Ζακ Κωστόπουλος: «Αν δε μάθουμε να αντιδρούμε όταν βλέπουμε τη βία, δεν καταφέρνουμε πολλά»
FACEBOOK/ZAK KOSTOPOULOS ALEXANDROS KATSIS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζακ Κωστόπουλος: «Αν δε μάθουμε να αντιδρούμε όταν βλέπουμε τη βία, δεν καταφέρνουμε πολλά»

SHARE THIS

«Είναι τόσα τα περιστατικά, γίνονται όλο και πιο βίαια και εξακολουθούμε σε μεγάλο βαθμό να μένουμε θεατές. Δεν γίνεται έτσι, δεν πάει άλλο»

Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον δημόσιο ξυλοδαρμό και λιντσάρισμα του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γλάδστωνος.

Εκείνη την ημέρα, ο Ζακ ξυλοκοπήθηκε βιαίως, μπροστά στα μάτια πολλών πολιτών κι όμως, δεν επενέβη κανείς για να τον γλιτώσει από τη βαρβαρότητα. Τρία χρόνια πριν τον θάνατό του, ο Ζακ είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ένα κείμενο-προοικονομία, στο οποίο αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο.

Της αντίδραση μέσω κειμένων οργής και αγανάκτησης στα social media και όχι όταν είμαστε αυτόπτες μάρτυρες.

Σήμερα, το κείμενο αυτό αναρτήθηκε συμβολικά σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τον Άρειο Πάγο.

Αναλυτικά:

«Ένα κοινό που βλέπουμε σε πολλά – σχεδόν σε όλα – τα περιστατικά ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, που γίνονται σε δημόσιους χώρους και παρουσία κόσμου, είναι ότι ενώ δημοσιοποιούνται, πολύς κόσμος τα μοιράζεται δηλώνοντας συμπαράσταση και οργή, τη στιγμή που συνέβησαν, από τους παρόντες και τις παρούσες δεν αντέδρασε κανείς.

Και φοβάμαι πως όσοι νόμοι και να γίνουν, όσα κείμενα και να γραφτούν, όσο και καταδικάζω τη βία να φωνάξουμε, αν δε μάθουμε να αντιδρούμε όταν τη βλέπουμε μπροστά μας δεν καταφέρνουμε και πολλά. Καταλαβαίνω τον φόβο, καταλαβαίνω τη δυσκολία που μπορεί να υπάρχει και δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω σε αυτό που λέω, αλλά ρε γαμώτο η αλληλεγγύη πρέπει να είναι έμπρακτη.

Πρέπει να μάθουμε να μην αντιδρούμε μόνο εκ των υστέρων και μόνο εκ του ασφαλούς. Είναι τόσα τα περιστατικά, γίνονται όλο και πιο βίαια και εξακολουθούμε σε μεγάλο βαθμό να μένουμε θεατές. Δεν γίνεται έτσι, δεν πάει άλλο».


EUROKINISSI
Exit mobile version