Τέμπη: Ο Άρειος Πάγος «υπενθυμίζει» στην Ευρωπαία Εισαγγελέα τα καθήκοντά της
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Ο Άρειος Πάγος «υπενθυμίζει» στην Ευρωπαία Εισαγγελέα τα καθήκοντά της

SHARE THIS

«Καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Αιχμές κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρας Κιόβεσι μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις της για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αφήνει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στην Ελλάδα, οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωποι Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι η «καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας πραγματοποίησε «κατόπιν αιτήματός της εθιμοτυπική επίσκεψη» στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Κατά τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια, που καθορίζονται από τον κανονισμό Ε.Ε. 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.» αναφέρει η ανακοίνωση «υπενθυμίζοντας» στην Ευρωπαία Εισαγγελέα τα καθήκοντά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή της στο STAR η ευρωπαία εισαγγελέας είχε δηλώσει απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου

«Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Αρεοπαγίτης Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου

Exit mobile version