ΑΠΘ: Σκάνδαλο με πτυχία της Κτηνιατρικής; – Το Εσωτερικών Υποθέσεων ελέγχει καθηγητές
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΘ: Σκάνδαλο με πτυχία της Κτηνιατρικής; – Το Εσωτερικών Υποθέσεων ελέγχει καθηγητές

SHARE THIS

Τον Ιανουάριο του 2023, κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων κάνει έφοδο στην Κτηνιατρική σχολή, "χτενίζοντας" γραφεία και γραμματείες.

Στο γραφείο της εισαγγελίας βρίσκεται η μεγάλη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος για καρτέλ καθηγητών που “πουλάει” πτυχία σε φοιτητές, ελέγχοντας την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου για λογαριασμό της ΕφΣυν η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών από το Σεπτέμβρη του 2022.

Η ποινική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία, τότε, φοιτητή, ο οποίος βλέποντας φωτογραφία από μια ορκωμοσία του 2019, παρατήρησε έναν φοιτητή, για τον οποίον ήταν ευρέως γνωστό πως χρωστούσε μαθήματα. Στους φοιτητικούς κύκλους ήδη κυκλοφορούσαν φήμες για τον τρόπο που αποκτά κανείς το πτυχίο της σχολής, με τον καταγγέλλοντα να οδηγείται στις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Τότε, φοιτητές ξεκινούν να διαμαρτύρονται σε καθηγητές που δίδασκαν “δύσκολα” μαθήματα. Το καλοκαίρι του 2020, όταν άλλοι φοιτητές είδαν πως εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο, ανάρτησαν σε φοιτητική ιστοσελίδα κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

Το καρτέλ των καθηγητών:

Όπως, αναφέρει η ΕφΣυν ένα κύκλωμα καθηγητών αναγκάζει διάφορους φοιτητές σε “συμφωνίες”, απονέμοντας πτυχίο, αλλά αφήνοντας ένα μάθημα, συνήθως προφορικό, χρωστούμενο, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο για έλεγχο του βαθμού.

Οι καθηγητές αυτοί, χώριζαν τους υπό εξέταση φοιτητές σε ομάδες τριών ατόμων, τοποθετώντας αυτόν που χρωστάει το μάθημα μαζί με άλλους που είχαν πάρει πτυχίο, αψηφώντας κάθε προβλεπόμενη διαδικασία.

Όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, δείγμα γραφής αποτελεί η περίπτωση φοιτήτριας που πήρε πτυχίο το 2017 και κλήθηκε να εξεταστεί σε χρωστούμενο μάθημα το 2021.

Τότε και μόνο τότε αποφάσισε το υπουργείο να επέμβει με κάποιον τρόπο, εκδίδοντας ΦΕΚ που απαγόρευε στους καθηγητές να εξετάζουν τους φοιτητές μόνους τους προφορικά.

Έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων:

Τον Ιανουάριο του 2023, κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων κάνει έφοδο στην Κτηνιατρική σχολή, “χτενίζοντας” γραφεία και γραμματείες, αποσπώντας λίστες εξεταζόμενων, πτυχιούχων και σχετικά έγγραφα στο σωρό, τα οποία προστέθηκαν στο ηλεκτρονικό υλικό που ήδη κατείχαν από τις καταγγελίες.

Ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τέως πρύτανη Παπαϊωάννου:

Ο τέως πρύτανης Παπαϊωάννου δήλωσε στην ΕφΣυν πως:

“Το Θέμα έχει κλείσει. Πριν καιρό κάποιοι συνάδελφοι είχαν κληθεί να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις και το τμήμα έδωσε όλα τα ζητούμενα στοιχεία στις αρχές”.

Η Εφημερίδα των Συντακτών επιδίωξε να αποσπάσει δηλώσεις και από το νυν πρόεδρο της σχολής, κ. Φορτομάρη, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Από τις 17 Μαρτίου η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα.

Exit mobile version