Μετανάστευση και προσφυγικό μπορούν να δώσουν «ανάσα» στο δημογραφικό πρόβλημα
EUROKINISSI ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
EDITORIAL

Μετανάστευση και προσφυγικό μπορούν να δώσουν «ανάσα» στο δημογραφικό πρόβλημα

SHARE THIS

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας, ούτε θα αλλοιώσουν τον «πολιτισμό» μας. Αντίθετα θα τον εμπλουτίσουν με νέα στοιχεία, παραστάσεις και εικόνες, και θα δώσουν νέα πνοή σε ένα γηράσκοντα πληθυσμό.

Έπειτα από τη δεκαετή περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και τις βαθιές συνέπειες που ακόμη βιώνουμε ως κοινωνία, ανακοινώθηκε προ ημερών από την ΕΛΣΤΑΤ ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά περίπου 400.000 άτομα, από τα 10,8 εκατομμύρια το 2011, στα 10,4 το 2021. Ο ρυθμός της μείωσης είναι 3,5%, κάτι που σημαίνει ότι αν αγνοηθούν άλλες παράμετροι, σε 50-60 χρόνια ο πληθυσμός της χώρας θα βρίσκεται περίπου στα 8 εκατομμύρια.

Η τάση του φαινομένου θα πρέπει να απασχολήσει και να οδηγήσει σε μία πολλαπλή «αφύπνιση», σε μια αλλαγή του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτικού, πολιτιστικού κι εκπαιδευτικού μοντέλου. Κεντρικό στοιχείο στη νέα προσέγγιση μπορεί να είναι η μετανάστευση και το προσφυγικό, η αξιοποίηση των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στην πατρίδα μας, η ανάπτυξη πολιτικών συνοχής και ενσωμάτωσης, από την εκπαίδευση μέχρι την εργασία.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας, ούτε θα αλλοιώσουν τον «πολιτισμό» μας. Αντίθετα θα τον εμπλουτίσουν με νέα στοιχεία, παραστάσεις και εικόνες, θα δώσουν νέα πνοή σε ένα γηράσκοντα πληθυσμό και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της πολυπολιτισμικής μας ταυτότητας, λειαίνοντας σε βάθος χρόνου και με την κατάλληλη στρατηγική, τα εθνικιστικά αντανακλαστικά σημαντικού μέρους της κοινωνίας μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής νέων μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που θα συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για όλους κι ένα reality check για το πολιτικό μας σύστημα και την κοινωνία απέναντι σε όσα αναμένεται να «φουντώσουν» μπροστά στα μάτια μας: Από την κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, μέχρι τη μάχη που πρέπει να δοθεί απέναντι στις ανισότητες, τη φτώχεια και την εργασιακή εκμετάλλευση. Οι μετανάστες και πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος των μαχών που θα δοθούν, συμβάλλοντας στην αλλαγή του συνολικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου τα επόμενα χρόνια. Όποια πολιτική ηγεσία το αντιληφθεί πρώτη, τόσο το καλύτερο για την ίδια και την κοινωνία μας συνολικά.

Exit mobile version