Πάρνηθα: Συγκλονίζει ΑΜΕΑ κάτοικος που κοιμάται στην αυλή με τον σκύλο του – «Το σπίτι μου καταστράφηκε για μια μάνικα νερό»
EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάρνηθα: Συγκλονίζει ΑΜΕΑ κάτοικος που κοιμάται στην αυλή με τον σκύλο του – «Το σπίτι μου καταστράφηκε για μια μάνικα νερό»

SHARE THIS

Τα κομμάτια τους μέσα από τις στάχτες προσπαθούν να μαζέψουν οι πληγέντες της καταστροφικής φωτιάς στην Πάρνηθα.

Τις πληγές τους μετράνε οι κάτοικοι των περιοχών της Πάρνηθας οι οποίες επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά που ακόμα καίει σε διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή.

Άνθρωποι που μέσα σε λίγες ώρες είδαν το βιός τους να χάνεται, συγκινούν με τις περιγραφές τους στο Open για το πώς προσπάθησαν μόνοι να σώσουν τα σπίτια τους και για τον αγώνα τους από εδώ και πέρα να ξαναφτιάξουν όσα έγιναν στάχτη.

Κάτοικος κοιμάται στην αυλή εδώ και τέσσερις μέρες με τον σκύλο του: «Δε φεύγω, θα το ξαναφτιάξω»

Συγκλονίζουν και συγκινούν όσα περιγράφει ο κ. Χαράλαμπος, ένας ηλικιωμένος άνθρωπος ο οποίος τις τελευταίες μέρες μένει σε ό,τι απέμεινε από το σπίτι του στον Άγιο Γιάννη τον Ρώσο, από το οποίο έχουν μείνει μόνο τα θεμέλια

Ο άνθρωπος, που έχει φτιάξει ένα αυτοσχέδιο «σπίτι» στην αυλή, κοιμάται σε ένα στρώμα, παρέα με τον σκύλο του, την Λίζα, που δεν τον έχει αφήσει λεπτό. Οι συγγενείς του τού πήγαν ψυγείο, για να έχει δροσερό νερό να πιει.

«Οι κόποι μια ζωής καταστράφηκαν και το παράπονό μου είναι πως το πυροσβεστικό μόλις έφυγα εγώ για λίγο, έφυγε. Να έπεφτε το σπίτι μου με μάχη, δεν θα είχα παράπονο, αλλά καταστράφηκε για μια μάνικα νερό. Αυτό το παράπονο έχω και θέλω όποιος μπορεί να με βοηθήσει γιατί είμαι ΑμεΑ. Παίρνω ένα επίδομα 340 ευρώ. Το έφτιαχνα μια ζωή και πάλι θα το ξαναφτιάξω. Από την αρχή θα το ξαναφτιάξω.

Δεν φεύγω, δεν θέλω ούτε να γίνω βάρος στο παιδί μου, ούτε σε κανέναν άλλον. Εγώ είμαι εδώ 55 χρόνια. Είμαι ευαίσθητος σε αυτό το θέμα. Έχω μεγαλώσει εδώ, εδώ έμαθα, εδώ μεγάλωσα. Και προσπαθώ λίγο λίγο να το ξαναφτιάξω.

Τη στιγμή της φωτιάς ήρθαν εδώ δύο παιδιά, γείτονες. Ρίξανε με το λάστιχο, αλλά δεν είχαν πίεση, νερό. Πώς να σβήσει η φωτιά; Το πυροσβεστικό μια ρίψη εάν έκανε με την μάνικα, θα την είχε προλάβει την φωτιά. Θα γλίτωνα τα υπάρχοντά μου», αναφέρει.

Μιλώντας με αγάπη για τη σκυλίτσα του, αναφέρει: «Είναι 8 χρονών, την έφερε ο γιος μου από κουταβάκι την μεγάλωσα και δεν φεύγει από δίπλα μου»

Δεν ελήφθη κανένα μέτρο πρόληψης, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Στην ίδια εικόνα συγκλίνουν οι μαρτυρίες κι άλλων κατοίκων, που καταγγέλλουν ότι μόνοι τους προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια τους από τη φωτιά.

«Ανέβηκαν πάνω στη σκεπή, έσπασαν κάποια κεραμίδια και η φωτιά προχώρησε από κάτω. Πήρα το λάστιχο και άρχισα να σβήνω τη φωτιά. Εάν δεν ήμουν εδώ, θα είχε πάρει ολόκληρη η σκεπή φωτιά και θα είχε καταρρεύσει ολοσχερώς όπως απέναντι», αναφέρει ένας από τους πληγέντες.

Μια άλλη κάτοικος περιγράφει: «Ο γιος μου πήρε το λάστιχο και έσβησε τη φωτιά, αλλιώς θα περνούσε μέσα. Εδώ κοντά όλο δέντρα ήταν, δάσος».

Όπως καταγγέλλουν, παρά τις καταστροφικές εμπειρίες του παρελθόντος, δεν ελήφθη κανένα μέτρο πρόληψης για να σωθεί το δάσος από νέες φωτιές και να μην καούν περιουσίες.

«Ήμουν ολομόναχη με τους εθελοντές. Το παιδί ήταν στο δωμάτιο και ήρθε ο αστυνομικός και πήρε το παιδί μου… και τα σκυλάκια τα βγάλαμε. ‘’Έφυγες’’ μου λέει. Έσπασε την πόρτα και φύγαμε», περιγράφει μια γυναίκα με δάκρυα στα μάτια, το σπίτι της οποίας παραδόθηκε στις φλόγες.

 

Exit mobile version