Διεθνής Αμνηστία: Ρητορική μίσους και ρατσιστικές αναφορές από τον Ναβάλνι
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Ρητορική μίσους και ρατσιστικές αναφορές από τον Ναβάλνι

SHARE THIS

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πλέον τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι ως «κρατούμενο συνείδησης» λόγω δηλώσεων μίσους

Η διεθνής ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πλέον τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι ως «κρατούμενο συνείδησης» λόγω δηλώσεων μίσους που έχει κάνει στο παρελθόν. Η οργάνωση ωστόσο εξακολουθεί να απαιτεί την απελευθέρωσή του και να θεωρεί πολιτικές τις διώξεις που του έχουν ασκηθεί.

«Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε την εσωτερική απόφαση να μην χαρακτηρίζει πλέον τον Αλεξέι Ναβάλνι κρατούμενο συνείδησης λόγω σχολίων που έχει κάνει στο παρελθόν» ανέφερε με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε η ΜΚΟ, σύμφωνα με το BBC.

«Ορισμένα από αυτά τα σχόλια, τα οποία ο Ναβάλνι δεν έχει αποκηρύξει δημόσια, έχουν σχέση με κάλεσμα στο μίσος, κάτι που αντιφάσκει με τον ορισμό του κρατουμένου συνείδησης που έχει δώσει η Αμνηστία», προσθέτει η οργάνωση που διαβεβαιώνει πως «θα συνεχίσει να μάχεται για την ελευθερία του».

Ποια η διαφορά «πολιτικού κρατούμενου» και «κρατούμενου συνείδησης»;

Πολιτικός κρατούμενος είναι κάποιος που έχει διαπράξει μια αξιόποινη πράξη με πολιτικά κίνητρα, ανεξαρτήτως αν έχει χρησιμοποιήσει ή όχι βία, ή κάποιος ο οποίος θεωρείται από την κυβέρνηση ότι ενήργησε με πολιτικά κίνητρα.

Κρατούμενος συνείδησης είναι κάποιος που κρατείται εξαιτίας των πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεών του, αρκεί να μην έχει χρησιμοποιήσει βία, να μην έχει υποστηρίξει χρήση βίας. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί η Διεθνής Αμνηστία από τότε που ιδρύθηκε, το 1961.

Στους πολιτικούς κρατούμενους θα συμπεριλαμβάνονταν μέλη οργανώσεων, όπως της ΕΤΑ στην Ισπανία, του IRA στην Ιρλανδία, της Μπάαντερ Μάινχοφ στη Γερμανία, των Τίγρεων των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα. Οι άνθρωποι αυτοί θα θεωρούνταν πολιτικοί κρατούμενοι, σε περίπτωση κράτησης, δεν θα θεωρούνταν όμως κρατούμενοι συνείδησης λόγω των βίαιων μέσων που έχουν χρησιμοποιήσει οι οργανώσεις αυτές για την επίτευξη των σκοπών τους.

Γιατί ο Ναβάλνι δεν είναι «κρατούμενος συνείδησης»;

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, για αρκετά χρόνια από τις αρχές του 2000 και μετά, ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε συμμετάσχει σε παρελάσεις και κινητοποιήσεις της «Ρωσικής Πορείας», μιας ετήσιας συγκέντρωσης ακροδεξιών και μοναρχικών οργανώσεων, χρησιμοποιώντας τότε συχνά έναν εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο προκειμένου να επικρίνει κυρίως τους μετανάστες από την κεντρική Ασία ή τις μουσουλμανικές δημοκρατίες του ρωσικού Καυκάσου.

Αφού κατέστη κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, άλλαξε την ρητορική και τις αναφορές του, απάλυνε τον λόγο του, εγκαταλείποντας τη ρητορική του μίσους ώστε να διευρύνει τον αντιπολιτευτικό λόγο κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Σήμερα ο Αλεξέι Ναβάλνι, 44 ετών, είναι κρατούμενος σε ρωσικές φυλακές, έπειτα από την επιστροφή του στη χώρα μετά από πολλούς μήνες ανάρρωσης στη Γερμανία, όπου είχε διακομισθεί έπειτα από δηλητηρίαση για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση σε μια υπόθεση για απάτη που ανάγεται στο 2014, την οποία καταγγέλλει ως «πολιτική δίωξη».

Exit mobile version