Άρση εμπάργκο: Θα αποδεχθεί ο Μπάιντεν τη στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στην Κούβα;
ΚΟΣΜΟΣ

Άρση εμπάργκο: Θα αποδεχθεί ο Μπάιντεν τη στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στην Κούβα;

SHARE THIS

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος τερματίσει το εμπάργκο, οι ΗΠΑ θα έχουν παραδεχθεί μια οδυνηρή στρατηγική ήττα μισού αιώνα, με πλήθος ΜΚΟ και διεθνών οργανώσεων να είναι έτοιμες να καταθέσουν αγωγές προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Κούβας, με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Αβάνα και τις πιέσεις που δέχεται από σημαντικό τμήμα των Δημοκρατικών για σταδιακή άρση του εμπάργκο.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις και από τους Ρεπουμπλικάνους στην κατεύθυνση άρσης του εμπάργκο, από άλλη όμως σκοπιά. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Κουβανών Αμερικανών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας να συγκεντρώνεται στην πολιτικά κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, οι οποίοι στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές.

Ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν ήταν βασικός παίκτης της εξωτερικής πολιτικής σε μια κυβέρνηση που ήθελε να χαλαρώσει την απομόνωση της Κούβας από τις ΗΠΑ και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της. Ο πολιτικός στόχος του εμπάργκο άλλωστε -που ήταν η πτώση της ηγεσίας Κάστρο- απέτυχε παταγωδώς για τις ΗΠΑ. Μήπως θα έπρεπε η αμερικανική διοίκηση να αλλάξει πολιτική και να παραδεχθούν διαχρονικά οι ΗΠΑ την ήττα τους;

Τον περασμένο Μάρτιο δεκάδες νομοθέτες του Δημοκρατικού Κόμματος υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους περιορισμούς της κυβέρνησης στα ταξίδια Κουβανών και το δικαίωμα των Κουβανών Αμερικανών να στέλνουν χρήματα σε μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στην Κούβα. Αν όμως ο Μπάιντεν τερματίσει το εμπάργκο, οι ΗΠΑ θα έχουν παραδεχθεί μια οδυνηρή στρατηγική ήττα για πάνω από μισό αιώνα, με πλήθος ΜΚΟ και διεθνών οργανώσεων να είναι έτοιμες να καταθέσουν αγωγές προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην ιστορική συνάντηση του Μπάρακ Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο στο Παλάτι της Επανάστασης στην Αβάνα τον Μάρτιο του 2016

Ένα επίσης σημαντικό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει το Αμερικανός πρόεδρος έχει να κάνει με τις πιθανότητες μεταναστευτικών ρευμάτων από την Κούβα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι αυξημένες το τελευταίο διάστημα. Πως θα μπορούσε να κινηθεί σε αυτή την περίπτωση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δέχεται σοβαρές πιέσεις στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου εισδοχής μεταναστών και προσφύγων από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό;

Πολλά ερωτήματα για τον Αμερικανό πρόεδρο για ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ.

Exit mobile version