Στον «πάγο» η χώρα: Σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης για 1 στα 3 νοικοκυριά
EUROKINISSI ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον «πάγο» η χώρα: Σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης για 1 στα 3 νοικοκυριά

SHARE THIS

Σοβαρά προβλήματα ως προς τη θέρμανση της κατοικίας του αντιμετωπίζει το ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά.

Στον «πάγο» αναμένεται να μπουν χιλιάδες νοικοκυριά τους επόμενους μήνες, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τη θέρμανση της κατοικίας του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχε η Ένωση Καταναλωτών “Η Ποιότητα της Ζωής” (ΕΚΠΟΙΖΩ), Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων να αλλάζουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση.

Το μέσο συνολικό ενεργειακό κόστος ανά έτος είναι περίπου 1.900 ευρώ με τις δαπάνες ενέργειας να επηρεάζονται από το μέγεθος του σπιτιού, τον τύπο του συστήματος θέρμανσης και τα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στα οποία κάνει αναφορά και σχετικό ρεπορτάζ του ot.gr, περίπου 56% των νοικοκυριών στη χώρα μας θερμαίνουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας συστήματα κεντρικής θέρμανσης, όπου κυριαρχούν πετρέλαιο θέρμανσης (41,1%) και φυσικό αέριο (14,5%).

Τα υπόλοιπα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κυρίως συστήματα κλιματισμού (13,9%), ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο (12,3%) και ηλεκτρικές συσκευές (4,6%).

Ωστόσο, σχεδόν οι εννέα στους δέκα από όσους έχουν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο θέρμανσης και το 80% όσων έχουν κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο χρησιμοποιούν και συμπληρωματικά συστήματα θέρμανσης, κυρίως κλιματιστικά (46,09%) και ηλεκτρικές συσκευές (25,58%). Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό της τάξεως του 2,5% που δηλώνει ότι δεν θερμαίνει καθόλου την κατοικία του.

Απογοητευτικό επίσης είναι ότι περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών αναφέρουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ανεπαρκή θέρμανση και την παρουσία υψηλής υγρασίας στο σπίτι (36,15%) και περίπου το 80% των νοικοκυριών έχουν περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από το 75% τη χρήση θέρμανσης και περίπου το 50% τη χρήση ζεστού νερού για να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τελευταίους 12 μήνες.

Περίπου το 20% των νοικοκυριών λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα ή καθόλου και το 35% από 2 έως 4 ώρες την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά αναφέρουν θερμοκρασία εσωτερικού χώρου μικρότερη από τη θερμοκρασία δωματίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή μεταξύ 18°C-21°C.

Exit mobile version