Πάτρα: Σε δίκη άντρας των ΜΑΤ για ξυλοδαρμό αναρχικού
VIDEO SCREENSHOT/ FACEBOOK. COM/ ΔΗΜΟΣ Π.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Σε δίκη άντρας των ΜΑΤ για ξυλοδαρμό αναρχικού

SHARE THIS

Η καταγγελία αφορά τον απρόκλητο, άγριο ξυλοδαρμό του νεαρού έξω από κατάληψη τον Νοέμβριο του 2020.

Κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη θα οδηγηθεί αύριο (20/6) επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, για επεισόδιο ξυλοδαρμού που καταγράφηκε σε βίντεο από κάτοικο της περιοχής.

Σύμφωνα με την ΕφΣυν, το περιστατικό συνέβη στις 7 Νοεμβρίου 2020, δύο μέρες μετά το δεύτερο πανελλαδικό lockdown που επιβλήθηκε. Στις 6 το απόγευμα, περίπου μία ώρα πριν από προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα ενάντια στην καταστολή, την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κρατική διαχείριση της πανδημίας, ο Θ.Μ.  βρέθηκε έξω από την κατάληψη Παραρτήματος που βρίσκεται πάνω από την πλατεία. Εκείνη τη στιγμή έφτασαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να αποτρέψουν τη συγκέντρωση.

Μόλις τα ΜΑΤ αντιλήφθηκαν την παρουσία του, του επιτέθηκαν δίχως να έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Ενας εκ των αστυνομικών, που αποδείχθηκε ότι ήταν επικεφαλής της διμοιρίας, τον χτύπησε στο κεφάλι με το κοντάκι του όπλου εκτόξευσης δακρυγόνων, στη συνέχεια τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον σέρνουν και να τον χτυπούν όλοι μαζί. Παράλληλα, τον έβριζαν και τον απειλούσαν, λέγοντας ότι ξέρουν ποιος είναι και τι κάνει.

Έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε, προσήχθη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατήθηκε για κάποιες ώρες, μέχρι να αφεθεί ελεύθερος μαζί με περισσότερα από 10 άτομα που είχαν προσαχθεί έπειτα από την επίθεση της αστυνομίας και τον αποκλεισμό του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου «Επί Τα Πρόσω» το ίδιο απόγευμα. Όσο βρισκόταν στο κρατητήριο ζητούσε διαρκώς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε αιμορραγία από το αυτί και χτύπημα στο κεφάλι.

Όπως είχε καταγγείλει ο ίδιος τότε στον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο tetartopress, «η απρόκλητη επίθεση και ο ξυλοδαρμός μου έξω από το Παράρτημα δεν είναι παρά ένα προϊόν της στοχοποίησής μου από τις δυνάμεις της αστυνομίας, για τη δημόσια πολιτική μου δράση ως αναρχικού και τη συμμετοχή μου στους ευρύτερους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες».

Εναν μήνα αργότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας προχώρησε σε διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Θάνος Αμπατζής, γνωστός δικηγόρος της Πάτρας, όταν είδε το βίντεο με το περιστατικό. Τελικά, έπειτα από εισαγγελική πρόταση, δεν ασκήθηκε δίωξη κατά των ανδρών της διμοιρίας που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό, παρά μόνο στον επικεφαλής της με την κατηγορία ότι ενεργώντας με πρόθεση προξένησε σωματική κάκωση, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα βαριά σωματική βλάβη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση έπληξε τον Θ.Μ. με τον εκτοξευτήρα δακρυγόνων στο αριστερό του αυτί και ως συνέπεια του χτυπήματος προκλήθηκαν αιμορραγία και θλαστικό τραύμα στο πτερύγιο του αυτιού, για την αντιμετώπιση του οποίου υπεβλήθη σε συρραφή του τραύματος.

 

Στοχοποίηση αγωνιστώ και πολιτικών χώρων

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός παραδέχτηκε ότι πριν από το περιστατικό αναγνώρισε αμέσως τον Θ.Μ., επειδή γνώριζε ότι ανήκει στον αντιεξουσιαστικό-αναρχικό χώρο και ότι είναι πρωτοστάτης στις διαδηλώσεις αυτού του χώρου. Κάτι που επιβεβαιώνει την καταγγελία του Θ.Μ. περί στοχοποίησής του από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον αστυνομικό, όταν πλησίασαν τον Θ.Μ., αυτός αιφνιδιαστικά μάζεψε τα χέρια στο στήθος του με το κράνος στον δεξί του αγκώνα και με άλμα βούτηξε προτάσσοντας το κεφάλι και ακολούθως το σώμα του προς αυτόν. Τότε, εκείνος έκανε ένα βήμα πίσω με αποτέλεσμα το κεφάλι του Θ.Μ. να έλθει σε επαφή με τον εξοπλισμό τον οποίο έφερε (περόνες χειροβομβίδων και αντιασφυξιογόνο μάσκα), ακολούθως να βρεθεί στο έδαφος ανάσκελα εκτινάσσοντας τα χέρια και τα πόδια του, ενώ δεν τον είχαν ακουμπήσει. Κατά τον ίδιο, ο Θ.Μ. έκανε όλα αυτά τα… ακροβατικά με μοναδικό σκοπό είτε να προκαλέσει την προσοχή διερχόμενων πολιτών είτε για τη λήψη του βίντεο που χαρακτήρισε προσχεδιασμένο.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι, όπως διαφαίνεται στο βίντεο, ενώ ο Θ.Μ. βρίσκεται περικυκλωμένος από τη διμοιρία, οι αστυνομικοί τον τραβούν από το πόδι, ο αστυνομικός ανέφερε ότι η περικύκλωση έγινε για να προστατέψουν τον Θ.Μ. από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ για το τράβηγμα από το πόδι λέει ότι έγινε για να αφήσει ασπίδα άλλου αστυνομικού που είχε πιάσει. Κατά τον ίδιο, η μοναδική αιτία του τραυματισμού του Θ. Μ. ήταν η επαφή του με την εξάρτυσή του, κάτι που σκοπίμως έχει αποκρυφτεί στο βίντεο που αναρτήθηκε. Παραλείποντας, βέβαια, να αναφέρει ότι το βίντεο δεν καταγράφει εξ αρχής το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό, μοναδικός σκοπός του Θ.Μ. ήταν η πρόκληση έντασης και εντεύθεν επεισοδίων στην πόλη και ο λόγος που παρέμεινε επί του οδοστρώματος ήταν γιατί βρισκόταν σε συνεννόηση με το άτομο που βιντεοσκοπούσε, ούτως ώστε το βίντεο να αναρτηθεί στο διαδίκτυο για να στιγματιστεί η αστυνομική βία.

Exit mobile version