Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μάλλον δεν είναι έτοιμο να επιστρέψει πλήρως στο γραφείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μάλλον δεν είναι έτοιμο να επιστρέψει πλήρως στο γραφείο

SHARE THIS

Ετοιμαστείτε να κρυολογήσετε. Αυτό είναι το μήνυμα από γιατρούς και λοιμοξιολόγους παγκοσμίως, καθώς τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας ολοκληρώνονται – τουλάχιστον προς το παρόν.

«Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία δεν είχαμε τέτοια παγκόσμια αποστασιοποίηση, κοινωνική απομάκρυνση, χρήση μάσκας, καραντίνα και απομόνωση», λέει στο αμερικανικό περιοδικό Wired ο Gregory Poland, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Εμβολίων στην Κλινική Mayo των ΗΠΑ. «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τώρα τι θα γίνει με τα απλά κρυολογήματα».

Όπως και ο κορονοϊός, το κρυολόγημα μεταδίδεται μέσω της εισπνοής σταγονιδίων από τον αέρα, αλλά και μέσω της αφής. Υπό κανονικές συνθήκες, ο μέσος ενήλικας έχει δύο έως τέσσερα κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά έχουν έξι έως οκτώ. Μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και μπορεί να συνεχίσουν να είναι μεταδοτικά έως και δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πριν από την πανδημία, τα σώματά μας ήταν συχνά εκτεθειμένα σε ιογενείς παθογόνους παράγοντες του αναπνευστικού συστήματος. Μερικές φορές αυτοί μας αρρώσταιναν και άλλες φορές ενίσχυαν τις ανοσολογικές μας αντιδράσεις. Όμως τα lockdown, το αυξημένο πλύσιμο των χεριών και οι μάσκες μπορεί να έχουν αμβλύνει τις αντιστάσεις του οργανισμού και να έχουν αφήσει ένα κενό στη φυσική μας άμυνα.

Η πρώιμη έκθεση σε μια ποικιλία μικροβίων δημιουργεί καλύτερη ανοσία για όλη τη ζωή, υποστηρίζουν οι γιατροί. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε πολλά διαφορετικά μικρόβια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και αυτοάνοσες διαταραχές. Ο οργανισμός «θυμάται» τις αντιδράσεις σε ιούς και βακτήρια και είναι σε θέση να κινητοποιηθεί και να μας προστατεύσει από αυτά. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να δυσκολευτεί με τους νέους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθούμε να αρρωσταίνουμε, αλλά μένει να δούμε πως θα αντιδράσει ο οργανισμός από εδώ και πέρα χωρίς περιοριστικά μέτρα στην καθημερινότητα.

Το στρες σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την αδυναμία του ανοσοποιητικού

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες μεταβλητές που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το αν λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D, εάν είμαστε στρεσαρισμένοι ή ακόμα και ο βαθμός κοινωνικοποίησής μας θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την αντι-ιική μας αντίδραση. Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερα από 300.000 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να είναι επιρρεπείς στο κοινό κρυολόγημα. Το στρες, το οποίο παράγει κορτιζόλη, βλάπτει επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή πρόνοια από την κυβέρνηση για όσα συζητούνται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με το περιβάλλον εργασίας και τις νέες προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία

Στις ΗΠΑ οι αριθμοί των κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) -ενός τύπου ιού που μολύνει τους πνεύμονες και συνήθως προκαλεί νοσηλεία σε παιδιά- έχουν ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, με περίπου 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα. Ομοίως στην Αυστραλία, την άνοιξη παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων RSV σε πολιτείες όπως η Νέα Νότια Ουαλία και η Δυτική Αυστραλία, ακολουθούμενη από αυξανόμενα ποσοστά στο Κουίνσλαντ και τη Βικτώρια.

Το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών της Αυστραλίας προειδοποίησε ότι, όπως και στην Αυστραλία, η χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία εξάπλωση του RSV. Προσθέστε ακόμη ότι η πίεση να προσέρχονται οι εργαζόμενοι στο γραφείο πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας το στρες και κατά συνέπεια την ευαλωτότητα του οργανισμού.

Τι χρειάζεται για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι στο περιβάλλον γραφείου;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Epidemiology and Community Health σε Ευρωπαίους εργαζόμενους από 232 διαφορετικές περιφέρειες στα κράτη-μέλη της ΕΕ, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν να πάνε στο γραφείο παρά να μείνουν σπίτι και να ξεπεράσουν το κρυολόγημά τους περιοχές που τα ποσοστά ανεργίας ήταν υψηλά. Εξετάζοντας τη Νορβηγία, μια διαφορετική μελέτη που διεξήχθη πριν από την πανδημία, έδειξε ότι οι γενναιόδωρες πολιτικές αναρρωτικών αδειών σήμαιναν συντομότερες απουσίες και υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης από ό,τι θα είχαν με κανονική αναρρωτική άδεια.

Συνολικά, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο τομέα της εργασία με σεβασμό στις ανάγκες των εργαζόμενων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μιας γενναιόδωρης πολιτικής αναρρωτικών αδειών και την αναβάθμιση του εξαερισμού και των ελεύθερων χώρων στο περιβάλλον εργασίας θα ήταν μια καλή αρχή για να επανέλθει αποτελεσματικά ο ανθρώπινος οργανισμός στο χώρο εργασίας. Μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, μετά από τόσες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει και η εργασία να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα. Ο κορονοϊός ήρθε για να αλλάξει πολλά.

Exit mobile version