Αργή και ράθυμη η ΕΕ στο ζήτημα της οικονομικής ανάκαμψης
ΚΟΣΜΟΣ

Αργή και ράθυμη η ΕΕ στο ζήτημα της οικονομικής ανάκαμψης

SHARE THIS

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένει η ΕΕ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, με τις μακροοικονομικές συνέπειες -φτώχεια και ανεργία πρωτίστως- να βαθαίνουν και την κοινωνική κόπωση να οξύνεται.

Η γεμάτη κενά και προβλήματα διαχείριση της πανδημίας από την Κομισιόν και μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων ηγετών έχει κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ανησυχούν για το μέλλον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει για τη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, με τους φόβους ότι δεν θα πετύχει τελικά το στόχο της γρήγορης ανάκαμψης να αυξάνεται.

Τα προβλήματα της ΕΕ και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών φαίνεται να είναι πρωτίστως πολιτικά, εμποδίζοντας την αναζήτηση επιτυχημένων συνταγών απέναντι στην οικονομική κρίση που έρχεται. Το καλοκαίρι θεωρείται χαμένο από πλευράς τουριστικής κίνησης, η σύγχυση για το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει, τη στιγμή που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις Βερολίνου και Παρισιού για την φορολογική πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα λόγω των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι αποφάσεις της γερμανικής και γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να επηρεάσουν και τη «γραμμή» της Κομισιόν, ωστόσο και στις δύο πρωτεύουσες το ενδιαφέρον είναι στραμμένο αλλού: Στο μεν Βερολίνο οι εκλογές του Σεπτεμβρίου απομακρύνουν το ενδιαφέρον από την ΕΕ, στο δε Παρίσι η όξυνση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας δεν αφήνει περιθώρια στον πρόεδρο Μακρόν να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Επίσης, στη Καρλσρούη και το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο η προσοχή είναι στραμμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο κατά πόσο είναι συμβατό με το γερμανικό δίκαιο. Η προσφυγή προς το δικαστήριο από τον Μπερντ Λούκε, εκ των ιδρυτών του ακροδεξιού AfD, καθυστερεί τη διαδικασία κύρωσης του Ταμείου από τη γερμανική Βουλή, βάζοντας έναν ισχυρό «πονοκέφαλο» στη καγκελάριο Μέρκελ, φέρνοντας παράλληλα σε αμηχανία σοσιαλιστές και αριστερά. Οι πράσινοι έχουν ήδη διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για κάποιες από τις προβλέψεις και δεσμεύσεις αναφορικά με την εκταμίευση των ποσών, ωστόσο όντας «καβάλα στο άλογο» δημοσκοπικά δεν επιδιώκουν ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη από την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένει η ΕΕ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, με τις μακροοικονομικές συνέπειες -φτώχεια και ανεργία πρωτίστως- να βαθαίνουν και την κοινωνική κόπωση να οξύνεται.

«Η ΕΕ αναμένεται να κάνει ακριβώς το ίδιο στρατηγικό λάθος με αυτό που έκανε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και το οποίο συνεχίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας» σημειώνει στο Social Europe ο Πίτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Würzburg στη Γερμανία και πρώην μέλος της οικονομικής «επιτροπής σοφών» της καγκελαρίας. «Ποιο είναι αυτό στρατηγικό λάθος; Η μη αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους που γεννήθηκε από την πανδημία και οι πολιτικές ηγεσίες να η μη στήριξη πολιτών και εργαζομένων με άμεσες χρηματικές καταβολές για να τονωθεί η αγορά και η κατανάλωση, όπως κάνει ο Μπαίντεν» πρόσθεσε ο Γερμανός καθηγητής.

Ο Πίτερ Μπόφινγκερ

Οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να «φουντώσουν» το επόμενο διάστημα, καθώς τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσο και η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και η αξιοποίηση κεφαλαίων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας πιέζουν τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. «Σε αμφότερα τα ζητήματα οι απαντήσεις που θα δοθούν θα καθορίσουν πολλά, τόσο σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών, όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δυναμικών» υπογραμμίζει ο Μπόφινγκερ.

Exit mobile version