατο, πρίγκιπα ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε, αυτά είναι θέματα άλλης εποχής. Αν κάποιος θέλει να με αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν θα τον αποτρέψω για να μην τον προσβάλλω, αλλά δεν το ζητάω ποτέ», απάντησε από την πλευρά του ο Ν. Γλύξμπουργκ.

Σχετικά με το γιατί δεν δηλώνουν κάποιο επίθετο, έτσι ώστε να υπάρξει μια αρχή στην επίλυση του θέματος της ιθαγένειας που τους έχει αφαιρεθεί, ο Παύλος απάντησε πως «Έχω επίθετο. “Της Ελλάδος”. Με αυτό ήμασταν πάντα, γιατί να αλλάξω το επίθετό μας; Όταν έγινε αυτός ο νόμος, ήταν για να μας επιτεθούν. Όταν ζήσαμε τόσα χρόνια εκτός Ελλάδος χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο πολίτευμα, όταν πρόβλημα δεν ήταν υπήρξε ποτέ… δεν καταλαβαίνω γιατί. Όπου και αν πάω, με αποκαλείτε με όποιο όνομα θέλετε. Εγώ είμαι ο Παύλος και είμαι αυτός που είμαι. Με αυτό γεννήθηκα, με αυτό έχουν περάσει όλη τους τη ζωή οι απόγονοί μου».

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος ανέφερε πως «δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια. Μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι τη θέλω. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας, το ξέρω εγώ. Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα. Είμαι Έλληνας και δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Αν υπάρχει βούληση, δεν είμαι αρμόδιος εγώ για το επίθετο, θα το βρούμε».

Η πολιτική & μιντιακή προσπάθεια παλιννόστησης της βασιλείας

Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία του έκπτωτου ειδώθηκε ως ευκαιρία για μιντιακή αλλά και πολιτική παλιννόστηση του έκπτωτου βασιλιά. Μάταια ωστόσο, διότι ο ελληνικός λαός έστειλε τη βασιλεία στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας με το δημοψήφισμα του 1974, όταν ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (69,18%) υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Exit mobile version