Πελαργός επισκέπτεται επί 10 χρόνια την ίδια περιοχή της Ξάνθης
EUROKINISSI ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πελαργός επισκέπτεται επί 10 χρόνια την ίδια περιοχή της Ξάνθης

SHARE THIS

Ένας λευκός πελαργός με δακτυλίδι επισκέπτεται μία συγκεκριμένη περιοχή της Ξάνθης επί δέκα χρόνια.

Συγκινεί η ιστορία της θηλυκής πελαργού που επί 10 χρόνια επιστρέφει στην ίδια περιοχή της Ξάνθης. Προφανώς, συναισθηματικά δεμένη με τη συγκεκριμένη περιοχή αρνείται να την εγκαταλείψει και επιμένει να γυρίζει ξανά και ξανά.

Η συντονίστρια των δακτυλιώσεων των λευκών πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών Εύα Στετς, κατέγραψε τη συγκινητική διαδρομή μιας θηλυκής πελαργού.

Η πελαργός είναι η μοναδική που φέρει δαχτυλίδι και το διατηρεί εδώ και 10 χρόνια.

Σύμφωνα, με το xanthinea.gr η διαδικασία δαχτυλίωσης πραγματοποιήθηκε το 2013 με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και έχει καταγωγή από τα Βαφέικα Ξάνθης και φώλιασμα 7,5 χιλιόμετρα πιο πέρα.

Από τις παρατηρήσεις στο ζευγάρωμα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι είναι θηλυκό και ότι έχει κάνει ήδη πολλά μικρά που και αυτά έχουν δακτυλιωθεί. Τα μικρά της πελαργίνας αυτής έχουν γίνει γονείς και τα μικρά των παιδιών τους έχουν δακτυλιωθεί και αυτά.

Η μετανάστευση των πουλιών συνεχίζεται αυτές τις μέρες και πολλές από τις υπάρχουσες φωλιές σε δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα, έχουν ήδη καταληφθεί.

Όπως, υπογραμμίζει η συντονίστρια των δακτυλιώσεων των λευκών πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών:

Ωστόσο, είναι σπουδαίο και πολύ συγκινητικό να μαθαίνεις ότι ένας πελαργός που τον είχες μωρό στα χέρια σου τα κατάφερε και έρχεται ξανά και ξανά στο σπίτι του“.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version