Αλά Αμπντ ελ Φατάχ: Ο φυλακισμένος Αιγύπτιος ακτιβιστής που μιλά για δημοκρατία και ελευθερία
AP KHALED DESOUKI
ΚΟΣΜΟΣ

Αλά Αμπντ ελ Φατάχ: Ο φυλακισμένος Αιγύπτιος ακτιβιστής που μιλά για δημοκρατία και ελευθερία

SHARE THIS

Ο Φατάχ κρατείται σήμερα φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Torah, λίγο έξω από το Κάιρο. Είναι ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές και συγγραφείς της αιγυπτιακής επανάστασης και προέρχεται από πολιτική οικογένεια που επί δεκατίες μαχόταν κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο Αλά Αμπντ ελ Φατάχ είναι ένας κορυφαίος Αιγύπτιος ακτιβιστής, ο οποίος σήμερα κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κάιρο. Τα γραπτά του στη φυλακή εκφράζουν τις ζωντανές σκέψεις της αιγυπτιακής επανάστασης κατά του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, με τον ίδιο να αψηφά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης Σίσι να τον εξαφανίσει. Από τον Μάρτιο του 2014 βρίσκεται στη φυλακή, μεσολάβησαν λίγοι μήνες εκτός φυλακής το 2019, για να συλληφθεί και πάλι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε ένα από τα κεφάλαια των σημειωματαρίων του, που γράφτηκαν κυρίως στη φυλακή, ο Φατάχ διηγείται πως χρησιμοποίησε το σύντομο παράθυρο δημοκρατίας της χώρας του μετά την επανάσταση του 2011. Αφότου η Μουσουλμανική Αδελφότητα κέρδισε τις εκλογές το 2012 και χαλάρωσε τον αποκλεισμό της Γάζας, επισκέφθηκε το παλαιστινιακό έδαφος διασχίζοντας ένα σύνορο που σύντομα θα επανασφραγιζόταν.

Αποκαλώντας την Γάζα ως «ένα είδος υπαίθριας φυλακής» ο Αιγύπτιος ακτιβιστής γράφει ότι οι φυλακισμένοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν καλύτερα την ελευθερία. «Το κελί της φυλακής δίνει μια ελευθερία στο μυαλό που πολλοί στη Δύση δεν διαθέτουν ούτε καν εκτός φυλακής».

Ο Φατάχ κρατείται σήμερα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Torah, λίγο έξω από το Κάιρο. Είναι ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές και συγγραφείς της αιγυπτιακής επανάστασης και προέρχεται από πολιτική οικογένεια που επί δεκατίες μαχόταν κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο ίδιος διώχθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει τον Σίσι ως δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό, αλλά ως μέλος του στρατιωτικού κατεστημένου που λυμαίνεται τη χώρα.

Από το κελί του ο Φατάχ  έχει προσφέρει μια μνημειώδη υπηρεσία στους ανθρώπους που ασχολούνται με το δημοκρατικό κίνημα στη Μέση Ανατολή, καθώς σκιαγραφεί το περίγραμμα της πολιτικής αλλαγής στην Αίγυπτο στην πιο επείγουσα μορφή της. «Έχω ζήσει», όπως γράφει, «συνθήκες όπου η φυσική βία είναι τόσο έντονη και η πολιτική έκφραση τόσο καταπιεσμένη που δεν μπορεί να σε κάνει να αποφύγεις την αδήριτη ανάγκη για μεταρρύθμιση της κοινωνίας μακριά από τους καταχραστές της λαϊκής εξουσίας».

Οι πολιτικές αναφορές του κυμαίνονται από τη Νότια Αφρική και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο μέχρι τις μονοπωλιακές «παγίδες» της Silicon Valley και της τεχνητής νοημοσύνης. Για τον Φατάχ, ο οποίος ξεκίνησε πριν λίγες μέρες απεργία πείνας, οι παγκόσμιες ιδέες στέκονται στον αγώνα όλων των δημοκρατικών κινημάτων που παλεύουν για ελευθερία και δικαιοσύνη, απέναντι σε εξουσιαστικές δομές που βάζουν στο περιθώριο τον άνθρωπο και την πραγματική, ελεύθερη εξέλιξή του.

Exit mobile version