Στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων η αστυνομική βία κατά Κυπραίου και Καυκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων η αστυνομική βία κατά Κυπραίου και Καυκά

SHARE THIS

«Τέτοιου είδους αστυνομικές παραβάσεις που έχουν συχνά καταγραφεί στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μεμονωμένα περιστατικά»

Στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ φτάνει η Διεθνής Αμνηστία τα περιστατικά αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα την υπόθεση βαρύτατων τραυματισμών το 2011 του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του τότε μέλους της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων, Γιάννη Καυκά, από αστυνομικούς.

Η Διεθνής Αμνηστία, καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τις παράνομες χρήσης βίας, ως «μεμονωμένες» με τις πληροφορίες της αναφοράς να βασίζονται στις ανησυχίες που έχει εκφράσει σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών πρακτικών μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής του ΟΗΕ θα εξετάσει μεταξύ άλλων, την αδικαιολόγητη αργοπορία απονομής δικαιοσύνης, μετά την παραπομπή των δύο υποθέσεων από την Διεθνή Αμνηστία με τον χαρακτηρισμό «Επείγουσες προς εξέταση».

«Πρώτη φορά για την Ελλάδα, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ, μπαίνουν ως σημαντικά θέματα προς συζήτηση, η υπόθεσή μου με ασχολούμενα θέματα: την πειθαρχική συγκάλυψη, της άρνησης απονομής ποινικής δικαιοσύνης κ της ελευθερίας του Τύπου», τονίζει σε ανάρτησή του ο Μανώλης Κυπραίος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα το 2011.

Έφεση ντροπής από το Δημόσιο

Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση ντροπής εναντίον της απόφασης ισχυριζόμενο πως ο δημοσιογράφος… ξεπέρασε την κατά 90% αναπηρία που του άφησαν οι αστυνομικοί, αλλά και ότι δε δύναται οικονομικά να τον αποζημιώσει!

Για τον βαρύτατο και παραλίγο θανάσιμο ξυλοδαρμό του διαδηλωτή Γιάννης Καυκά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε δέκα χρόνια μετά  50.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Όμως, δεν αποδόθηκαν ποτέ ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες για τον σοβαρότατο τραυματισμό του.

Exit mobile version