Ενεργειακή φτώχεια: Περίπου το 50% δεν μπορεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό ή δροσερό
EUROKINISSI
EDITORIAL

Ενεργειακή φτώχεια: Περίπου το 50% δεν μπορεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό ή δροσερό

SHARE THIS

Βρισκόμαστε βαθιά χωμένοι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης και το πολιτικό σύστημα σφυρίζει αδιάφορα.

Η έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) για την χαρτογράφηση των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών με έμφαση στους ευάλωτους καταναλωτές φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που φαίνεται να γονατίζει πραγματικά ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. 

Το βάθος και εύρος της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας είναι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε σύγκριση δηλαδή με ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωζώνης.

Περίπου τα μισά νοικοκυριά (50%) αναφέρουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά ή δροσερά και το ένα πέμπτο (1/5) αναφέρει σημαντικές καθυστερήσεις εξόφλησης στους λογαριασμούς ενέργειας. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών αναφέρει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ανεπαρκή θέρμανση ή/και την παρουσία υψηλής υγρασίας στο σπίτι (36,15%), περίπου το 80% έχει περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από το 75% τη χρήση θέρμανσης και περίπου το 50% τη χρήση ζεστού νερού για να μπορεί να καλύψει το ενεργειακό κόστος τους τελευταίους 12 μήνες.

Πρόκειται για συγκλονιστικά υψηλά ποσοστά με σημείο σύγκλισης το γεγονός ότι παρατηρείται μία αρνητική τάση μεταξύ εισοδήματος και δαπανών, με επακόλουθο την απότομη πτώση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ακόμα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει και σημαντικό ποσοστό κτιρίων πολύ χαμηλής ή χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. 

Σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία πλαίσιο, περίπου το 20% των νοικοκυριών λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα ή καθόλου και το 35% από 2 έως 4 ώρες την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά αναφέρουν θερμοκρασία εσωτερικού χώρου μικρότερη από τη θερμοκρασία δωματίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή μεταξύ 18-21 βαθμών Κελσίου, συμπέρασμα εξαιρετικά ανησυχητικό. Το ποσοστό των νοικοκυριών που αναφέρουν προβλήματα υγείας λόγω ανεπαρκούς θέρμανσης είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό για θερμοκρασία σπιτιού μεταξύ 18-21 βαθμών Κελσίου, και το ποσοστό για θερμοκρασία σπιτιού κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο.

Συνολικά, το 47,5% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες δαπάνες, μόνο το 33,62% μπορεί να τα βγάλει πέρα με το τρέχον εισόδημα και μόλις το 10,5% ζει άνετα.

Τι κάνει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την κατάσταση; Ελάχιστα έως μηδαμινά πράγματα. Την ίδια στιγμή, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας αυτά τα χρόνια. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της δεν δείχνει να έχει τη βούληση, το σθένος, κάποιο πλάνο για να αναδείξει τα ζητήματα, να χτίσει κοινωνικές συμμαχίες και να πιέσει αποτελεσματικά την κυβέρνηση και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο μηδέν. Πραγματικά στο σημείο μηδέν. Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα, η ενεργειακή φτώχεια και οι ανισότητες αναμένεται να συνεχίζουν να βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.  

Exit mobile version